Serie A - Gyenge topcsapatok és erőn felül teljesítő középcsapatok harcolnak a BL-helyekért
Gyenge topcsapatok és erőn felül teljesítő középcsapatok harcolnak a BL-helyekért
Fotó: Europress/AFP

Gyenge topcsapatok és erőn felül teljesítő középcsapatok harcolnak a BL-helyekért

Németh DánielNémeth Dániel
2019/02/02 13:11

Miközben a bajnoki címért folytatott harc ezúttal is csak a nevében harc (bár fogalmazhatunk úgy is: a Juventus a történelemmel versenyez idén), és igazából a dobogóért sincs öldöklő küzdelem, a negyedik helyért borzasztó nyílt a verseny Olaszországban. A negyedik Milant és a nyolcadik Laziót csak három pont választja el egymástól, és még a 11. helyezett Sassuolo is bőven lőtávolságon belül van az ötpontos lemaradásával. Részben ez a magyarázat arra, miért ennyire türelmesek idén a vezetőedzőkkel.

Talán csak a Sampdoria mestere, Marco Giampaolo úszta meg ezt a szezont kirúgással kapcsolatos pletykák nélkül a negyedik helyért harcoló csapatok közül, illetve a sort kiegészíthetjük Walter Mazzari (Torino) és Roberto De Zerbi (Sassuolo) nevével, ha a 11. helyig bővítjük az esélyesek számát. Leghangosabban Eusebio Di Francesco és Gennaro Gattuso kirúgásáról értekeztek az olasz sajtóban, ha hihetünk a híreknek, mindketten többször győzelmi kényszerben voltak a szezon során.

Már ha hihetünk a híreknek.

Korábbi Vidi-edző veheti át az olasz sztárcsapat irányítását | Hosszabbítás

2013 óta az AS Roma stabilan ott van Olaszország legerősebb csapatai között. A fővárosiak az utóbbi öt szezonban egyaránt az első háromban zártak a bajnokságban, ebből háromszor ezüstérmet szereztek. A 2013/14-es és a 2016/17-es szezonnak egyaránt volt olyan időszaka, amikor úgy tűnt, akár a bajnoki címért is harcban lehet a Roma, azonban a Juventus mindkét szezonban legyőzhetetlennek bizonyult.

Egyelőre azonban a topcsapatok közül mindenhol elkerülték az edzőcserét. Van ahol ennek eleve nem volt realitása, az Atalantával stabilan nemzetközi kupahelyekért küzdő Gian Piero Gasperini a pocsék kezdés ellenére kirobbanthatatlan Bergamóból, és nem lenne sokkal több értelme Simone Inzaghi kirúgásának sem, aki inkább az előző két szezonban teljesített erőn felül csapatával, és nem a mostani formahanyatlás az, ami meglepő. De ne legyenek illúzióink, nem csak ezért maradhattak a mesterek.

Az ok ennél sokkal prózaibb: egyszerűen amíg realitása van annak, hogy jövőre BL-ben szerepelhetnek ezek a csapatok, addig nincs értelme a váltásnak, főleg, hogy az elérhető szakemberek közül nincs olyan, aki egyértelműen előrelépést jelentene. Kivételt nyilvánvalóan Antonio Conte képez, ám a Juventus egykori sikeredzője többször elmondta, hogy nem hajlandó szezon közben átvenni az irányítást, ráadásul őt - nyilván Giuseppe Marrotta érkezése miatt - leginkább az Interrel hozzák szóba mostanában.

70 pont lehet a cél

A jelenlegi átlagok alapján a Milan 63 ponttal szerezhetné meg a negyedik helyet, utoljára a 2011/12-es szezonban volt elegendő ennyi ehhez az eredményhez. Érdemes azonban megjegyezni, hogy abban az idényben a Laziónak csak Európa-ligát ért ez a helyezés, míg most a három borzasztó gyengén teljesítő topcsapat, esetleg a két erőn felül teljesítő középcsapat közül valamelyik a Bajnokok Ligája főtáblájára jut, hiszen a négy topliga már ebben az évben is négy csapat küldhet a sorozatba.

