Serie A - Ismét egy csóró kiscsapat törhet borsot az olasz nagyok orra alá
Ismét egy csóró kiscsapat törhet borsot az olasz nagyok orra alá
Fotó: Europress/AFP

Ismét egy csóró kiscsapat törhet borsot az olasz nagyok orra alá

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/13 18:36
Az elmúlt szezonokban az Atalanta bizonyította a Serie A-ban, hogy kevés pénzből, de okosan építkezve is lehet eredményes egy klub. Ma már senki sem hökken meg azon, hogy a bergamóiak ott vannak a legjobbak között, a többnyire kiesés ellen menekülő Cagliaritól azonban kevesen vártak ennyire erős szezonkezdést. Újabb kiscsapat nehezítheti meg a nagyok dolgát?

Hétvégén a szárdok - a három gólpasszal és egy góllal záró Radja Nainggolan vezetésével - gyakorlatilag a földbe döngölték Vincenzo Montella Fiorentináját. Rolando Maran csapata már az első félidőben eldöntötte a három pont sorsát, Marko Rog parádés akciót követően szerzett vezetést, Fabio Pisacane egy szögletet követően volt eredményes, Giovanni Simeone pedig sarokkal vette be Bartlomiej Dragowski kapuját. A második játékrészben 5-0-ra is vezetett a Cagliari, ám a végén Dusan Vlahovic egy duplával kozmetikázta az eredményt.

Szeptember óta veretlenek

Jelenleg a Cagliari a negyedik helyen áll az olasz bajnokságban (a szintén 24 pontos Lazio jobb gólkülönbségének köszönhetően a harmadik), amivel olyan csapatokat előz meg, mint a Milan, a Roma, a Lazio és az Atalanta. Nainggolanék a szezont még két vereséggel kezdték: az Inter a San Siróban győzött 2-1-re, az újonc Brescia pedig 1-0-ra a Cagliari otthonában. Az azóta eltelt időszakban ellenben pontot is alig veszített Maran csapata, három döntetlen és hét győzelem a mérleg, vagyis a szárdok szeptember óta veretlenek a Serie A-ban.

000_1KN2EB.jpg Fotó: Europress/AFP

Van olyan bajnokesélyesnek tippelt csapat, amelyik csak álmodozik hasonló szériáról, amit még csak a sorsolás szeszélyeire sem foghatunk. Ebben a sorozatban ugyanis a Cagliari idegenben győzte le a Napolit és az Atalantát is, a Romával pedig 1-1-es döntetlent játszott az Olympicóban. Közben a hasonló erősségűnek gondolt csapatok többségét olyan magabiztossággal verte meg, hogy az egyébként várakozások felett teljesítő Hellas Verona és a hullámvölgyben lévő Torino elleni döntetlen már-már meglepetésnek számít.

Mivel még csak a bajnokság harmadánál járunk, túlzás arról beszélni, hogy a Cagliari top 4 esélyessé lépett elő, azonban a nemzetközi kupaindulásért mindenképpen harcban lehetnek a szárdok. Jelenleg öt pont az előnyük a borzasztóan alulteljesítő Napoli előtt, a sorsolásuk pedig nem tűnik vészesnek. Önbizalom terén nagyon rendben van a csapat, emiatt talán rosszkor is jön nekik a válogatott szünet, mindenesetre elképzelhető, hogy a parádés sorozatot egészen decemberig folytathatják, érdemes előre bekarikázni a Lazio elleni meccsüket.

Iszákos, dohányzó középpályás a vezér

Tavaly a Cagliari a 15. helyen zárta az idényt, azonban annak ellenére sikerült megerősíteni a keretet, hogy az olasz válogatott Nicolo Barella személyében volt a csapatnak egy komoly távozója is. Barelláért a bónuszokkal együtt 49 millió eurót kaphat az Intertől a klub, vagyis volt miből költekezni: Marko Rog a Napolitól érkezett klubrekordot jelentő 15 millió euróért, amit pár nappal később a 18 milliós Nahitan Nández (Boca Juniors) leigazolásával meg is döntöttek. Két fiatal, mégis rutinos játékossal erősödött a középpálya.

