Serie A - Hiába a jó szándék, célt tévesztett az olaszok rasszizmusellenes kampánya
Hiába a jó szándék, célt tévesztett az olaszok rasszizmusellenes kampánya
Fotó: Europress/AFP

Hiába a jó szándék, célt tévesztett az olaszok rasszizmusellenes kampánya

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/18 15:17
Érzik az olasz labdarúgás vezetői is, hogy tenni kell valamit az ország futballját minden szinten mérgező rasszizmus ellen, csakhogy sokadjára bebizonyosodott, úgy nem lehet hatékony a küzdelem, ha ők maguk sem értik a jelenséget. Erre utal a Serie A legújabb, minden jó szándék ellenére félresikerült rasszizmusellenes kampánya, amely pont azokra nézve sértő, akiket védeni szeretett volna.

Meglehetősen hosszúra nyúlik az a lista, amely az olasz labdarúgás legmegdöbbentőbb pillanatait tartalmazza. Nemrég egy újabb tétellel bővült, hétfőn ugyanis a Serie A hangos fanfárok kíséretében bemutatta új kampányát, amivel a futballpályákon és a stadionokban tapasztalt rasszizmus elleni küzdelem fontosságára hívja fel a figyelmet a liga. Ezzel önmagában még nem volna probléma, csakhogy a fekete játékosok ellen irányuló, banánevésre utaló majomhuhogás ízléstelenségét furcsa képi eszközökkel ragadta meg a művész.

"Mindannyian majmok vagyunk" - adta meg a magyarázatot Simone Fugazzotto, miért a három csimpánz lett a kampány illusztratív eleme.

Néhány olasz klub rögtön elhatárolódott a kampánytól, amely a közösségi médiában is óriási indulatokat váltott ki. Érdekes módon a hagyományos média viszont hallgatott, a fősodorhoz tartozó lapok legalábbis egytől egyik némaságba burkolóztak: a La Gazetta dello Sport és a Corriere dello Sport is tartózkodott a sztoritól. Nemrég a La Regista podcastben a római lap címlapbotránya kapcsán beszéltünk arról, hogy az olaszok - legalábbis egy részük - egészen egyszerűen nem értik meg a rasszizmust. Ezt tükrözi a legújabb kampányuk is.

Nehéz másképp magyarázni, hogy miért nem érezték bizarrnak a Serie A fejesei, hogy azzal állnak ki a majmokhoz hasonlított fekete játékosok mellett, ha majomképeket használnak a rasszizmusellenes kampányhoz. Ehhez hasonló helyzet volt az is, amikor a Corriere dello Sport szerkesztősége nem értette meg, mi a probléma a Black Friday címlappal, amit diszkriminációellenes csoportok és maguk a játékosok is rasszistának tartottak. Másnap hosszas szerkesztőségi cikket közöltek, melyben elmagyarázták, nem állt szándékukban rasszistának lenni.

Mindkét eset azt igazolja, hogy a rasszizmushoz való hozzáállás mélyre gyökerező, intézményes probléma az országban. Ez nem (csak) az olasz futball problémája, de a társadalomé is egyben.

Nagy-Britanniával vagy Franciaországgal ellentétben Olaszország rövid ideig rendelkezett gyarmatokkal, Eritrea, Szomália és Líbia pár évtizedig tartozott olasz fennhatóság alá. Emiatt Olaszországnak nem kellett szembenéznie a háború utáni bevándorláshullámmal, amely lezajlott a briteknél és a franciáknál. "Olaszországban csak az 1990-es években kezdődött meg a tömeges bevándorlás. Akkoriban pár ezres csoportról beszéltünk, mára ez ötmillió körül van. Megdöbbentő gyorsasággal alakult ki a multikulturális társadalom" - mondta Tobias Jones társadalomkutató.

Olaszországban jelentős létszámban vannak rosszul integrálódott bevándorlók. Kevés feketét látni boltokban, esetleg buszsofőrként, még kevesebben dolgoznak ügyvédként, orvosként vagy újságíróként. Többségük zöldségek és gyümölcsök szedésével foglalkozik az ország déli részében, ami alig biztosít jobb életkörülményeket, mint amit Afrikában maguk mögött hagytak. Gazdasági lehetőségek hiányában esély sincs egy fekete középosztály kialakulására, ezért kevés fekete szurkolót látni a stadionokban.

