Serie A - A Juventusnak most kell megújulnia, különben a hazai dominancia is veszélybe kerülhet
A Juventusnak most kell megújulnia, különben a hazai dominancia is veszélybe kerülhet
Fotó: Europress/AFP

A Juventusnak most kell megújulnia, különben a hazai dominancia is veszélybe kerülhet

Németh DánielNémeth Dániel
2018/04/19 13:16

A Calciopoli-botrányt követően a Juventus a 2010-es évek elején lábalt ki a válságból. Antonio Contével a kispadon előbb a hazai dominanciát alapozta meg a torinói csapat, majd Massimiliano Allegri a nemzetközi kupákban is meghatározó erővé kovácsolta a Juvét. A klub vezetőségének azonban idén nyáron nagyon észnél kell lennie, a keret öregedése nem csak a nemzetközi, de már a hazai teljesítményt is befolyásolhatja. 

Zsinórban hat megnyert bajnoki címet követően - és úton a hetedik! - a Juventusnál már leginkább nemzetközi sikerekben mérik az aktuális szezon eredményességét. Olaszországban a Juve évek óta mindent megnyer, amit klubcsapat megnyerhet, a Bajnokok Ligájában viszont egyelőre (1996 óta) várat magára a végső győzelem. Az Öreg Hölgy 2015-ben és 2017-ben is eljutott a fináléig, megnyerni egyiket sem tudta.

Miután a Real Madrid 4-3-as összesítésben - érdekes körülmények között - már a negyeddöntőben kiejtette a Juventust 2018-ban, eldőlt, hogy a torinóiak idén sem érnek fel a csúcsra a BL-ben. Ezzel pedig könnyen lehet, hogy egy korszak le is zárul a Juventus történetében, miután az erősen öregedő keret átalakítása most már elkerülhetetlennek tűnik. Ráadásul még azt sem lehet biztosan tudni, kire hárul majd ez a feladat.

Minden idők egyik legidősebb BL-csapata a Juventus

Minden idők legmagasabb átlagéletkorú csapatát Claudio Ranieri küldte pályára 2012 februárjában, még az Inter edzőjeként. A Marseille ellen pályára lépő Inter-játékosok életkora átlagban 31,9 volt, ezt máig nem döntötte meg egyetlen csapat sem. A helyzetet az tette különösen érdekessé, hogy a kezdőben nyolc olyan játékos szerepelt, aki két évvel korábban a madridi BL-döntőben győzelemhez segítette az Intert.

A döntőben pályára küldött csapata átlagéletkora kereken 30 év volt, ami azt jelenti,  hogy a BL-győzelmet követően alig nyúltak bele a keretbe.

Zanetti és MourinhoZanetti és Mourinho Fotó: Europress/AFP

José Mourinho 2010-ben még képes volt kihozni a maximumot a veterán játékosaiból is, az utódai már kevésbé voltak eredményesek. Rafa Benítezt már szezon közben kirúgták, Leonardót nem tartották meg, Gian Piero Gasperinit öt meccs után küldték el, Ranierivel pedig eleve csak beugróként számoltak. Az eredmények rohamosan romlottak, az Inter zsinórban öt  négy megnyert bajnoki cím után pillanatok alatt veszítette el hazai dominanciáját.

Az ősi rivális hanyatlástörténete mindenképpen intő példaként kell, hogy szolgáljon a Juventus számára. Ha nem kezdődik meg időben a csapat újjáépítése, azt nem csak a nemzetközi eredmények, de a hazai eredményesség is bánhatja. A BL történetének 50 legidősebb kezdőcsapatából nyolc is a Juventushoz köthető, ezek mindegyike az előző két idény valamelyikében lépett pályára, ráadásul a Serie A-ban is messze a torinóiaké a legidősebb keret a kereken 29 évvel.

Az Interrel való párhuzam abból a szempontból sántít, hogy a két klub eltérő helyzetben volt/van. A kék-feketéknél a BL-győzelem után a klub tulajdonosa, Massimo Moratti nem volt hajlandó pénzt tolni a keret átalakításába, ezért az újjáépítés halogatása kényszerűségből történt. A Juventusnál ezzel szemben nyáron még tudatosan nem kezdtek fiatalítani, jogosan érezték úgy a klub vezetői, hogy a keret némi átalakítással versenyképes lesz 2018-ban. 

