Serie A - Hét napon belül ikszelt a Milannal és a Lazióval, majd óriási meglepetésre legyőzte a Juvét a Serie A újonca
Hét napon belül ikszelt a Milannal és a Lazióval, majd óriási meglepetésre legyőzte a Juvét a Serie A újonca
Fotó: Europress/AFP

Hét napon belül ikszelt a Milannal és a Lazióval, majd óriási meglepetésre legyőzte a Juvét a Serie A újonca

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/09 13:00
Az olasz labdarúgó-bajnokság 2019/2020-as idényének messze az újonc Hellas Verona a legkellemesebb meglepetése. Ivan Juric csapatát a szezon elején a legtöbb helyen biztos kiesőnek tippelték - köztük mi is a Regista beharangozó adásában - jelenleg azonban még az európai kupaszereplés is lőtávolságon belül van. Főleg egy ilyen hét után.

Nyár végén, ősz elején számos kérdésben intenzív vita bontakozott ki a szakértők között, főleg azzal kapcsolatban, mely csapatok versenyeznek a bajnoki címért és az európai kupahelyekért. Sokszor előfordul, hogy a kiesés elleni küzdelem legalább ennyire érdekes párbeszédet generál, ezúttal azonban meglehetősen nagy egyetértés volt abban, hogy a friss feljutók közül a Lecce és a Hellas Verona a következő idényt már a Serie B-ben kezdi meg, és esetleg a Mario Balotellivel erősítő Brescia lehet harcban a bennmaradásért.

A legfontosabb már megvan

Ehhez képest a Brescia túl van a harmadik edzőváltásán, a Lecce egy hellyel a vonal felett helyezkedik el, míg a Hellas Verona 23 forduló alatt 34 pontot gyűjtött. Ezzel az már gyakorlatilag eldőlt, hogy a veroniaiaknak nem lesz gondjuk a bennmaradással, mivel az esetek túlnyomó többségében 40 pont kényelmesen élvonalban tartja a csapatokat. Ezzel a 34 ponttal a Hellas még az európai kupaszereplésért is harcban van, jelenleg az Európa-liga-selejtezőt érő hatodik helyen áll a Serie A-ban.

Sarri a legnagyobb kérdőjel az újjáépülő Juventusnál | Hosszabbítás

Folytatjuk a Serie A-t felvezető adásunkat, és az edzők kitárgyalását követően ezúttal a csapatokra helyeztük a hangsúlyt. Nem sajnáltuk az időt: a kiesés ellen küzdőkről, a középmezőnyről, a szebb napokat látott és nehezen értelmezhető sztárklubokról, valamint a legszűkebb elitről egyaránt bőségesen beszéltünk. Májusban pedig ennek az adásnak az apropóján alighanem vár még ránk egy szembenézés tippjeinkkel...

Tekintve, hogy a forduló kicsivel több mint fele még hátravan, ez változhat, de legrosszabb esetben is egy ponton belül marad a csapat az EL-helyhez képest a játéknap végére.

Nem mondhatjuk, hogy elhamarkodottan írtuk le Ivan Juricékat a szezon elején, hiszen a csapat tavaly csak az ötödik helyen zárt a Serie B-ben (15 ponttal lemaradva a bajnok Bresciától) és az osztályozón keresztül vívta ki az élvonalbeli tagságot. Ráadásul a csapatot egy ideiglenesen megbízott szakvezető, Alfredo Aglietti juttatta az élvonalba, akit Fabio Grosso menesztését követően, május elején kértek fel a feladatra. Nyáron aztán megköszönték Agliettinek a munkát, és egészen meglepő megoldást választottak.

Háromszor bukott a Genoánál

Ivan Juric a 2015/16-os szezon végén ígéretes edzőként került a Serie A-ban szereplő Genoához, ahol egykori mentorát, Gianpiero Gasperinit kellett váltania. Sok rosszat el lehet mondani a klubot elszabadult hajóágyúként irányító Enrico Preziosiról, ám ennek a húzásnak kivételesen volt értelme. Mivel a Genoa kerete szinte minden átigazolási időszakban átalakul, állandóságot legfeljebb csak az edzőn keresztül lehet biztosítani, és az elnök joggal hihette azt, hogy a korábbi mester munkáját egy sikeres tanítvány folytathatja.

A horvát szakember 2010 és 2013 között Gasperini másodedzőjeként dolgozott, majd a Genoa utánpótláscsapatánál tett kitérő után felnőtt szinten is belevágott a munkába. Mantovában még viszonylag feledhető eredményeket szállított, ám 2015-ben visszatért a Crotonéhoz, ahol játékosként öt évet töltött el 2001 és 2006 között. Első idényében ezüstérmes lett a csapattal a Cagliari mögött a Serie B-ben, így a Crotone története során először szerepelhetett az olasz élvonalban. Juric ezt követően írt alá a Genoához.

Ennyire rossz döntést még magyar kluboknál is ritkán lehet látni | Hosszabbítás

Maga Enrico Preziosi sem tudta logikusan megmagyarázni, hogy miért küldte el októberben azt a Davide Ballardinit a Genoa kispadjáról, aki történetesen kiváló munkát végzett. A váltás nem jött be, Ivan Juric harmadik nekifutásra is megbukott a genovai klubnál, így pár hónap leforgása alatt már a harmadik edzővel próbálhatja megszilárdítani helyét a középmezőnyben.

