Serie A - Jogi huzavona miatt csúszhat Cristiano Ronaldo debütálása
Jogi huzavona miatt csúszhat Cristiano Ronaldo debütálása
Fotó: Europress/AFP

Jogi huzavona miatt csúszhat Cristiano Ronaldo debütálása

Németh DánielNémeth Dániel
2018/08/04 13:48

Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) hamis könyvelés miatt ismét vádat emelt a Chievo ellen, ezért továbbra is bizonytalan, hol kezdi a következő idényt a veronai csapat. Az eljárás miatt még Cristiano Ronaldo Serie A-debütálása is csúszhat egy hetet.

Néhány hete a FIGC egyszer már lezárta a vizsgálatot a Chievo ellen, méghozzá az eljárás során elkövetett technikai hibák miatt. Tekintettel a vádak súlyosságára, illetve a lehetséges következményekre, egy ilyen kurta-furcsa lezárás finoman szólva is érdekes lett volna. Két héttel a Serie A rajtja előtt hivatalosan újraindult az ügy, és amennyiben zökkenőmentesen lefolytatják az eljárást, aligha ússza meg büntetés nélkül a Chievo.

Még mindig nagy bajban az olasz foci nagy túlélője | Hosszabbítás

Kevesebb mint egy hónap múlva rajtol a Serie A, de még mindig akad olyan csapat, amelyiknek bizonytalan az élvonalbeli indulása. A Chievót költségvetési csalás miatt vizsgálja az olasz szövetség, és akár az is előfordulhat, hogy a másodosztályba sorolják vissza a repülő szamarakat. Tekintve, hogy két alsóházi csapatról van szó, relatíve kevés médiafigyelmet kapott az olasz foci legújabb botránya.

Trükköztek a költségvetéssel

Az előző eljárás során az ügyész 15 pontos levonást kért a Chievóra, és mivel ezt az előző idényre visszamenőleg alkalmaznák, a büntetés a Repülő Szamarak kiesését eredményezné. Valószínűleg az új eljárás során is hasonló büntetést kérnek a klubra, és miután egy, a mostani ügyhöz szorosan kapcsolódó esetben a pontbüntetés mellett döntött a bíróság, változatlanul reális veszély a Chievo kizárása.

Korábban az egyébként súlyos anyagi gondjai miatt csődöt jelentő Cesena már megkapta a maga 15 pontos levonását. Ez azért fontos, mert a Cesenát épp a Chievóval folytatott, hamisan elkönyvelt üzletek miatt büntették meg. Igaz, ez a büntetés csak a következő szezontól érvényes, azaz amennyiben indul valahol a Cesena (ami még bizonytalan), úgy -15 pontról kezdi az idényt.

075_lore-asromavs180428_np0Qe.jpg Fotó: Europress/AFP

A dokumentumok alapján a Chievo legalább 30 játékos átigazolási árát könyvelte el a valós összeg többszöröséért, ezzel súlyosan megszegve a szövetség szabályait. Összesen több mint 25 milliós fiktív nyereséget könyveltek el, ezen felül további 24 millió euró is szerepel a könyvelésben immateriális javak formájában. A trükkökre azért volt szükség, hogy a Chievo előteremtse a Serie A-induláshoz szükséges összeget.

Hogy jön ehhez Ronaldo?

Mivel az egész ügy nagy nyertese az olasz bajnokságot 18. helyen záró Crotone lehetne, érthető, hogy a dél-olaszok minden lehetséges jogi eszközt bevetnek a Chievo büntetéséért. Az előző eljárás megszüntetését követően nem nyugodtak bele a döntésbe, azonnal jelezték, hogy kezdeményezik az új tárgyalás kiírását. A törekvéseik célt értek, az idő azonban szűkös.

035_20180720_28245.jpg Fotó: Europress/AFP 

Az olasz bajnokság a tervek szerint augusztus 18-án rajtolna, épp a Chievo-Juventus találkozóval. Mivel addig már csak két hét van, a Crotone azt kérvényezte a szövetségtől, hogy halasszák el a Chievo első két bajnokiját a Serie A-ban, illetve a Crotone első fordulós mérkőzését a Serie B-ben. Így elméletben a szezon kezdetét követően is lenne lehetőség, hogy a két klub helyet cseréljen.

Eredetileg a Crotone azt szerette volna elérni, hogy a teljes Serie A-rajtot elhalasszák a döntés megszületéséig, ezt viszont a FIGC pénteken elutasította. Ha az újabb kérvénynek helyt adnak, akkor Cristiano Ronaldo csak egy héttel később, a Lazio elleni rangadón mutatkozhatna be a Serie A-ban. Azonban - mint azt a football-italia is kiemeli - kevés az esélye, hogy a szövetség teljesíti a dél-olasz kiscsapat kérését.

Hozzászólások