Douglas Costával sokat erősödött a Juve.Douglas Costával sokat erősödött a Juve. Fotó: Europress/AFP

A soron következő nyáron viszont már elkerülhetetlen lesz a vérfrissítés.

A védelemben várható a legtöbb átalakítás

Ezzel a Juventusnál is tisztában vannak, ezért évek óta úgy mozognak az átigazolási piacon, hogy közben a jövőjüket is szem előtt tartják. Gianluigi Buffon idény végén szinte biztosan visszavonul, a tavaly igazolt Wojciech Szczesny pedig akár azonnal képes lenne átvenni a helyét a kezdőben. A lengyel idén 19 meccsen kapott lehetőséget, ezekről 13-szor még csak gólt sem kapott. 

Buffon búcsúja érzelmileg mindenképpen nehéz pillanat lesz, azonban az aktuális formák alapján nem várható visszaesés ezen a poszton, a lengyel bizonyította, hogy lehet rá számítani.

A csapat védelmét is ráncba kell szedni lassan, Andrea Barzagli 36, Giorgio Chiellini 33, Medhi Benatia 31 éves. Utóbbi kettőben még bőven lehetnek jó évek, az egyébként zseniális Barzaglin azonban már erősen érződik a kor. Ezen a poszton két fiatal játékos is előreléphet: az egyik legnagyobb olasz védőtehetségnek tartott Daniele Rugani (23) már 2015 óta a Juventust erősíti, mellé csatlakozhat az Atalantánál szépen fejlődő Mattia Caldara (23).

Caldara akcióban.Caldara akcióban. Fotó: Europress/AFP

A védelem két szélén is változás jöhet, Stephan Lichsteiner (34) helyét a pletykák szerint Matteo Darmian (28) veheti át, míg Alex Sandro (27) egész évben árnyéka volt önmagának, és a Juventus filozófiáját ismerve, nem valószínű, hogy marasztalni fogják a fejben talán már máshol futballozó brazilt. A szintén atalantás Leonardo Spinazzola (25) talán megkaphatja az előrelépés lehetőségét, bár ő inkább szárnyvédő és ez minőségben már nagy visszaesés lenne.

Bonucci-ügy: a Juventus a legnagyobb kiscsapat | Hosszabbítás

Van egy alapszabály a Juventusnál, amit egy kicsit komolyabban vesznek a kelleténél: aki menni akar, az menjen! Ez rendben is volna, de egy magát megaklubként pozícionáló futballcsapatnál furcsa ez a romantikusan amatőr hozzáállás. Antonio Conte, majd Massimilliano Allegri vezetésével a Juventus lerázta magáról a calciopoli mindenféle hozadékát, és újra a legnagyobbak közé verekedte magát.

A középpályáról is távozik egy legenda

Claudio Marchisio (32) az utolsó két szezonban már nem igazán élvezte Allegri bizalmát - sokat is volt sérült -, így az ő távozása szinte biztosnak tűnik, az 55-szörös olasz válogatott középpályás valószínűleg az MLS felé veszi majd az irányt. Sajtóhírek szerint a Juventus Emre Cannal (24) erősítené meg a középpályát, akinek idény végén lejár a szerződése a Liverpoollal, vagyis ingyen szerezhetne meg egy minőségi játékost.  

A távozók között lehet Kwadwo Asamoah is, akivel egy fontos rotációs játékost bukhatna a Juve - a védelem szélén és a középpályán is bevethető. A ghánai játékos az előző három szezonban már nem számított alapembernek Torinóban, így elsősorban a sokoldalúsága miatt bukhatna vele sokat a Juve. Valamint azért, mert a hírek szerint az Inter a legkitartóbb kérője az idény végén ingyen igazolható Asamoah-nak. 

