Serie A - Lukaku: 2019-et írunk, de ahelyett, hogy haladnánk, egyre inkább visszalépünk
Lukaku: 2019-et írunk, de ahelyett, hogy haladnánk, egyre inkább visszalépünk
Fotó: Europress/AFP

Lukaku: 2019-et írunk, de ahelyett, hogy haladnánk, egyre inkább visszalépünk

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/02 19:20
Romelu Lukaku második interes mérkőzésén is betalált. Mégsem erről, vagy az Inter újabb győzelméről esik a legtöbb szó, hanem arról, ami a belga tizenegyese előtt történt. A hazai szurkolók egy csoportja ugyanis majomhuhogással próbálta zavarni Lukakut, aki a történtek után arra hívta fel a figyelmet, 2019-ben talán már nem ezen a szinten kellene tartani.

Mindez ráadásul egy olyan helyszínen történt, ahol szinte már hagyományai vannak a rasszista rigmusoknak. Korábban Sulley Muntari és Blaise Matuidi egyaránt áldozata volt ezeknek a bekiabálásoknak, de a legnagyobb sajtóvisszhangot egy másik 2019-es történet kapta: amikor a Juventus tehetségét, Moise Keant szemelték ki a rasszista szurkolók. A fiatal játékos a 90 percnyi huhogást győztes góllal bosszulta meg, utána pedig gólöröm gyanánt széttárt karokkal megállt az őt egyre hevesebben gyalázó szurkolók előtt.

"Ez a legjobb válasz a rasszizmusra" - írta közösségi oldalán Kean a találkozó után.

Az év sztorija lehetne, ehelyett a rasszista szurkolók botrányától hangos a sajtó | Hosszabbítás

Kedden ismét csúnyább arcát mutatta az olasz labdarúgás, miután a Cagliari-szurkolók egy csoportja rasszista bekiabálásokkal fogadta a Juventus fiatal támadóját, Moise Keant. Az esetet követően ismert labdarúgók álltak ki a 19 éves tehetség mellett, Massimiliano Allegri örökös eltiltást javasolt a rasszista szurkolókkal szemben, Leonardo Bonucci viszont úgy látta, Kean is felelős a történtekben.

A fiatal futballista mellett többen kiálltak, például csapattársa, Blaise Matuidi. Ugyanakkor olyan játékos is akadt a Juventusból, aki úgy érezte, Kean legalább annyira hibás, mint a huhogó szurkolók. "Úgy gondolom, 50-50%-ban voltak hibásak" - elemezte a történteket Leonardo Bonucci. "Moise-nak nem kellett volna így ünnepelnie, mint ahogyan az ultráknak sem lett volna szabad így reagálniuk. Profik vagyunk, példát kell mutatnunk, nem provokálhatunk senkit." Utólag egyébként elnézést kért, bár szerinte félreértették.

Kean esetét azért érdemes felidézni, mert meglehetősen friss élmény, ráadásul az Olasz Labdarúgó-szövetség reakciója is meglehetősen árulkodó volt. Bár az ügyet hat héten (!) keresztül vizsgálták, a végeredmény még megdöbbentőbb volt, ugyanis a szárdok megúszták büntetés nélkül, mivel a szövetség értelmezése szerint a bekiabálások mértéke "elenyésző jelentőségű" volt. A Kick It Out nevű, antirasszista szervezet emiatt élesen kritizálta az olasz szövetséget, rávilágítva: ezzel a hozzáállással nem lehet küzdeni a jelenség ellen.

Lukaku esete erősíti ezt a feltételezést, ugyanis alig telt el öt hónap - aminek a nagy része amúgy a holtszezon volt - máris itt az újabb botrány. Maga a szituáció annyiban hasonló az áprilisihoz, hogy ezúttal is csak egy szűkebb réteg huhogott - ezt később a Cagliari hivatalos közleményében külön kiemelték - így, ha a szövetség kitart a korábbi logikája mellett, ezúttal sem kell büntetésre számítani. Hogy mi lenne a méltányos büntetés, az persze egy érdekes kérdés, de például a beazonosított huhogók kitiltásával aligha veszítene sokat az olasz labdarúgás.

Antonio Conte ugyan a saját bevallása szerint semmit sem hallott a huhogásból - Massimiliano Allegri pár hónapja ugyanezt mondta Kean esete után - de azért elítélte a jelenséget. "Úgy gondolom, hogy Olaszországban rengeteget kell még fejlődni ezen a területen. Jobban fel kell világosítani az embereket, hogy nagyobb tisztelettel bánjanak azokkal, akik a munkájukat végzik. Más országokban a csapataikat buzdítják, és ilyen formában nem inzultálják az ellenfelet. A legmagasabb fokú tiszteletre van szükség."

Lukaku Instagram-posztban reagált. "Az elmúlt hónapban rengeteg játékost értek rasszista inzultusok. Tegnap nekem is részem volt benne. A futball olyan játék, amit mindenkinek élveznie kellene és a diszkrimináció semmilyen formáját nem lenne szabad elfogadni. Remélem, hogy a futballszövetségek a világ minden részén keményen reagálnak, ha diszkriminációt tapasztalnak! A közösségi oldalakon is hatékonyabb munkát kell végezni, akár a klubokkal karöltve, mert a színes bőrű játékosok rendszeresen kapnak rasszista kommenteket."

"Hölgyeim és Uraim, 2019-et írunk, és ahelyett, hogy előre haladnánk, hátrafelé lépünk. Úgy vélem, nekünk, játékosoknak egyesülnünk kell, határozottan állást foglalnunk az ügyben, hogy tiszta és mindenki számára élvezhető maradjon ez a játék."

Közleményében a Cagliari elhatárolódott a huhogó szurkolóktól, hozzátéve: a klub célja, hogy "azonosítsa, elszigetelje és kitiltsa azokat a műveletlen egyéneket, akik szégyenteljes cselekedeteikkel és viselkedésükkel szembe mennek a Cagliari Calcio értékeivel." Majd azt írták: "teljes mértékben támogatjuk Romelu Lukakut és még erősebben a labdarúgás és a világ egyik legfertőzőbb gyakorlatának felszámolását."  Ezzel együtt a klub vezetősége elítélte, hogy a szurkolóikat és a szárd embereket általánosságában rasszistáknak bélyegezzék.

Hozzászólások