Serie A - Korunk egyik legnagyobb edzője a játékosok zsenialitásán keresztül szeretné megmutatni a futball szépségét
Korunk egyik legnagyobb edzője a játékosok zsenialitásán keresztül szeretné megmutatni a futball szépségét
Fotó: Europress/AFP

Korunk egyik legnagyobb edzője a játékosok zsenialitásán keresztül szeretné megmutatni a futball szépségét

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/20 17:11
Már-már szimbolikus, hogy abban a korban, amelyben egyre több újgenerációs szakembert jellemeznek laptopedzőként, Massimiliano Allegri, korunk egyik legnagyobb, ám minden ízében régi vágású edzője kijelenti, neki nincs szüksége számítógépre. Az 52 éves edző az ESPN-nek adott interjújában hosszasan beszélt arról, miért helyteleníti a mai trendeket és mit gondol az edzői munkáról.

Massimiliano Allegri gyermekként gyakran látogatott ki a livornói lóversenyre nagypapájával. Mivel a Caprilli lóversenypályát reflektorokkal is felszerelték, rengeteg nyári estét töltöttek el a lelátókon, bár azt akkoriban még nem tudhatták, hogy az ott megszerzett tapasztalatok egyszer még jól jönnek. Mégis úgy alakult, hogy a sokat tanult a futballról a lovakon keresztül. "Federico Tesio, a valaha volt egyik legnagyobb lótréner mondogatta, minden reggel ki kell menni megnézni a lovak lábait. Ez a helyzet a játékosokkal is" - mesélte Allegri.

"Megnézed, hogy a játékosaid hogyan mozgatják a lábaikat. Ebből tudod, hogy jó formában vannak-e vagy sem. Utána visszamész az edzőközpontba, begyűjtöd a statisztikákat és ellenőrzöd, helyesen láttad-e."

James Hornecastle, a híres Serie A-szakíró Milánóban találkozott a Milan és a Juventus egykori mesterével. Allegri kipihenten érkezett, és hamar leszögezte, inkább beszélgetni szeretne, mint interjút adni: mire eljutottak a lovakhoz, már két órája tartott a beszélgetés. "Ha azt látom, hogy egy játékos futott mondjuk 3000 métert magas pulzusszámmal, az azt jelenti, valamit rosszul csinált. Viszont, ha csak a számokat nézem, úgy tűnhet, hogy erős edzése volt magas intenzitással. Mindig azt mondom a segítőimnek, a játékosok lábait nézzék, ne a számítógépet."

075_roselli-juventus190420_npAj7.jpg Fotó: Europress/AFP

Allegrinek nincs asztali számítógépje vagy laptopja. "Annyira nem értek hozzá, hogy nincs is számítógépem. Kaptam a Juventustól egy iPadet, azon szoktam mérkőzéseket és statisztikákat nézni. Szerencsére jó a memóriám, ezért pontosan emlékszem, mi történt a meccseken" - fogalmazott az edző. Allegri inkább az érzékek oldaláról közelíti meg a munkát, azt is mondhatnánk: a természetességben hisz, keresi azokat a jeleket, amiket a statisztikák vagy mérhető adatok nem mutatnak ki. Abban sem hisz, hogy a lelátón ülve jobban átlátják az edzők a játékot.

"Marhaság, méghozzá az egyik legnagyobb, amit valaha hallottam. Az edzőnek az oldalvonal mellett a helye. Át kell élnie a mérkőzést, meg kell értenie, mikor jött el a csere ideje, mikor érdemes lehoznia a legjobb játékosát a pályáról, mert épp más stílusra van szükség. Ezt hogyan lehetne a lelátóról megtenni? Voltam párszor a lelátón, és úgy éreztem, elválasztottak a meccstől. Nem hallod a pálya hangját. Nem látod a játékosaid arcát, pedig ez fontos, hogy eldöntsd, cserére vagy ösztönzésre van szükség."

"Ha nem vagy ott, hogyan tehetnéd ezt meg? A lelátóról legfeljebb arra vagy jó, hogy felhívd a kispadot és cserét kérj, ahogyan azt a szurkolók is megtehetnék. Teljesen másképp érzékeled a mérkőzést az oldalvonal mellől. Próbálják a futballt egzakt tudománnyá tenni. Ebben az esetben az edző akár elmehetne mozizni is."

Allegri csak nevetett, amikor megtudta, hogy a Serie A minden klub edzői stábjának küldött egy tabletet, rajta a Virtual Coach nevű applikációval. "Ez már tényleg a vég" - mondja. Az edző úgy tartja, hogy manapság egyre kevésbé használjuk az agyunkat. Mindenre kitaláltak valami applikációt, a YouTube tele van how-to videókkal, a Google minden kérdésre választ ad. Manapság a fáradtságot a képernyő előtt eltöltött idő okozza, nem az egyéni problémamegoldás. A mai társadalom irtja a kreativitást, amit Allegri megbocsáthatatlan bűnnek tart.

075_roselli-sampdori170319_npJ9t.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ha mindent gépiesítünk, akkor a végeredmény az lesz, hogy elfogynak a gondolkodó játékosok" - állítja. Juventusnál eltöltött utolsó éveiben heves vitákat folytatott elemzőkkel, tudósokkal és taktikusokkal, akik szerinte azt szeretnék, hogy a játék róluk, ne pedig a játékosokról szóljon. "Szeretnék megtanítani a madarakat repülni" - szól a híres mondása. "Ha kevesebbet tanítottak volna nekünk, többet tanultunk volna" - így a másik. Allegri inkább az agy edzésében, stimulálásában hisz.