Mi a fene történik a világ egyik legjobb középpályásával? | Hosszabbítás

Radja Nainggolan jelenleg a világ egyik legjobb belső középpályása. Valami azonban nagyon nem stimmel vele, és csak találgatni lehet, hogy mi az. Az ember azt gondolná, hogy ha rendelkezésére áll egy olyan játékos, mint Nainggolan, akkor örül, mint majom a farkának.

Az igazán nagy vétel azonban a régi közönségkedvenc Nainggolan visszatérése volt, akire Antonio Conte a futballista pályán kívüli ügyei miatt nem tartott igényt. Nyílt titok, hogy a belga válogatott játékos viszonylag szabadon értelmezi a profi sporttal járó életmódot, sokat dohányzik és az éjszakai élet örömeit sem veti meg. "Conte azt mondta, hogy sokra tart labdarúgóként, azonban a futballon kívüli okok miatt lemondtak rólam"nyilatkozta a kiváló futballista nyáron a Corriere dello Sportnak.

Nainggolan egyetlen szezont töltött az Internél, ezalatt hét gól és három gólpassz volt a mérlege, vagyis korrekt, de nem kiemelkedő számokat hozott. Nyáron voltak kérői Kínából és olasz topkluboktól is, mégis úgy döntött (részben mellrákkal diagnosztizált felesége miatt), hogy ahhoz a klubhoz szerződik, ahol hírnevet szerzett magának. Jobb dolog aligha történhetett volna vele, valósággal újjászületett Szardínia szigetén, legproduktívabb római éveit idéző teljesítményt nyújt. Láthatóan élvezi a rá szabott, kötetlen szerepkört, rögtön kulcsember lett Maran rendszerében.

Még a sérülésekből is pozitívan jöttek ki

Gianpiero Gasperini rengeteg dicséretet kapott az Atalanta eredményessége miatt (teljes joggal egyébként), és igazságtalan lenne, ha szó nélkül elmennénk Rolando Maran munkája mellett. Az 56 esztendős olasz szakember elsősorban a chievós éveiből lehet ismert, évről évre képes volt élvonalban tartani a játékosok képességei alapján gyakran kiesésre ítéltetett csapatot. Ebben az idényben pedig bizonyíthatja, hogy magasabb szinten is megállja a helyét, akár egy nemzetközi kupaindulást megcélzó csapatnál.

075_maffia-asromavc191006_npV0g.jpg Fotó: Europress/AFP

Maran taktikája az előző idényben főleg a gólerős középcsatár, Leonardo Pavoletti köré épült, aki ezt akkor 16 bajnoki góllal hálálta meg. Őt viszont már az első bajnokin elveszítette a csapat (térdszalag-szakadás miatt előreláthatóan áprilisig), ami hamar változtatásra kényszerítette az edzőt. Fura módon ez talán még segítette is a csapatot az előrelépésben, Joao Pedróval és Giovanni Simeonával lényegesen gyorsabb, kombinatívabb és - ami talán a legfontosabb - kiszámíthatatlanabb támadásban a Cagliari.

Valószínűleg azt is kevesebben gondolták volna, hogy az előző években vezérré váló Alessio Cragnót ilyen szinten fogja pótolni a kapuban az AS Romától egy év után elüldözött Robin Olsen

Érdemes óvatosan bánni az elvárásokkal, a mostani szezonban látottak ugyanis óriási ugrást jelentenek a klubnál megszokottakhoz képest. Csak összehasonlításképp: tavaly a Cagliari február közepén, a 24. fordulóban gyűjtötte be a 24. pontját a Serie A-ban, vagyis kétszer annyi ideig tartott eljutni idáig, mint a mostani kiírásban. Valószínű, hogy a nyári átigazolásokat követően jelentősebb célokat fogalmazott meg a klubvezetés, ennyire erős kezdésre talán még ők sem számítottak. 

Hozzászólások