Képmutatással nem lehet küzdeni a rasszizmus ellen, az biztos! | Hosszabbítás

Hiába az UEFA Say no to Racism kampánya (nálunk A Gyűlölet nem Pálya), időről időre megmutatja arcát a szurkolói réteg sötét oldala, és amíg a döntéshozók beérik képmutató látszatintézkedésekkel, addig nem is fog semmi változni.

Időközben átalakult az olasz politikai paletta is, megerősödtek a bevándorlásellenes erők, például a Matteo Salvini vezette Északi Liga. (Nyárig Salvini az olasz kormánynak is tagja volt, egészen az Öt Csillag Mozgalommal kötött koalíció összeomlásáig.) Sok olaszországi ultracsoport is erősen jobboldali, fasiszta kötődéssel rendelkezik. Ilyenek például az antiszemitizmusukról is ismert Lazio-ultrák, akik gyakran alkalmaznak fasiszta szimbólumokat, a kelta kereszttől kezdve egészen Mussolini-portrékig.

Olasz szurkolók gyakran állítják, ők igazából nem rasszisták, mert az ellenfelekkel szembeni abúzus nem csak a fekete játékosokra terjed ki. Például a kopaszokat a kopaszságuk miatt gúnyolják, a déliekre az észak-olaszok gyakran "parasztokként" hivatkoznak, a Puglia-régió lakosait pedig "albánoknak" nevezik. Ehhez a sorhoz illeszthető a majomhuhogás, amely bizonyos csoportok értelmezése szerint nem rasszizmus, csupán az ellenfél összezavarására tett kísérlet.

"Ezt hívom a Verona-védekezésnek"mondta a Telegprah-nak Jones. "Egyszer a veronai ultrák magasba emeltek egy molinót, amin a 'Ne legyél rasszista, gyűlölj mindenkit!' szlogen állt. Azt mondják, nem csak a feketéket, de minden kívülállót támadnak. Mindenkivel szemben durvák."

Ha el is fogadjuk, hogy ez a helyzet, bőven találunk olyan eseteket is, amikor vezetőktől és edzőktől érkeztek a rasszista kommentek. Az egyik leghíresebb eset Carlo Tavecchióhoz köthető, aki az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöki székét megpályázó kampányában "banánevőknek" nevezte a fekete játékosokat. "Angliában egy profinak tartott fiatal játékos rögtön megkapja a lehetőséget. Nálunk viszont itt van 'Opti Poba' (egy fiktív fekete játékosra kitalált név), aki nemrég még banánt evett, aztán hirtelen a Lazio első csapatánál találja magát."

000_Y84LU.jpg Fotó: Europress/AFP

Hiába vizsgálta az ügyet a szövetség fegyelmi bizottsága, nem látta indokoltnak Tavecchio megbüntetését. Később a szakvezetőt a FIFA tiltotta el fél évre minden hivatalos, futballal kapcsolatos pozíció betöltésétől. Múlt hónapban a Brescia elnöke reagált furcsa módon Mario Balotelli helyzetére. "Fekete játékos, és ugyan dolgozik azon, hogy tisztázza magát, akadnak még nehézségei" - jelentette ki Massimo Cellino. Utólag a klub közleményben azt írta, az elnök csak "viccelt", szavait pedig "félreértették."

A focit megmérgező rasszizmus a legalsóbb szintekig kiterjed. Bevándorló hátterű családból származó fekete gyerekek gyakran célpontjai a rasszista erőszaknak, és volt, hogy emiatt a csapattársak feketére mázolt arccal fejezték ki szolidaritásukat a következő mérkőzésen. Az, hogy a kétezres évek elején a Treviso játékosai szintén ebben a formában tiltakoztak a rasszizmus ellen, a szakértő szerint az olasz társadalom érzékenységének hiányára utal. Nem kétséges, hogy az olasz bajnokság csimpánzos kampánya is a jó szándék ellenére tévesztett célt. 

"Azt gondolom, hogy alapjaiban nem értik meg a diszkrimináció lényegét" - mondta Jones. "Az elmúlt évek tapasztalatai arra utalnak, hogy az tetejétől az aljáig nagy fokú a tudatlanság a témában. Ha ezek a dolgok nyilvánosan zajlanak, képzelhetjük, mi történik a zárt ajtók mögött."

via Telegraph

Hozzászólások