Serie A - Korábbi Vidi-edző veheti át az olasz sztárcsapat irányítását
Korábbi Vidi-edző veheti át az olasz sztárcsapat irányítását
Fotó: Europress/AFP

Korábbi Vidi-edző veheti át az olasz sztárcsapat irányítását

Németh DánielNémeth Dániel
2018/12/16 11:54

2013 óta az AS Roma stabilan ott van Olaszország legerősebb csapatai között. A fővárosiak az utóbbi öt szezonban egyaránt az első háromban zártak a bajnokságban, ebből háromszor ezüstérmet szereztek. A 2013/14-es és a 2016/17-es szezonnak egyaránt volt olyan időszaka, amikor úgy tűnt, akár a bajnoki címért is harcban lehet a Roma, azonban a Juventus mindkét szezonban legyőzhetetlennek bizonyult. Torinóban a helyzet változatlan, Rómában azonban komoly változások mentek végbe.

Ez az év nem arról szól, hogy a Roma odaérhet-e a dobogóra, sokkal inkább az a kérdés, Eusebio Di Francesco csapata elcsípi-e a BL-indulást érő negyedik helyet. A fővárosiak Jelenleg a Serie A nyolcadik helyén állnak, és öt pont a lemaradásuk a BL-t jelentő pozícióhoz képest. Féltávhoz közeledve ez nem kevés, de egy jó téli hajrával akár még kedvező helyzetbe is kerülhet a szünetet megelőzően a Roma. És lehet, hogy kell is a jó szereplés, hogy Di Francesco megtarthassa az állását.

Pocsék forma, kínos pontvesztések

Az olasz szakember összességében jó munkát végzett a Románál, ennek fényében talán meglepő lehet, hogy folyamatosan bizonytalan a jövője a római klubnál. Az előző idényben harmadik helyen zárt a bajnokságban, a BL-ben pedig elődöntőig jutott, aminél csak 1984-ben döntős csapat szerepelt jobban az elitsorozatban. December és január között azonban a Roma (minden sorozatot figyelembe véve) produkált egy hétmeccses nyeretlenségi szériát, ekkor lett egyre hangosabb a Di Francesco távozását követelők tábora.

A legváratlanabb pillanatban ütötte ki a Barcelonát az olasz edzőzseni | Hosszabbítás

Az AS Roma kedden hatalmas meglepetésre, 3-0-ra legyőzte a Barcelonát hazai pályán, így 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A fővárosi klub nyáron jelentős változásokon ment keresztül, ami után úgy tűnt, sokat gyengült a 2016/17-es Serie A-idény ezüstérmese. Ennek ellenére történelmi sikert ért el Eusebio Di Francesco csapata.

Február elejére kilábalt a válságból a Roma, a csodás BL-szereplés pedig stabilizálta az edző helyét. Idén azonban nagyon nem akar beindulni a szekér, a Serie A-ben egyre-másra érkeznek a kellemetlen eredmények, a BL-ben pedig ugyan a 16 közé jutott a Roma, távolról sem meggyőző teljesítménnyel. Egy évvel ezelőtt úgy lett csoportelső az olasz klub, hogy előzetesen az Atlético Madridot és a Chelsea-t is erősebbnek tartottuk náluk, a mostani továbbjutás ellenben a papírformának megfelelő eredmény.

Elsősorban az alsóházi csapatokkal gyűlik meg idén a Roma baja. Egy hete a Cagliari kettős emberhátrányból (!) egyenlített a fővárosiak ellen, úgy, hogy Di Francesco csapata a 84. percben még 2-0-ra vezetett. Nem ez volt az első eset, amikor egy kiscsapat ledolgozta a hátrányát: szeptemberben a fél lábbal már másodosztályban lévő Chievo mentett pontot a Roma ellen, szintén 0-2-ről felállva. Ennél is rosszabb, hogy a Bologna, az Udinese és a SPAL is megverte idén a Romát, holott ezek a csapatok legjobb esetben is csak a bennmaradásért küzdenek.

Tényleg az edző a hibás?

Minden hibájával együtt, túlzás lenne a Roma pocsék formáját egy az egyben Di Francesco nyakába varrni. Tulajdonosi részről nem csak az az elvárás, hogy a pályán sikeres legyen a klub, de az anyagi stabilitást is szem előtt kell tartani. Nem véletlen, hogy két éve az a Ramón Rodríguez Verdejo - ismertebb nevén Monchi - a Roma sportigazgatója, aki a Sevillában épp azzal vált ismertté (és elismertté), hogy relatíve kevés pénzből, relatíve ismeretlen játékosokra támaszkodva is képes volt megalapozni a Sevilla nemzetközi kupasikereit.

075_ferraro-torinofc180819_npCNR.jpg Fotó: Europress/AFP 

Monchi modellje (többnyire) az olcsón vásárol-drágán elad koncepcióra épül. Első két évében 23 játékost igazolt, összesen 223 millió euró értékben. Ez nem kevés, viszont eladási oldalon 11 távozóból 301 milliós bevétele volt a fővárosiaknak, és a cél - legalábbis amíg folyamatban van a stadionprojekt - az lesz, hogy a pozitív mérleget fenntartsa a Roma. Ez a rendszer viszont csak akkor fenntartható, amennyiben a távozókat sikerül pótolni, és az új játékosok is fejlődnek annyira, hogy profittal lehessen túladni rajtuk.

Már az eladásokból sem csinált feltétlenül jó üzleteket Monchi, de a második rész eddig egyértelműen nem érvényesült.

