Serie A - Itthon is ismerős: bűnözők tartották fogságban a legnagyobb olasz futballklubot
Itthon is ismerős: bűnözők tartották fogságban a legnagyobb olasz futballklubot
Fotó: Guardian

Itthon is ismerős: bűnözők tartották fogságban a legnagyobb olasz futballklubot

Mártha BenceMártha Bence
2019/09/17 13:20
Magyarországon sem ismeretlen modell, hogy egy futballklub kemény magja ingyenjegyekért, illetve mindenféle kedvezményekért azzal zsarolja a klubot, hogy ha nem engedelmeskedik, büntetések egész sorát maga után vonó tettekre ragadtatják magukat. Olaszországban a Juventus éveken át vergődött ebben a csapdában, de most úgy néz ki, lezárult ez a korszak. 

A Juventus a csúcsot vette célba minden fronton: nemcsak a Bajnokok Ligája megnyerése a klub célja, hanem gazdaságilag is az élre tör, ami értelemszerűen áldozatokkal is jár. Eszünkbe juthatnak a klub így-úgy kiebrudalt legendás játékosai, a hagyományokra fittyet hányó új logó, a stadion nevének eladása, és számtalan apróbb ügy, aminek megvoltak a maguk vesztesei.

Ezek a vesztesek jobbára a szurkolók voltak, és nemcsak arra kell gondolni, hogy a tábornak fájt az Il Principino (a Kis Herceg) becenevű Marchisio, vagy Alex Del Piero kiebrudalása a klubtól, hanem ennél konkrétabb ügyekre is. Ronaldo érkezése miatt 30 százalékkal emelkedtek meg a bérletárak, holott már korábban is többször volt sztrájk a magas jegyárak miatt, de a legnagyobbat nem ez sebezte, hanem az ultrák hatalmának letörése.

Belső ellenség a leghűségesebb tábor

Olaszországban a 90-es években olyan hatalomra tettek szert a futballkluboknál az ultrák, hogy szinte már semmit nem lehetett nélkülük csinálni. Csak egy példa: a Lazio Irriducibili nevű csoportja több mezt és relikviát adott el, mint a klub hivatalos márkaboltja, és előfordult, hogy megfúrták egy játékos szerződtetését is. És ez nem egyedi eset, hiszen a Juventusnál is nagyon hasonló volt a helyzet.

Amíg szurkolnak, addig semmi bajAmíg szurkolnak, addig semmi baj Fotó: Gazzetta

Nem véletlenül indult hivatalos vizsgálat Andrea Agnelli klubelnök és az ultracsoportok közötti kapcsolatot felderítendő, aki volt már Torinóban Juve-meccsen, és megpróbált saját szakállára jegyet szerezni, az különösen érti, miért volt szükség a helyzet tisztázására. A vizsgálat egyébként 2017-ben lezárult, Agnellit egy évre eltiltották, és néhány ultravezető kapott 1-2 éves eltiltást némi pénzbüntetés mellett.

A helyzet a következőképpen nézett ki: a jegyértékesítés felett tulajdonképpen az ultrák diszponáltak, a felvásárolt belépőket sokszor brutálisan túlárazva, 2-3-szoros áron adták tovább nem ritkán a stadion melletti parkolóban. Hogy mindezt hogy tudták elérni? Nem nehéz kitalálni, hiszen magyar példa is van rá.

Nem akarsz balhét? Akkor egyezzünk meg!

A pletykák szerint a 90-es években a Ferencváros vezetőségét is hasonló módszerekkel tartották sakkban az ultrák, mint a Juventust. A tábor jelezte a vezetőség felé, hogy a hangulat szempontjából hasznos jelenlétükkel akár komoly károkat is tudnak okozni a klubnak, hiszen elég egy-egy rasszista dal, kirekesztő transzparens vagy piróbemutató, és már ugranak is a zárt kapus meccsek, és/vagy a súlyos pénzbüntetések.

A 2017-es vizsgálat eredménye az lett, hogy a klub elvágta az ultrák jegyértékesítési csatornáját, ami miatt már eleve meglehetősen feszültté vált a viszony a vezetőség és a tábor között. Mivel a relatíve apró stadion (42 ezres az Allianz) nagyon komoly bevételi forrást jelentett, az ultrák nem is engedték el ilyen könnyen az ügyet, és zsarolni kezdték a Juventus vezetőségét, amiért az feljelentést tett.

A legnagyobb csoport, a Drughi (nem véletlen a Gépnarancs-logó)A legnagyobb csoport, a Drughi (nem véletlen a Gépnarancs-logó) Fotó: Gazzetta


A La Stampa tényfelrátó cikkéből kiderült, hogy az ultrák követelései nem voltak kispályások: csoportonként (a Juve B-közepét több nagy csoport alkotja) 25 ingyenjegy minden meccsre, a drapériák és élőképek készítőinek ingyen bérlet egész évre, és meghívó a Juve minden hivatalos eseményére.

Hangfelvételek bizonyítják, hogy a követelések mellé konkrét fenyegetéseket is mellékeltek: kanyarbezárás, zárt kapus meccs, a stadion megrongálása kívül és belül, sőt az a fajta általános sztrájk, amiben pofon jár annak, aki szurkolni mer. Ez pont az, aminek hangzik: megtámadják a nem szervezett szurkolói csoporttal érkező szurkolókat, a stadionban pedig verés jár annak, aki a sztrájk alatt szurkolni próbál.

La Curva Sud é Morta

A hangfelvételeknek köszönhetően a nyomozás gyorsan és hatékonyan zajlott le, a Juventus legnagyobb ultracsoportjai közül tizenkettő vezetőjén kattant a bilincs. Ezek egyébként ugyanazok a csoportok, amelyeknél idén nyáron a rendőrség egy kisebb háborúhoz elegendő fegyvert talált egy házkutatás során, sok más mellett föld-levegő rakétát, és RPG rakétavetőt is tároltak az ultrák.

Meghalt a kanyarMeghalt a kanyar Fotó: Twitter


Az ultrák válaszul kitettek egy drapériát a közcímben szereplő felirattal, amelyben jelzik, hogy a Déli kanyar meghalt. A hétfői letartóztatások után kedden megszólalt Andrea Agnelli is, aki szóról szóra igazolta a La Stampa értesüléseit az ultrák zsarolásával kapcsolatban, de az ügynek ezzel aligha van vége, hiába kerülnek rács mögé a főkolomposok.

Az olasz hírügynökség a torinói rendőrfőkapitányt idézve jelezte, előfordulhat, hogy a hétvégi, Hellas Verona elleni meccset el kell halasztani, mert bár a vendégek hírhedt táborát tudják kezelni, most nagyobb veszélyt jelent a Juventus táboron belüli feszültség. A szurkolók egyik fele ugyanis üdvözli az eseményeket, és örül, hogy megoldódni látszik az éveken át húzódó áldatlan helyzet, az ultracsoportok viszont érthetően nem boldogok, és ennek általában következménye van. 

Hogy milyen következménye, arról szintén első kézből kaptunk képet, amikor a Fradi-tábor visszatért a lelátóra, és egy késelésbe torkolló leszámolással jelezte, hogy ki az úr a háznál. Torinóban hasonló talán nem lesz, ami pedig biztosan nem lesz, az a jó hangulat, az ultrák ugyanis jelezték, hogy határozatlan időre felfüggesztenek mindenféle szurkolói tevékenységet. Olvasóinkra bízzuk, hogy döntsék el, a szurkoló, aki nem szurkol, az micsoda valójában.

Hozzászólások