Serie A - Három mérkőzés, 23 lövés, nulla gól - ez CR eddigi mérlege a Juventusban
Három mérkőzés, 23 lövés, nulla gól - ez CR eddigi mérlege a Juventusban
Fotó: Europress/AFP

Három mérkőzés, 23 lövés, nulla gól - ez CR eddigi mérlege a Juventusban

Németh DánielNémeth Dániel
2018/09/02 12:21

A Chievo és a Lazio után az újonc Parmát is bedarálta a címvédő Juventus az olasz bajnokságban. Tette mindezt úgy, hogy a klub rekordigazolása, Cristiano Ronaldo még nem szerzett gólt új csapatában. Pedig becsülettel próbálkozott az ötszörös aranylabdás. 

Igazán rosszul egyik mérkőzésén sem játszott Ronaldo, sőt, kifejezetten aktív volt az első három bajnokiján. Összesen 23-szor vette célba az ellenfelek kapuját, vagyis találkozónként 7,7 lövéssel próbálkozott. Hasonló számokat utoljára 2011 környékén hozott, akkor 40 góllal zárta a bajnokságot.

A góltalansága több szempontból sem annyira meglepő. Egyrészt a portugálnak hozzá kell szoknia a Serie A La Ligáétól eltérő stílusához, mindenekelőtt a fegyelmezetten és következetesen (hátrányban is) védekező csapatokhoz. Másrészt augusztus - és általában a szezon eleje - mindig is ínséges időszak volt Ronaldo számára.

Ha a karrierátlagát nézzük, augusztusban (a PL és a La Liga alapján) csupán minden negyedik mérkőzésén tudott gólt szerezni (6 gól - 24 meccs), ami jelentősen elmarad az év többi részében nyújtott teljesítményétől. Cserébe viszont hagyományosan erősen zárja az évet, májusban 1,29-es gólátlaggal rendelkezik.

Cristiano Ronaldót sem érdemes augusztusban pályára küldeni | Hosszabbítás

Harry Kane pályafutása során soha nem szerzett Premier League-találatot augusztusban. Azonban messze nem ő az egyetlen, akinek gondjai akadnak a szezon eleji gólszerzéssel. Hiába zárt az utóbbi két szezonban a góllövőlista élén Harry Kane, még mindig várat magára az első augusztusi gólja.

Azt is érdemes hozzátenni, hogy 33 évesen talán már CR sem képes egy teljes szezonon át kimagasló teljesítményre. Tavaly a spanyol bajnokságban az első 14 mérkőzésen 4 gólt szerzett és 2 gólpasszt osztott ki. Januártól viszont szinte minden bajnokin betalált, 13 találkozóról 22 gólja és 3 asszisztja volt.

A jelenlegi mérlege nem mutat túl jól, a góltalanok listáján a Nantes középpályása, Valentin Rongier követi a lövési kísérletek számát tekintve, 15-tel. Utánuk a Crystal Palace támadója, Christian Benteke (13), a Toulouse csatára, Andy Delort (12), illetve a Lyon kiválósága, Nabil Fekir (11) következik a top 5 európai ligát figyelembe véve.

Az olasz bajnokságban egyébként van olyan csapat, amelyik összesen nem próbálkozott annyi lövéssel, mint Ronaldo egymaga. A Chievónak ugyanis - igaz, két mérkőzésen - csak 14 lövése volt, ami átlagban meccsenkénti hét kísérletnek felel meg. Ezekből egyébként három gólt szereztek a repülő szamarak, kettőt  épp a Juve ellen.

Hozzászólások