Serie A - Koronavírus nélkül, de a mostanihoz hasonló okból gyűlöli egymást Juve és az Inter 60 éve 
Koronavírus nélkül, de a mostanihoz hasonló okból gyűlöli egymást Juve és az Inter 60 éve 
Fotó: Europress/AFP

Koronavírus nélkül, de a mostanihoz hasonló okból gyűlöli egymást Juve és az Inter 60 éve 

Mártha BenceMártha Bence
2020/03/01 15:52
A Juventus és az Inter gyűlölködése csaknem 60 éves múltra tekint vissza, a Derby d’Italia két szereplője ráadásul nagyon is hasonló ügy miatt kapott össze komolyabban először, mint ami ezekben a napokban borzolja a kedélyeket. Az 1951-es ügyben mindenesetre könnyebb igazságot tenni, mint az ideiben.

A bajnokság végkimenetelét is befolyásoló Juventus-Inter csúcsrangadó előtt négy nappal a szövetség bejelentette, hogy - több más bajnoki meccshez hasonlóan - a Derby d’Italiát is zárt kapuk mögött fogják megrendezni a koronavírus miatt kialakult helyzetben. A Juventus tett néhány erőtlen kísérletet a helyzet megoldására, állítólag még az is szóba került, hogy torinóiak Palermóba vinnék a meccset, de úgy nézett ki, érvényben marad a döntés.

Olimpia, foci-Eb, BL és EL-meccsek: a teljes 2020-as sportnaptárt fenyegeti a koronavírus | Hosszabbítás

Miután Észak-Olaszországban nem üzemelnek az iskolák, a múzeumok, sőt még miséket sem tartanak, nem meglepő, hogy a legnagyobb tömegeket megmozgató események, a sportrendezvények is sorra maradnak el, de a vírus már a tokió olimpiát is fenyegeti. Gyors körkép a vírus miatt törölt, vagy halasztott sporteseményekről.

Egy nappal később, pénteken azonban a szövetség új közleményt adott ki, amelyben Paolo Dal Pino elnök bejelentette, hogy a mérkőzéseket nem játsszák le zárt kapuk mögött, hanem elhalasztják május 13-ra. Az Internél iszonyúan kiakadtak a döntésen, egymást követték a dühös nyilatkozatok, a szurkolók pedig egy “Új calcipoli kezdődik” feliratú transzparenst helyeztek el a szövetség székháza elé. Egyesek egészen odáig mentek, hogy petíciót indítottak, hogy az Inter lépjen vissza az “elcsalt bajnokságtól”.

Volna azért még más lehetőség

Mivel az Internek az előző fordulóban is elmaradt a bajnokija, és még a Sampdoria elleni meccsnek sincs új időpontja, Beppe Marotta jogosan jelezte, hogy nem fair az Interrel szemben a halasztás, hiszen így a bajnokság hajrájában brutálisan nagy meccsterhelésnek lenne kitéve a csapat még akkor is, ha mondjuk nem jut be a kupadöntőbe, és az Európa Liga végjátékába.

ÜresÜres Fotó: Europress/AFP

Ez eddig rendben is van, csakhogy - vélhetően a Juventus nyomására - a szövetség szombaton felajánlotta az Internek, hogy játsszák le a derbit hétfőn, csak hazai nézők előtt. Arra, hogy hétfőn miért lehet nézők előtt lejátszani a rangadót, ha vasárnap este nem lehet, egy minisztériumi egészségügyi korlátozás a válasz, ami pont hétfőn jár le. Mindenesetre az Inter csípőből visszautasította a lehetőséget. 

Azzal érveltek, hogy az időpont túl közel van az Olasz Kupa elődöntőjének nápolyi visszavágójához, ám ez az érv már csak azért sem állja meg a helyét, mert a Juventusra is kupameccs vár, méghozzá egy nappal korábban, már szerdán. Itt lépett be a sztoriba a Napoli, méghozzá egy kimondottan jó ötlettel: halasszák el a kupaelődöntők visszavágót májusra (a halasztás miatt a kupadöntőt amúgy is el kellett tolni két héttel), és játsszák le hét közben a Juve-Intert. Az Inter - jelen állás szerint - azonban hajthatatlan.

A Juventus természetesen mindent bevetett, hogy nézők előtt játsszák le a rangadót, ami abból a szempontból érthető, hogy - ha már a milánói meccsen az Inter élvezhette a hazai pálya minden előnyét - nem akartak lemondani a szurkolóik által biztosított komoly előnyről. A Juvét egyébként hasonlóan érintené a májusi pótlás, mint az Intert, hiszen mindkét csapat érintett a kupaelődöntőben, illetve esélye van a nemzetközi porondon is messzire jutni, de azért van különbség. 