075_ciambelli-asromavf180502_npBiZ.jpg Fotó: Europress/AFP

Zömmel olyan játékosokon tudott túladni, akik még az előző rezsim alatt, Walter Sabatini irányítása alatt érkeztek a klubhoz. Utólag könnyű okosnak lenni, de a Mohamed Salahért kapott 42 millió az egyiptomi teljesítményének fényében nagyon kevésnek tűnik, és a rivális Interhez elengedett Radja Nainggolan 38 milliója sem sok a Serie A egyik legjobb középpályásáért. Kevin Strootman és Antonio Rüdiger távozása azért lehet fájó a rómaiaknak, mert egyik játékos helyett sem érkezett megfelelő pótlás.

Az Edin Dzeko utódjának szánt Patrick Schick 40 meccsen 4 gólt szerzett a Roma színeiben, Steven Nzonzi árnyéka sevillás önmagának, Javier Pastore sérülésekkel bajlódik, Bryan Cristante pedig az Atalantában a támadók mögött volt hasznos, oda viszont a Romában Pastore és Lorenzo Pellegrini miatt nem fér be. Monchi igazolt pár fiatal játékost is, közülük Cengiz Ünder többé-kevésbé alapembernek tekinthető, Justin Kluivertnek, Nicolo Zaniolónak vagy épp Ante Coricnak pedig sokat kell még fejlődnie a Serie A-hoz.

Aki pótolhatatlan volt

Salah távozásával több szintet is visszalépett a Roma támadósora: amíg a 2016/17-es szezonban 90 gólt szereztek a bajnokságban, az előző idényben csak 61-et. Di Francesco ezt egy jól működő védelemmel kompenzálta: a 28 bekapott góllal a Romáé volt a második legjobb hátsó alakzat a Serie A-ban. Ebben óriási szerepe volt Alissonnak, aki közel 10 találattal kapott kevesebbet, mint amennyit az engedett helyzetek alapján kellett volna. 

Méregdrága kapusa miatt is ennyire jó a Liverpool védelme | Hosszabbítás

A nyári átigazolási piac egyik nagy szenzációját a Liverpool hajtotta végre: a vörösök 65 millió fontot sem sajnáltak az AS Roma kapusáért, Alisson Beckerért. Aki látta tavaly védeni a Liverpool kapusait, az valószínűleg értette, miért nyúlt ennyire mélyen a zsebébe az angol klub, Alisson pedig azóta bravúrokkal igazolja, hogy minden pénzt megért a tavaly BL-döntősnek.

Alisson azonban nyáron a Liverpoolhoz igazolt, a helyére szerződtetett Robin Olsen pedig átlagos teljesítményt nyújt.

Idén féltávnál 20 bekapott gólnál jár a Roma, ebben az ütemben valahol 51-nél állnának meg a fővárosiak. Szó sincs persze kapuskérdésről, Olsen a képességeihez mérten jól véd, és még fejlődni is fog, ezt a Roma kiváló kapusedzői garantálják. Sokkal inkább a Roma átigazolási stratégiájának egyik gyengeségére világít rá: úgy borzasztó nehéz sikereket elérni, ha a nagy nehezen felépített rendszer legfontosabb játékosait minden évben eladják, az edzőnek pedig évente újra kell kezdenie a csapatépítést.

Hogyan tovább?

Hétvégén Di Francesco ismét az állásáért küzdhet, egy újabb vereség után minden bizonnyal menesztenék az olasz szakembert. Előzetesen nem ígérkezik nehéznek a Roma feladata: az a Genoa vár Edin Dzekóékra, aki a jó szezonkezdetet követően egyre hátrébb csúszik a tabellán. Ráadásul december közepére már a harmadik edzőjét fogyasztja a Genoa, ami elsősorban Enrico Preziosi klubelnök sokadik agymenésének köszönhető. Elméletileg tehát nem szabadna, hogy gondot okozzon a Romának ez a meccs.

Ennyire rossz döntést még magyar kluboknál is ritkán lehet látni | Hosszabbítás

Maga Enrico Preziosi sem tudta logikusan megmagyarázni, hogy miért küldte el októberben azt a Davide Ballardinit a Genoa kispadjáról, aki történetesen kiváló munkát végzett. A váltás nem jött be, Ivan Juric harmadik nekifutásra is megbukott a genovai klubnál, így pár hónap leforgása alatt már a harmadik edzővel próbálhatja megszilárdítani helyét a középmezőnyben.

Annál is inkább, mivel nyomás alatt jobban teljesítenek, mint általában. Korábban már utaltunk arra, hogy Di Francesco nem először került bajba Rómában, azonban mindegyik vélt vagy valós ultimátum során győztesen hagyta el a pályát. Ebben a szezonban megnyerte a pályafutása szempontjából kulcsfontosságú Lazio elleni derbit, ikszelt a Napolival és az Interrel, a BL-ben pedig sikerült legyűrni a CSZKA Moszkvát, amivel az egyenes kieséses szakaszba jutott a Roma. Ez akár arra is utalhat, hogy a játékosok hajlandóak küzdeni az edzőért.

Amennyiben a sokadik megmenekülés nem jön össze, úgy egy Magyarországról is jól ismert edző veheti át Di Francesco helyét a kispadon. A római székhelyű Corriere dello Sport szerint Paulo Sousa, a Videoton korábbi mestere a klub első számú célpontja, noha maximum fél éves szerződést ajánlanának az ideiglenesen beugró edzőnek, hogy nyáron hosszabb távú megoldást választhassanak. Sousa állítólag hajlandó lenne aláírni egy ilyen megállapodást, így a hétvégén akár meg is nyílhat az út a korábbi Vidi-edző előtt.

Hozzászólások