Serie A - Két év rombolás a világhírű transzferguru római öröksége
Két év rombolás a világhírű transzferguru római öröksége
Fotó: Europress/AFP

Két év rombolás a világhírű transzferguru római öröksége

Németh DánielNémeth Dániel
2019/03/19 15:49
Ramón Rodríguez Verdejo - ismertebb nevén: Monchi - 2017 nyarán nagy reményekkel került az AS Roma sportigazgatói székébe, de a világhírű transzferguru megbízatása idő előtt véget ért az olasz fővárosban. Öröksége cseppet sem pozitív: két szezon leforgása alatt teljesen átalakította a római csapatot, és ez inkább hátrányára, mintsem előnyére vált a klubnak.

Amennyiben a Sevilla amerikai kötődésű klub lenne valamelyik major-sportágban, valószínűleg Monchi történetét már feldolgozták volna egy hollywoodi produkcióban. 16 év alatt a másodosztályú Sevillából egy nemzetközi szinten is meghatározó klubot faragott, miután 2006 óta ötször ért fel a csúcsra az európai klubfoci második számú kupasorozataiban, az UEFA-kupában és az Európa-ligában. Mindezt úgy érte el, hogy a Sevilla sosem tartozott a gazdag klubok közé, így minden évben okosan kellett mozognia az átigazolási piacon.

Több mint 700 főt számláló megfigyelői hálózatára támaszkodva olyan játékosokat szúrt ki az évek során (a teljesség igénye nélkül), mint Dani Alves, Julio Baptista, Luis Fabiano, Ivan Rakitic és Carlos Bacca. Monchi igazolásai általában rövid idő alatt felkeltették valamelyik sztárklub érdeklődését, így az olcsón, időnként szinte fillérekért vásárolt tehetségekből busás haszonra tett szert a Sevilla, amit aztán lehetett a további építkezésre fordítani. Valami ilyesmit vártak tőle Romában is, némileg nagyobb költségvetéssel.

Indul a moneyball

Monchi elsődleges feladatai közé tartozott, hogy rendezze az AS Roma költségvetését. Walter Sabatini alatt a fővárosiak szép lassan az olasz bajnokság egyik legizgalmasabb csapatává váltak, a fejlődésnek azonban megvolt az ára. Szó szerint, mert a Roma költségvetéséből a 2016/17-es szezon végére körülbelül 100 millió euró hiányzott, mivel abban az évben a klub nem jutott fel a Bajnokok Ligája főtáblájára. Ez a hiány komoly büntetést eredményezhetett volna a Financial Fair Play szabályainak megszegése miatt.

Mégis szupermarket lett az AS Romából | Hosszabbítás

A jelenleg az AS Roma sportigazgatójaként dolgozó Ramón Rodríguez Verdejo, ismertebb nevén Monchi, nyár elején leszögezte: az AS Roma nem szupermarket. Azóta mégis sorban adja el legjobbjait a csapata. A goal.com segítségével utánajártunk, miért van erre szüksége az olasz bajnokság ezüstérmesének. Monchi ritkán követ el hibákat.

2017-ben több költségcsökkentő intézkedést végrehajtott a Roma vezetősége, emellett új szponzorok is érkeztek a klubhoz, de a hiány lefaragásának nagy része Monchira hárult, aki elkezdte értékesíteni a Roma legnagyobb értékeit. Mohamed Salah, Antonio Rüdiger és Leandro Paredes távozásával jelentős bevételekre tett szert a fővárosi klub, a nyarat nagyjából 60 millió eurós profittal zárta, ez azonban csupán a terv első része volt: meg kellett oldani a távozók pótlását is, ezért esett a Roma választása a low-budget igazolásairól ismert Monchira.

Papíron jól nézett ki, hogy a sztárok elengedésével egyensúlyba hozzák a költségvetést, a sevillai transzferguru pedig elhozza az eredeti helyére az új Salahot, a gyakorlatban viszont évről évre gyengültek a fővárosiak. Aleksandar Kolarov azonnal alapemberré vált, Lorenzo Pellegrini, Cengiz Ünder, Justin Kluivert és Ante Coric előtt fényes jövő állhat (utóbbi kettő ebből még semmit nem mutatott meg), azonban két év alatt egyetlen húzására lehet igazán büszke Monchi: Radja Nainggolan elengedése és Nicolò Zaniolo megszerzése nagyon jó döntés volt.