Asamoah és Marchisio is távozhat.Asamoah és Marchisio is távozhat. Fotó: Europress/AFP

A támadósorban nem lesz sok teendője a Juventusnak, amennyiben Paulo Dybalát (24) meg tudják tartani, a következő idényben is a torinóiaké lesz a Serie A egyik legjobb támadósora. A támadósor veteránjának Mario Mandzukic (32) számít - még ő sem nevezhető öregnek -, a többiek pedig talán épp most vannak a legjobb korban (Gonzalo Higuaín 30, Juan Cuadrado 29, Douglas Costa 27, Federico Bernardeschi 24). Marko Pjaca visszatérésével akár még fiatalodhatnak is.

A Juventus évről évre átalakul

Giuseppe Marotta, a Juventus sportigazgatója számára az újjáépítés nem teljesen ismeretlen feladat. A mostani kétségtelenül egy nagyobb korszakváltásnak tűnik - akár az is előfordulhat, hogy a Conte-éra csapatából csak a Chiellini, Barzagli, Lichtsteiner trió lesz jövőre is a keret tagja - azonban a Juve vezetői eddig sem ülhettek tétlenül a babérjaikon nyaranta, szinte minden évben meg kellett oldani egy-egy alapember pótlását. 

2016-ban Andrea Pirlo, Arturo Vidal és Carlos Tévez hagyta el a csapatot, helyettük Paulo Dybalát, Alex Sandrót, Mario Mandzukicot és Juan Cuadradót igazolták le. 2017-ben Paul Pogba és Álvaro Morata távozása hagyott űrt, ekkor Gonzalo Higuaínnal, Miralem Pjaniccsal, Marko Pjacával, Mario Leminával és Medhi Benatiával erősödött a keret. Tavaly Leonardo Bonuccit elveszítették, Federico Bernardeschit, Blaise Matuidit és Douglas Costát viszont megszerezték. 

Pogba távozását is megoldották.Pogba távozását is megoldották. Fotó: Europress/AFP

Vagyis a Juventus úgy tartotta meg hazai dominanciáját és nemzetközi versenyképességét, hogy néhány év alatt szinte teljesen kicserélődött a kezdő.

Ebben vitathatatlanul óriási érdeme van Allegrinek. Az 50 éves szakember 2014-ben vette át a Juventus irányítását, azóta legalább öt-hat különböző felállásban játszatta csapatát. Mivel Marottáék nem kifejezetten a távozók posztjára hoztak erősítést, szükség is volt Allegri taktikai sokoldalúságára. Valószínűleg nélküle is erősek lettek volna Buffonék, azonban a folytonos dominancia fenntartásához az edző zsenialitása is kellett.

Allegri is távozhat

Az olasz szakember iránt jelentős az érdeklődés - főként Angliából - és amennyiben a távozás mellett dönt, úgy legalább olyan nehéz helyzetbe kerül a Juve, mint 2014-ben, Antonio Conte távozásakor. Akkor sikerült találni egy méltó helyettest (sőt), ezt a feladatot most az időzítés is nehezíti. Az új edzőnek - már amennyiben lesz - egy generációváltást is sikeresen le kell vezényelnie. 

Simone Inzaghi és Luis Alberto.Simone Inzaghi és Luis Alberto. Fotó: Europress/AFP

A sajtóban leginkább Carlo Ancelottit és a laziós Simone Inzaghit emlegetik Allegri lehetséges utódjaként.

Közülük Ancelottiról nehezebb elképzelni, hogy bevállalná a Juve újjáépítését - már csak azért is, mert Torinóban nem számít túl népszerűnek, korábban két bajnoki címet is bukott a Juve edzőjeként, az egyiket 10 pontos előnyről -, míg Inzaghinál a tapasztalatlanság adhat némi okot aggodalomra. Mellette az szól, hogy a Laziónál gyengébb alapanyagból is kihozta a maximumot, és Allegrihez hasonlóan akkor sem ijedt meg, amikor variálni kellett a csapatán. 

Egy dolog biztos: akár marad Allegri, akár nem, régóta nem állt ennyire fontos időszak előtt a Juventus.

Hozzászólások