Serie A - Ibrahimovic: több mint 100 milliót adtam nekik, azért az már valami, nem?
Zlatan Ibrahimovic
Fotó: Europress/AFP

Ibrahimovic: több mint 100 milliót adtam nekik, azért az már valami, nem?

Németh DánielNémeth Dániel
2020/04/27 10:42
Zlatan Ibrahimovicot nemrég a Dplay Sweden hosszasan faggatta a mindennapjairól, a jelenéről és a jövőjéről, valamint a Hammarbynál betöltött szerepéről. A svéd klasszis beszélt arról, miért épp Svédországban készül, játszik-e még valaha a Milanban, visszatér-e a svéd bajnokságba, de elmondta azt is, hogyan látja a nevelőcsapatával kialakult helyzetet.

"A szerződésem szerint vissza kell mennem Olaszországba. Tiszteletben kell tartani a szerződést, egy profinak mindig muszáj betartania azt, amire aláírt" - jelentette ki a svéd klasszis, aki jelenleg a Hammarby edzéseit látogatja. "Nem természetes füvön edzünk, de a tempó nagyon magas. Sok fiatal van, akik éhesek, szeretnének magasabb szintre eljutni, bizonyítani. Ez nekem is nagyon jó, arra kényszerítenek, hogy hajtsak, és remélhetőleg én is visszaadhatok nekik valamit a közös edzések során."

Ibrahimovic focicsapatot vásárolt Svédországban | Hosszabbítás

A Hammarby az elmúlt időszakban kiválóan teljesített a svéd élvonalban.

Nem véletlen, hogy Ibrahimovic épp a zöld-fehér klub edzésein igyekszik formában tartani magát, hiszen 2019 novemberében a klub részvényese lett. Elmondása szerint mindig is szeretett volna visszaadni valamit a svéd labdarúgásnak, így amikor felvázolták neki a Hammarbynál lévő lehetőséget, gondolkodás nélkül belevágott. Ez a projekt arra is alkalmas, hogy a végéhez közeledő profi pályafutását követően új területen próbálhassa ki magát, mert bár a pályán eltöltött évek óriási tapasztalattal ruházták fel, a klub irányítása teljesen más feladat.

"Ami a foci szakmai oldalát érinti, rendelkezem a szükséges kompetenciával és tudással. Ezeket a klubnál már most is nagyon magas szinten művelik. Az a céljuk, hogy nagyobbra nőjön a klub. Én pedig szeretném más szemszögből is tanulmányozni a labdarúgást. Mindig a pályán voltam, ott mutattam meg magam, de ha ennek a karriernek vége, nem lehetek többé a pályán, túl kell tekintenem azon. Ez egy másik dolog. Szeretném átadni a tudásomat a klubnak, és főleg a tehetségeknek mutatnám meg, hogyan válhatnak jobb játékosokká" - folytatta Ibrahimovic.

Ezúttal fűrésszel estek neki a vandálok az Ibrahimovic-szobornak - videó | Hosszabbítás

Ismét megrongálták Zlatan Ibrahimovic malmői szobrát, ezúttal ráadásul már sikerült teljesen kidönteniük az ismeretlen tetteseknek. A szobrot javítás céljából ideiglenesen elszállították, azonban a tervek szerint vissza fogják állítani az eredeti helyére. A svéd klasszis még decemberben jelentette be, hogy 25%-os részesedést vásárolt a Hammarby labdarúgóklubban, egyúttal kijelentette, az a célja, hogy belátható időn belül Skandinávia legnagyobb csapatává váljanak.

A svéd klasszis szerepvállalása nem mindenkinek nyerte el a tetszését, különösen a nevelőcsapatánál, a Malmőnél vették zokon. Olyannyira, hogy az üzlet bejelentését követően az ultrák egy csoportja többször megrongálta a Malmőben felállított Ibra-szobrot: először felgyújtották, később kidöntötték, majd végül a bokánál elfűrészelték. Ibrahimovic az interjúban gyerekesnek nevezte a viselkedésüket, egyúttal rámutatott arra, hogy a múltban számos módon segítette a nevelőklubját, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

"Több mint 100 millió svéd koronát adtam a Malmőnek. Azért az már valami, nem igaz?"

"Azt tesznek és hisznek, amit csak akarnak. Amikor a Malmőben játszottam, mindent megtettem a csapatért, pedig nem láttak szívesen, nem akartak a csapatukban tudni. Az első szerződésünknél megloptak. Annak ellenére, hogy ez történt velem, és hogy ezt a klub tette, több mint 100 millió koronát adtam nekik. Azt hiszem, ebből már nem olyan nehéz csapatot építeni. Az az érzésem, hogy túlságosan is rendes voltam. Egy svéd csapat több mint 100 milliót kap? Ilyen nehéz időkben ez elég jól jön, nem? Hálásnak kellene lenniük" - jelentette ki Ibrahimovic.

