Serie A - Gólkirály már volt, most még ennél is nagyobbat alkothat a Lazio klasszis támadója
Gólkirály már volt, most még ennél is nagyobbat alkothat a Lazio klasszis támadója
Fotó: Europress/AFP

Gólkirály már volt, most még ennél is nagyobbat alkothat a Lazio klasszis támadója

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/09 14:35
Ciro Immobile életében szinte ciklikusan váltják egymást a jó és a rossz karrierdöntések. Ha épp megy neki a játék, szinte megállíthatatlan, köztes állapot viszont nincs: amikor nem érzi jól magát, a számai is drasztikusan visszaesnek. Húszas éveinek közepére találta meg a számára ideális környezetet Simone Inzaghi Laziójában, idén akár a gólrekordot is megdöntheti.

Az ügynökök hajlamosak túlzásokba esni, ám Alessandro Moggi mostanság nemigen tudja annyira dicsérni játékosát, hogy ne legyen igaza. "Úgy gondolom, jelenleg nem csak Olaszországnak, de Európának is ő a legjobb támadója" - nyilatkozta nemrég. A 39-szeres olasz válogatott jelenleg magabiztosan vezet az Aranycipőért folytatott versenyben, vagyis kétségtelenül ő a kontinens leghatékonyabb gólvágója, és ha így folytatja, történelmet írhat hazájában is. Pedig pályafutása nem mindig alakult ennyire jól.

Nápolyból Torinóba

Immobile Torre Annunziatában született, Nápolytól mintegy 35 kilométerre. Pályafutását a helyi csapatban kezdte, majd a Salernitana akadémiájára került, teljesítménye azonban elmaradt a várakozásoktól. Ezt követően a Sorrentóhoz igazolt, ahol hat évet töltött, a 2007/08-as szezonban pedig végképp felhívta magára a játékosmegfigyelők figyelmét azzal, hogy az U17-es korosztályban 30 góllal zárt. Ekkor került a Juventus érdeklődésének középpontjába, a tehetség Ciro Ferrara személyes ajánlásának is köszönhetően jutott Torinóba.

063_119904804.jpg Fotó: Europress/AFP

Juventusos pályafutását az U19-es csapatban kezdte meg, ahol hamar a legnagyobb ígéretek között kezdték számon tartani. Különösen a híres utánpótlástornán, a Viareggio-kupán remekelt, ahol öt góllal járult hozzá a Juventus Primavera sikeréhez. Innentől már nem váratott magára sokat az első Serie A-fellépése sem, Claudio Ranieri a Bologna elleni 4-1-re megnyert mérkőzés 89. percében Alessandro Del Piero helyére küldte be a támadót. Novemberben - szintén a kispadról beállva - a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott.

Egy fiatal játékos pályafutásának ezen szakasza mindig kulcsfontosságú, különösen egy olyan bajnokságban, ahol a rutint gyakran többre becsülik a nyers tehetségnél. Mivel a Juventus akkoriban épp telített volt támadófronton, Immobile kölcsönbe került: először a Siena színeiben töltött el fél évet, majd a Grossetóhoz került. 16 mérkőzésen mindösszesen egy gólt szerzett, így klubjának megfontoltabb döntést kellett hozni az újabb klubváltásnál. Szerencsére a harmadik kölcsön már remekül sikerült.

Egyszer fent, máskor lent

Immobile a 2012/13-as szezont a Pescara játékosaként kezdte meg, ahol épp a szórakoztató támadófutballjával híressé vált Zdenek Zeman irányította a csapatot. Az olasz támadó valósággal lubickolt a cseh taktikus 4-3-3-as rendszerében, olyannyira, hogy a Serie B féltávjánál 14 gólnál járt. Ez győzte meg a Genoa elnökét, Enrico Preziosit, hogy érdemes lecsapni a fiatal játékosra, és 4 millió euróért cserébe megszerezte a Juventustól a futballista játékjogának 50%-át. Ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy Immobile a következik idényt már az élvonalban tölti.

000_Par7455587.jpg Fotó: Europress/AFP

Végül a Pescara fantasztikus játékkal, Immobile, Lorenzo Insigne és Marco Verratti vezérletével megnyerte a Serie B-t, a támadó 37 mérkőzésen 28 gólt és 6 gólpasszt tett a közösbe. Pozitív élményekkel, duzzadó önbizalommal érkezhetett meg a Genoához, ahol viszont épp nehezebb időket éltek át, a csapat alig kerülte el a kiesést, a 17. helyen zárta a szezont. Immobile is csendes éven volt túl, azt leszámítva, hogy megszerezte első, de nem utolsó gólját anyaklubja, a Juventus ellen. Számára ez az idény leginkább a tanulásról szólt.

Hogy biztosabb háttér legyen mögötte, a Juventus kivásárolta a Genoa részesedését, és azzal a lendülettel továbbította a játékost a Torinónak. Ez a választás ismét telitalálatnak bizonyult, a későbbi olasz válogatott szövetségi kapitány, Giampiero Ventura kezei között kiteljesedett: ugyan októberig csak egy gól volt a neve mellett, utána viszont produkált egy sorozatot, melyben 15 találkozón 12-szer talált a kapuba. Alessio Cercivel kiválóan kiegészítették egymást, az idényt 22 találattal zárta, ezzel ő lett a Serie A gólkirálya is.