Azt szereti, ha a játékosai önállóan gondolkodnak, de úgy érzi, manapság egyre és egyre többet próbálnak tanítani nekik, miközben a tanulásra semmi teret nem engednek. Interjú közben rámutat az egyik ajtóra a Palazzo Parigi hotelben. "Ha a játékosok mindig azon az ajtón mennek át, de egyszer zárva találják, be fogják verni a fejüket. Viszont ha önálló gondolkozásra ösztönözzük őket, találni fognak egy másik utat" - fejtette ki elméletét Allegri. Szerinte ez a kulcsa, hogy a játékosok spontaneitását és kiszámíthatatlanságát megőrizzék.

"Ha eljuttattad a labdát a Ronaldókhoz, Dybalákhoz, Ronaldinhókhoz, Seedorfokhoz vagy Pirlókhoz... Az a feladatom, hogy a többieket olyan helyzetbe hozzam, hogy eljuthasson hozzájuk a labda. Ha már náluk van, ők döntenek arról, mit csinálnak, mi a legjobb döntés. Az én fiam nyolc éves, és állandóan nagyszerű játékosokat nézünk a YouTube-on, akik elképesztő dolgokat műveltek támadásban vagy védekezésben. Mert a futball művészet. Olaszországban a taktika, a séma marhaság. A futball művészet, melynek a világklasszis futballisták a művészei."

"Nem kell őket tanítani, az egyetlen feladatod, hogy olyan állapotba hozd őket, hogy jól tudjanak teljesíteni."

Talán nem véletlen, hogy Allegri Livornóból származik, vagyis az anarchia és a szabadság városából. "Imádom, amikor valamelyik nagy játékos kiemelkedőt alkot. A kispadon néző vagyok, ahol olyanok produkcióját látom, akik történetesen futballisták." Klasszikus Allegri: saját jelentőségét teljesen háttérbe szorítja, miközben a régi típusú olasz futballiskolát idézi, amely azt állítja, az azok a legjobb edzők, akik a legkevesebb kárt okozzák, azaz mindent a megfelelő helyre illesztenek.

000_DV1080985.jpg Fotó: Europress/AFP

Antonio Conte nemrég megalázónak nevezte ezt a módszert, utalva arra, hogy az erősen korlátozza egy edző lehetőségeit. Azt Allegri sem állítja, hogy egy edzőnek nem lehet hozzáadott értéke, csupán a túlbonyolítást ellenzi. "30 évvel ezelőtt, amikor még játékos voltam, Bruno Giorgi, az egyik régi vágású olasz edző irányított minket, akit manapság méltatlanul támadnak. Még a Cagliarinál dolgoztunk együtt, ahol az volt a szokása, hogy egy táblára párokba rajzolta a játékosokat és bekarikázta őket."

"Majd a csapatmegbeszélést követően kijelentette, az nyeri a mérkőzést, aki több párharcot vív meg sikerrel. Lényegében ez a futball, van előtted egy ellenfél, akit le kell győznöd. Ha tisztázzák a labdát, és megnyered a párharcot, 70 méterre vagy a kaputól 20 helyett. Ha megnyersz 18-at 20 párharcól, az ellenfél nehezebben alakít ki lehetőségeket" - mondja Allegri, aki szerint túl nagy a hangsúly a taktikán. "Egyszer vacsoráztam Vittorio Munarival, az olasz rögbi legjobb sportigazgatójával.

Azt mondta nekem, a rögbi egy olyan csapatjáték, melyben a csapatot egy plusz egyes rendszerben tudod felosztani. Ugyanez a helyzet a futballal is."

Allegri szerint az edzők elsődleges feladata, hogy megadják az alapokat a játékosoknak, fejlesszék a játékolvasásukat és gondolkozásra ösztönözzék őket: ezek az egyszerű, de nehezen tanítható részei a labdarúgásnak. Abban a korban élünk, melyben a tulajdonosok és a szurkolók is a következő meghatározó víziót keresik, mindent egyre jobban áthatnak a fejlett statisztikák, az edzőket pedig előszeretettel kötik egy adott innovációhoz és/vagy játékstílushoz, épp ezért Allegri komoly kihívással szembesül.

000_14Q1M3.jpg Fotó: Europress/AFP 

Ebben a környezetben kell ugyanis a módszereit értékesnek és kívánatosnak mutatnia, miközben nem szeretné többnek mutatni a futballt: a kérdés az, hogy eladható-e az általa képviselt egyszerűség. Az 52 éves szakember eredményei önmagukért beszélnek, okkal bízik az ösztöneiben. Gennaro Gattuso egyszer kiváló pókerjátékosként jellemezte, aki mindig tudja, mikor kell megadnia és bedobnia. Egyszer egy lóversenyen a Minnesota nevű lóra tett, az egyik barátja pedig a soványka odds láttán megjegyezte, annyi esélye van a sikerre, minthogy edző lesz belőle.

Minnesota megnyerte a versenyt, Allegri pedig nem csak a pénzt söpörte be, de generációjának egyik legjobb edzője lett. Bárki is alkalmazza őt legközelebb, biztos lehet benne, hogy egy igazi győztesre tesz szert.

via ESPN

Hozzászólások