Serie A - Istenkáromlás miatt eltiltották az egyik legjobb olasz edzőt
Istenkáromlás miatt eltiltották az egyik legjobb olasz edzőt
Fotó: Europress/AFP

Istenkáromlás miatt eltiltották az egyik legjobb olasz edzőt

Németh DánielNémeth Dániel
2018/09/20 12:20

Hétvégén az előző két szezon során a nagyok bajszát rendre megcibáló Atalanta az AC Milan vendége lesz a San Siróban. Ezúttal azonban az Atalanta tapasztalt (és egyébként méltatlanul alulértékelt) edzője, Gian Piero Gasperini a kispad helyett csak a lelátóról nézheti csapata játékát. Az ok: csúnyákat mondott Istenre, amit Olaszországban nagyon komolyan vesznek.

Idén nem mondhatni, hogy jól kezdte az idényt az Atalanta. Az Európa-liga kvalifikációjának utolsó körében elbukott a Koppenhágával szemben, a bajnokságban pedig négy meccsből kettőn is vereséget szenvedtek Papu Gómezék. Hétvégén a felemás formát mutató, verhetőnek tűnő Milan ellen kellene javítania a bergamói csapatnak.

Gasperini azonban hétfő este elég nehezen viselte csapata 2-0-s vereségét (a bajnokság második helyén álló SPAL volt az ellenfél). Andrea Petagna - aki amúgy tavaly még az Atalantát erősítette - első találatát követően azt mondta a kamerák kereszttüzében, hogy "Isten egy disznó". A súlyos blaszfémia miatt az olasz szövetség úgy döntött, Gasperini nem ülhet le a kispadra a Milan elleni mérkőzésen.

066_DPPI_40418019_015.jpg Fotó: Europress/AFP

"Gian Piero Gasperini, az Atalanta edzője az ellenfél találatát követően a kispadhoz fordult, és jól láthatóan istenkáromló kifejezés hagyta el a száját. Ezt a viselkedést szankcionálni kell, méghozzá egymeccses eltiltással" - áll a szövetség közleményében. Egyébként nem Gasperini az első, akit idén istenre vonatkozó káromkodásért büntettek.

Korábban az Udinese középpályása, Rolando Mandragora használta a "Porca Madonna - Dio Cane" káromkodást, amely egy Szűz Máriára és istenre nézve egyaránt sértő kifejezés. Olaszországban a blaszfémikus sértések számítanak a legdurvábbnak, éppen azért az Olasz Labdarúgó-szövetség ennek megfelelően kiemelt figyelmet szentel ezeknek az eseteknek.

A blaszfémiára vonatkozó szabályt még 2010-ben vezették meg, a Chievo akkori edzőjét, Domenico Di Carlót büntették először ez alapján. Azon a hétvégén egyébként egy játékost is bűnösnek talált a szövetség istenkáromlás vádjában, méghozzá a jelenleg Ferencvárost erősítő, akkoriban Parmában futballozó Davide Lanzafamét. 

via goal.com  

Hozzászólások