Ibrahimovic szerint az óvodások szintjén vannak a szobrát megrongálók | Hosszabbítás

Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan 38 éves svéd labdarúgója szerint a szobrát megrongáló vandálok az óvodások szintjén vannak. A játékos a Dplay műsorszolgáltatónak nyilatkozott a Malmőben népünnepély közepette felavatott, majd később többször megrongált, januárban pedig ledöntött szobráról is. A Malmőben született, a helyi klubban nevelkedett és ott profivá váló, de később a stockholmi Hammarbynál tulajdonrészt vásárolt Ibrahimovic "szégyennek" nevezte a történteket.

A beszélgetés során többször felmerült, hogy terítéken van-e Ibrahimovic hazatérése, és hogy marad-e a Milanban. A támadót jelenleg 2020 nyaráig köti szerződés a piros-feketékhez, amit - amennyiben az olasz liga terveinek megfelelően befejezik a szezont - ki is fog tölteni. Azt viszont már nem volt hajlandó elárulni, melyek a hosszabb távú tervei, azon túl, hogy szeretne annyi időt a pályán tölteni, amennyi csak lehetséges. Az elképzeléseit azonban akár egy váratlan esemény - mint például a mostani járvány - könnyedén felülírhatja.

"Van egy szerződésem a Milannal, meglátjuk, hogy ott hogyan fejezik be a dolgokat, ha egyáltalán befejezik. Nincs még hivatalos döntés. Mindig is azt mondtam, hogy ameddig csak lehetséges, szeretném folytatni a labdarúgást, azonban azt nem tudjuk, mit hoz a jövő. Olyan ember vagyok, aki mindig szeretne jól teljesíteni és eredményeket szállítani. Szeretnék hozzátenni valamit a csapathoz, és nem akarok olyan játékos lenni, aki csak önmaga miatt van a pályán, a múltban elért eredményei vagy a neve miatt."

Ibrahimovic 100 ezer euróval indított gyűjtést kórházak javára | Hosszabbítás

Százezer euróval indított gyűjtést a koronavírus-járvány miatt túlterhelt olaszországi kórházak javára Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan svéd futballistája. "Rengeteget kaptam Olaszországtól, ezekben a pillanatokban pedig szeretnék visszaadni valamit annak az országnak, amelyet annyira szeretek" - f ogalmazott közösségi oldalán a 38 éves klasszis, aki játszott korábban a Juventusban és az Internazionaléban is.

"Sokan mondják, hogy a Hammarbynak az lenne a legjobb, ha játékosként is csatlakoznék a klubhoz. Én azonban nem érezném helyesnek, ha ez a teher az én vállaimra kerülne. Szeretnék boldog lenni és focizni. Jelenleg a Milan játékosa vagyok. És hát ki ne akarna a Milanban játszani, amely a világ egyik legnagyobb klubja? 38 éves vagyok, nem tudom, hogy meddig folytathatom a játékot, de igyekszem addig, ameddig csak tudom" - hangsúlyozta ki a svéd, aki azt kizárta, hogy valaha visszatérjen a nemzeti csapatba.

"Amikor befejeztem a válogatottságot, akkor valóban befejeztem. Igaz, azt nagyon élveztem, hogy a világbajnokság előtt ismét rólam írtak, és a visszatérésemről beszéltek. Kicsit elszórakoztam a médiával, középpontba helyeztem az edzőt, Jannét. Talán neki is jó volt, hogy megtapasztalhatta, hogyan élem a mindennapjaimat a média állandó, 24 órás figyelme mellett. Egy kicsit más is belekóstolhatott. De őszintén szólva soha nem volt terítéken, hogy visszatérjek a válogatottba. Akkor az USA-ban játszottam, hiányzott Európa, ezért kihasználtam a helyzetet."

Olaszországban a tervek szerint május elejétől elkezdhetik a csapatok az edzéseket, ezért a klubok visszahívták a külföldön tartózkodó játékosokat. Ibrahimovic azonban az AC Milan engedélyével Svédországban maradhatott, a támadó szerint ugyanis a mostani vélemények ellenére nincs garancia arra, hogy valóban újraindulhat a sportélet a kijelölt időpontban. Szerinte nem is szabad elkapkodni ezt a döntést, hiszen jelenleg az egészség lényegesen fontosabb a profi sportesemények befejezésénél.

"Az egészség a legfontosabb. Azt hiszem, hogy a futball és a sportok kevésbé fontosak, nem szabad erre gondolnom elsődlegesen. Ha már tudjuk, hogy a közegészség rendben van, tudják, mit akarnak tenni, a helyzet jobb lett, úgy hiszem, hogy a sportról szóló diskurzusokat akkor kell újraindítani. Én erre nem tudok válaszolni. Még semmit sem tudunk. Sokan mondanak sokfélét az esélyekről, de ez nekem nem elég. Beszéltem a klubommal, tájékoztattak engem, sokat beszélünk. Jobb, ha itt edzem a Hammarbyvel, amíg nem kapunk hivatalos választ."

Hozzászólások