Sosem szabad lebecsülni, mennyire nehéz egy olyan csapatnál edzősködni, ahol az elnök szinte bárkit azonnal értékesít, amint profittal kecsegtető üzletet szimatol. Ez lett Juric veszte is, aki rutintalan vezetőedzőként rögtön elhasalt a folyamatosan újjáépítést igénylő környezetben. 2017 februárjában menesztették először, majd ezt követően még kétszer visszatért a Genoához, de az eredmények egyre kevésbé jöttek. Harmadik nekifutásra már csak nyolc mérkőzés jutott neki, mely során 0,38-as pontátlaggal zárt.

Veronában ismét kijött a lépés

Az előzmények fényében minimum érdekes volt, hogy a Verona épp az olasz élvonalbeli munkáival rendre megégő Juricot választotta a projekt élére. Papíron a keret sem tűnt különösebben alkalmasnak a Serie A-ra, betáraztak néhány örök vándorból és veteránból, akiket kiegészítettek egy sor ismeretlen játékossal. Sokat elárul a keret erősségéről, hogy a legnagyobb név talán az a Giampaolo Pazzini volt a keretben, aki korábban megfordult mindkét milánói sztárcsapatban, és a 2009/10-es szezonban a Serie A legjobb góllövői között volt.

Juric kitartott a Gasperinitől ellesett 3-4-3-as játékrendszer mellett, bár azt hozzá kell tenni, hogy a preferált játékrendszer mellett nem sok hasonlóságot lehet felfedezni a két edző stílusa között. Amíg a nemrégiben év edzőjének választott Gasperini kifejezetten támadó felfogásban küldi pályára a csapatát, és elsősorban az ellenfél támadó harmadában próbálja előnyére fordítani a létszámfölényes helyzeteket, addig a horvátnál sokkal nagyobb szerep jut a védekezésnek és a kőkemény munkának.

000_1OT5NI.jpg Fotó: Europress/AFP

Ennek meg is van az eredménye, hiszen a Hellas Verona a Serie A egyik legjobban védekező csapata, 24 kapott gólja a negyedik legjobb az idei szezonban. Ebben a tekintetben csak a Juventus, a Lazio és az Inter előzi meg, kapott gól nélkül lehozott meccsekből pedig konkrétan ligaelső a két milánói csapat társaságában. Tavaly a Torino volt az a csapat, amellyel senki sem szeretett játszatni, idén inkább a Veronáé ez a megtisztelő szerep. És ez nem csak a hasonló erősségű ellenfelekre vonatkozik, de a nagyokra is.

Egy hét alatt három bravúr

Jelenleg a Hellas hétmeccses veretlenségi sorozatot őriz, ami egyfelől az elmúlt 20 évből a csapat legjobb teljesítménye, másfelől ennek értékét jelentősen növeli, hogy hét napon belül három sztárcsapatot is megállított. Közülük a Milan elleni döntetlen tekinthető a legkisebb bravúrnak, tekintve, hogy a piros-feketék az utóbbi időben csak kitartó szenvedés árán nyertek meccseket, ha egyáltalán. Sokat elárul azonban a veronaiak tartásáról, hogy Sofyan Amrabat kiállítása miatt közel fél órán át emberhátrányban futballozva tartották az 1-1-es eredményt.

Szerdán a bombaformában érkező, az olasz bajnokságban szeptember óta veretlen Lazióval játszott idegenben 0-0-s döntetlent Juric csapata, ráadásul Thomas Strakoshának komoly védéseket kellett bemutatnia, hogy ne szakadjon meg a rómaiak 17 meccse tartó veretetlenségi sorozata. A sorozatterhelésből, minimális felkészüléssel érkező Verona az éllovas Juventus ellen már végképp esélytelennek tűnt, ám óriási meglepetésre épp a vendég torinóiak mozogtak fásultabban a két csapat közül. 

Az első félidőben konkrétan csak a VAR által kicentizett lesnek köszönhette a Juve, hogy nem került hátrányba.

Az edzők csatáját egyértelműen Juric nyerte, Sarri legfeljebb abban bízhatott, hogy a minőségbeli különbség kisegíti a csapatát. Cristiano Ronaldo, a Juventus egyetlen kimagaslóan teljesítő játékosa egy egyéni villanás után meg is szerezte a vezetést, de aztán egy óriási védelmi hibát követően Fabio Borini kiegyenlített. Érdekes módon a hajrában is a hazaiak irányították a meccset, majd Leonardo Bonucci összehozott egy tizenegyest - megkoronázva pocsék teljesítményét - amit Pazzini a rá jellemző magabiztossággal értékesített.

Így lesz igazán érdekes a milánói derbi

A Juventus 2-1-es veresége azt jelenti, hogy vasárnapi győzelme esetén az Inter beérheti pontszámok tekintetében a címvédőt, ráadásul a Lazio is egy ponton belülre kerülhet a Parma megverésével. A milánói derbik szinte mindig érdekes mérkőzést hoznak, a tét nagyságát figyelembe véve pedig garantált, hogy a pályaválasztó Inter a szokottnál is nagyobb motivációval lép pályára. Inkább az a kérdés, mennyire lesz partner a lényegesen gyengébb erőkből álló Milan, amely egy bravúrgyőzelemmel akár konkrét célt is adhatna pocsékul induló szezonjának.

Hozzászólások