Nem ezt várták

Monchi két év alatt kis túlzással a korábbi rezsim összes meghatározó játékosát, tehetségét elengedte. Kivételként Kostas Manolas és Edin Dzeko említhető meg, de 2017 nyarán a görög belső védő is közel állt a távozáshoz (csak azért maradt a Romában, mert a Zenit nem volt hajlandó euróban utalni a fizetését). Dzeko pótlását a kora és romló teljesítménye miatt kellett (volna) megoldani, azonban a helyére méregdrágán szerződtetett Patrick Schick 53 mérkőzésen 8 gólra volt képes az olasz fővárosban.

Döntéseivel a vezetőedzőt, Eusebio Di Francescót is nehéz helyzetbe hozta, pedig külön hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy jó legyen a munkakapcsolatuk. "Az edzővel történő koordináció alapvető, emellett ismerni kell a klubot, a várost és hogy mit tudunk adni a játékosoknak. Ezeket kell ahhoz igazítani, hogy az edző milyen futballistákkal szeret dolgozni" - magyarázta 2016 decemberében. Ebből a felfogásból kevés dolog érvényesült a Románál, idén nyáron például zömmel a támadósorba érkeztek játékosok, holott a védelemben több teendő lett volna.

Egyelőre nem tört elő az Ibrahimovic a Salah-utódnak szánt tehetségből | Hosszabbítás

Patrik Schick már a kezdetektől fogva kockázatos igazolásnak számított, ám nem a tehetsége, hanem az egészségét övező kérdések miatt. Juventushoz szerződése állítólagos szívproblémái miatt az utolsó pillanatban meghiúsult, így végül az AS Roma csapott le a Zlatan Ibrahimovichoz hasonlított játékosért. Egyelőre úgy néz ki, a fővárosiak óriásit buktak Schick leigazolásával.

A 10 nyári igazolásból csak négy játszott legalább 10 mérkőzést az olasz bajnokságban, ami nem épp annak a jele, hogy Di Francesco olyan játékosokat kapott, akikkel együtt szeretett volna dolgozni. Ráadásul az új szerzemények közül néhányan, (például Javier Pastore) egyáltalán nem illettek az edző által favorizált 4-3-3-as formációhoz. "Nem tudom, milyen felállásban játszassam a csapatot" - vallotta be Di Francesco a Bologna elleni vereséget követően, finoman rámutatva a transzferguru által összerakott keret aránytalanságaira.

Mi a cél a Románál?

Jelenleg ötödik helyen áll a Roma, négy pontos lemaradással a BL-szereplést garantáló negyedik pozíciótól. Tíz forduló még hátravan, vagyis a helyzet nem reménytelen, de előfordulhat, hogy - 2015 után először - lecsúszik a Roma a Bajnokok Ligája-szereplésről. (2016-ben a selejtezőben vérzett el.) Monchi javára legyen mondva, a gyenge szereplést nem varrta az edző nyakába, sőt, épp az vezetett a távozásához, hogy Di Francesco a klub tulajdonosának a nyomására hagyta el a klubot és Claudio Ranieri kinevezése sem a sportigazgató döntése volt.

  

"Novemberben, amikor a szezonunk még rosszabbra fordult, és mindenki láthatta, hogy az edző képtelen a megfelelő reakciót kicsikarni a játékosokból, megkértem Monchit, hogy készítsen egy B-tervet arra az esetre, ha folytatódnának a rossz eredmények. A mindennapi működéssel kapcsolatos döntések hozzá tartoztak, de nem rendelkezett másodlagos tervvel. Azt mondta, az a B-tervünk, hogy folytatjuk az A-t"nyilatkozta James Pallotta, aki azt is nehezményezte, hogy a fővárosiak minden bizonnyal lemaradnak a dobogóról, 2014 óta először.

Ezzel együtt érdekes kérdés, mik a célok a Románál, Monchi igazolásai inkább hosszú távú építkezésre utalnak, ennek viszont ellentmond az azonnali eredménykényszer, valamint a szezon közben Fulhamtől is elküldött Ranieri kinevezése. Könnyen lehet, hogy a sportigazgató és a tulajdonos által is emlegetett véleménykülönbségek ebben nyilvánultak meg leginkább, és ha valóban így történt, a szakítás elkerülhetetlen volt. Ezzel viszont jókora csorba esett Monchi hírnevén, mert Rómában jobbára csak romokat hagyott maga mögött.  

Hozzászólások