Nem elhanyagolható különbség azonban, hogy az Internek még lóg a levegőben egy Sampdoria elleni meccse (az éppen a vonal fölött lengedező genovaiak az életükért fognak küzdeni az utolsó fordulóig), és egyébként is sokkal keményebb a befutójuk, mint a Juventusnak. Az Inter májusban játszik a Fiorentinával, a Genoával (szintén a kiesés elől menekül), a Napolival és az Atalantával, és ebben még nincs benne a Juve elleni meccs, vagy a Napoli elleni kupaelődöntő, hogy az Európa Liga esetleges elődöntőiről ne is beszéljünk. 

A Samp elleni meccsről nem sok szó esikA Samp elleni meccsről nem sok szó esik Fotó: Europress/AFP

Ha azonban valóban csak a zsúfolt program miatt aggódnának, akkor kapva kaptak volna az alkalmon, hogy hétfőn lejátsszák a mérkőzést, még ha vendégszurkolók nem is utazhatnának Torinóba. Gyanús, hogy inkább nagyon nem akartak lemondani a vis maior okozta előnyről, a zárt kapus meccsről. Beppe Marotta rendkívüli tanácskozásra hívta össze a Serie A-klubok vezetőit, vasárnap este már okosabbak leszünk a következő napok programját illetően. 

A gyűlölködés hatvanéves magja

A Juventus és az Inter gyűlölködésének számtalan epizódját láthatták azok is, akik csak az elmúlt években kezdték el követni a két óriásklub rivalizálását, azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a mostani sztorihoz meglehetősen sok elemében hasonló történet váltotta ki az évtizedes utálkozást.

1961-ben a Helenio Herrera alatt már erősen formálódó Grande Inter, illetve a kor sztárcsapata, a Sivorival, Charlesszal, Bonipertivel felálló Juventus futott versenyt a bajnoki címért. Hat forduló volt hátra, a Juventus négy ponttal, azaz két győzelemmel vezetett, amikor április 16-án a torinói Communaléban összecsapott a két csapat.

A felfokozott érdeklődésnek köszönhetően a Juve napok alatt eladta mind a 61 ezer jegyet, ugyanakkor az újságírók és tiszteletjegyesek miatt csaknem 70 ezren szorongtak a lelátókon, ami egy idő után ahhoz vezetett, hogy a szurkolók túlcsordultak a lelátón, és elfoglalták a futópálya egy részét is. Gambrotta játékvezető megállította a játékot, és felszólította a nézőket, hogy menjenek vissza a lelátóra, csakhogy ez akkor már fizikai képtelenség volt.

Nézők a salakpályánNézők a salakpályán Fotó: Sarkadi Zoltán privát gyűjteményéből

A játékvezető konzultált a csapatkapitányokkal, és a meccs folytatása mellett döntött, csakhogy az Inter vezetői gyorsan észbe kaptak, és leparancsolták a csapatukat a pályáról. Gambrotta várt egy félórát, majd lefújta a meccset. Innentől kezdve biztos volt, hogy botrány lesz, hiszen az ügyben eljárni hivatott szövetség elnöke nem más volt, mint Umberto Agnelli, a Juventus elnöke. 

Átmenetileg nyert, végül mégis elbukott az Inter

A szövetség - az olasz közvélemény heves tiltakozása ellenére - helyt adott az Inter beadványának, ideiglenesen 2-0-s győzelemmel a milánóiak kapták meg a mérkőzés pontjait, de egyúttal jelezték, hogy a végleges döntést csak május 27-én hozzák meg. Vélhetően abban bíztak, hogy addigra úgy alakul a két csapat versenyfutása, hogy mindegy lesz, milyen végleges döntés születik. Nem lett igazuk.

Eljött a május 27., de a két csapat azonos pontszámmal állt, és hiába tolta még egy héttel kijebb a végső döntést a szövetség, az utolsó forduló előtt ugyanez volt a helyzet. Talán a hetek óta zajló tiltakozások miatt végül az lett a döntés, hogy a Juve-Intert újra kell játszani, így gyakorlatilag biztossá vált, hogy az utolsó forduló után lejátszott Derby d’Italia dönt majd a bajnoki címről, de ez sem így lett.

Az utolsó fordulóban ugyanis a Juve kisebbet botlott, mint az Inter: a torinóiak csak döntetlent játszottak a végül kieső Barival, de az Inter 2-0-ra kikapott Cataniában, és ezzel az újrajátszott derbitől függetlenül a Juventus lett a bajnok. Az Internél tüzet okádtak, Herrera pedig kijelentette, hogy tiltakozásul az ificsapatot küldi pályára a derbin, ami meg is tett. A torinói sztárok megvonták a vállukat, és feltörölték a pályát a megszeppent ifistákkal felálló Interrel, az a 9-1 a mai napig a legsúlyosabb bajnoki veresége a milánói klubnak. 

Hogy most mi lesz, azt egyelőre nem tudhatjuk, de nem lesz 9-1 a dolog vége, az szinte biztosra vehető. 

Hozzászólások