Elnézve az idei formákat, egyik csapatnak sincs helye az elitsorozatban, bár a Roma nemzetközi eredményei kiemelkedően jók Di Francesco irányítása alatt, a Farkasok most is ott vannak az egyenes kieséses szakaszban, és a legjobb nyolcba jutás sem elképzelhetetlen. Közben a Milan annyit bizonyított, hogy az Európa-liga szintjét sem üti meg: tavaly miszlikbe tépte Arséne Wenger nem túl acélos Arsenalja a Rossonerit, idén a csoportból sem jutott tovább, a Laziónál pedig minden évben nagy kérdés, meg tudja-e tartani legnagyobb sztárjait.  

000_1CW57R.jpg Fotó: Europress/AFP

Valószínűleg túl szigorúak vagyunk, hiszen jóformán elképzelhetetlen, hogy végül valóban elegendő lesz 63 pont a negyedik helyhez. Közelebb van a realitáshoz a 70, amihez viszont mindegyik csapatnak sokat kellene javulnia a szezon első feléhez képest. Igazából ez a Milan-Roma-Lazio hármasban lehet meg leginkább, a többiek már így is erőn felül teljesítenek, komolyabb csoda lenne, ha akár a Sampdoria, akár az egyébként bombaformában futballozó Atalanta odaérne, a többiekről nem is beszélve.

Hétvégén Roma-Milan összecsapást rendeznek, így a negyedik hely szempontjából is jelentősnek mondható rangadóval folytatódik a Serie A. Jelenleg ez a két csapat áll a negyedik és az ötödik helyen, egy vereséggel azonban egészen a nyolcadikig csúszhatnak vissza, bár ehhez az is kellene, hogy a Sampdoria idegenben győzzön a Napoli ellen, amire kevés esély van. Az Atalantára viszont a hazai pályán nagyon masszív Cagliari, míg a Lazióra a Nagy Ádámékat előző héten kiütő Frosinone vár. Mindkét mérkőzés nyerhetőnek tűnik.

Ha nem is szezon közben, de vált az Inter

Tartja magát egy pletyka, és az Inter hétközi kupabúcsúját követően újra szárnyra kapott, hogy Luciano Spallettinek kőkeményen kell küzdenie az állásáért. Bár a kopasz taktikus igazából nem végez rossz munkát a kék-feketéknél, tény, hogy az Inter mutatott játéka csalódás ebben a szezonban. Különösen a támadóoldalon lenne min csiszolni, a pocsék támadósora miatt sokszor ekézett Milan is csak három góllal szerzett kevesebbet, mint a városi rivális, ahol azért mégiscsak ott játszik egy kétszeres olasz gólkirály Mauro Icardi személyében.

000_1BM9B2.jpg Fotó: Europress/AFP

Egyelőre azért azt sem lehet mondani, hogy Spalletti napjai meg vannak számlálva az Internél, hiszen gyakorlatilag a saját kezében van a sorsa. Amennyiben kupagyőzelemhez segítené ebben az idényben a klubot, akkor azzal megmenthetné a saját állását. Más kérdés, hogy trófeára leginkább az Olasz Kupában kínálkozott esély, viszont az Intert azóta már kiejtette a Lazio - teljesen megérdemelten - a sorozatból, így hiába búcsúzott a Juventus is, biztosan nem ez a kék-fekete csapat fogja kihasználni a lehetőséget.

Nem maradt más lehetőség, mint az Európa-liga, ahol viszont borzasztó nehéz dolga lesz az Internek, ebben az idényben egészen erős a mezőny a gyengébbik európai kupasorozatban is. A bajnokságban a harmadik hely egyelőre biztosnak tűnik, azonban tavaly - sokkal kedvezőbb helyzetben - egy elég komoly leolvadást produkált az Inter, így az utolsó forduló döntött a BL-indulásról, és most is vannak válságra utaló jelek. Ez pedig többszörösen aggasztó lehet Spalletti számára, akinek állítólag az sem mentené meg az állását, ha dobogón zárna csapatával.

Hozzászólások