Irány a Bajnokok Ligája

Lehet-e hibáztatni egy játékost, aki épp túl volt az áttörést jelentő idényén, hogy a futball csúcsára vágyott? Immobile, pályafutása addigi legjobb szezonja után azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a következő idényt már egy Bajnokok Ligája-indulónál kezdhesse meg. Torino ezen felén erre kevés esélye volt, a Juventus pedig lemondott róla, immáron végleg, így tesztelhette a piacot. Származása alapján logikus lépés lett volna a Napoli, ám - némiképp meglepő módon - a Borussia Dortmund felé vette az irányt, amely 18 milliót fizetett érte.

043_dpa-pa_150704-99-04725_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ez a legjobb lépés" - mondta a Dorriere dello Sportnak. "Mindig hálás leszek a Juventusnak, amiért mindent megadtak, majd mégis elengedtek, amikor az érdekeink nem egyeztek." Bizonyosan szóltak sportszakmai érvek a Dortmund mellett, leginkább a tehetségekből rendre mindent kisajtoló Jürgen Klopp személye, Immobilének azonban gondjai voltak a német kultúrához való beilleszkedéssel, valamint a nyelvvel. 34 mérkőzésen 10 gólt szerzett, ami jelentősen elmaradt a várakozásoktól, így egy év után a Sevillához szerződött.

"Egyáltalán nem kaptunk segítséget. Sem én, sem a családom. Közösen kell vállalnunk a felelősséget. Nem beszéltem németül, ezért egy kicsit több segítséget vártam volna a társaktól" - nyilatkozta kritikusan Immobile, aki korunk talán legjobb edzőjétől sem volt elragadtatva. "Klopp nagy hangsúlyt fektetett a motivációra, hogy kihozza a legtöbbet a játékosaiból. Taktikai szinten azonban nem dolgoztunk elég keményen" - vonta le dortmundi szezonjából a konklúziót a támadó, aki a spanyolországi kitérőt követően a nagy visszatérést célozta meg.

Újra megtalálta a régi formáját

Logikusnak tűnt, hogy a sikertelen légiós évek után visszatérjen hazájába, a kérdés csak az volt, melyik klub ad esélyt az egykori gólkirálynak. Mint szinte minden átigazolási időszak során, ezúttal is felmerült a Nápolyba való visszatérés lehetősége, ez a hajó azonban ismételten elúszott, ugyanis a klub nem kívánt egy luxuscserét szerződtetni Gonzalo Higuaín mögé. Ezért aztán 2016 januárjában visszatért a városba, ahol a legproduktívabb szezonját töltötte, bemutatkozása során góllal járult hozzá a Torino 4-2-es győzelméhez.

068_AA_27082016_336484.jpg Fotó: Europress/AFP

14 mérkőzésen 5 gól és 4 gólpassz volt a mérlege, így joggal bízhatott abban, hogy maradhat Olaszországban. Nagy bánatára a Napoli ekkor sem mutatott érdeklődést iránta, ezért végül a Lazióhoz írt alá, amely 8 millió eurót fizetett érte. Immobile pályafutásában szinte ciklikusan figyelhetően meg a jó és a rossz karrierdöntések, és a zátonyra futott légióskodás után Rómában újfent megtalálta a számításait. Simone Inzaghi rendszerében az első két idényében 57 mérkőzésen 43 gólt és 10 gólpasszt szerzett, 2018-ban Mauro Icardi társaságában ismét gólkirály lett.

Tavaly felejthető idényt zárt, a bajnokságban csak 15 gólig jutott, ebben az idényben azonban ismét remek formában futballozik Immobile, aki gyorsan megtalálta a helyét a rómaiak újragondolt támadósorában. Elöl kiváló párost alkotnak Joaquín Correával, de főleg a Serie A asszisztkirályával, Luis Albertóval remek az összhang, aki ezúttal visszavontabb szerepkörben, a középpályáról mozgatja a csapatot. Immobile legproduktívabb évében 29 gólig jutott a Serie A-ban, ha pedig kitart a formája, merészebb céljai is lehetnek.

Megdöntheti a Serie A gólrekordját?

2016-ban Gonzalo Higuaín elképesztő idényt futott a Maurizio Sarrival új lendületet kapó Napoli színeiben. Az argentin támadó 35 mérkőzésen 36-szor volt eredményes, és annak ellenére is megdöntötte a Serie A akkor épp 66 éve fennálló gólrekordját, hogy egy eltiltás miatt jelentős játékpercektől esett el. Elnézve, milyen ütemben termeli a Lazio támadója a gólokat, elképzelhető, hogy Higuaín gólrekordja sokkal kevesebb ideig marad a ranglista élén, mint a legendás Milan-csatár, Gunnar Nordahl 1950-es rekordja.

075_ciambelli-italiant170517_npiUI.jpg Fotó: Europress/AFP

Ha Immobile mostani produktivitása egész évben kitartana, 44 találattal fejezné be az idényt, amivel nem csak egyszerűen megdöntené, de jócskán túl is szárnyalná a 2016-os gólcsúcsot. Gyakorlatban ezt persze lényegesen nehezebb lesz megvalósítani, mert ilyen szintű termelékenységet a közelmúltból csak a csúcson lévő Lionel Messi és Cristiano Ronaldo tudott hosszabb távon fenntartani. Várhatóan előbb-utóbb romlani fog az olasz csatár teljesítménye is, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a szezon második felében rosszak lesznek a számai.

Jelenleg a Lazio játékosa 25 találatnál jár, vagyis 11 gól választja el a rekordtól. Sérülések és eltiltások nélkül 16 mérkőzés állhat Immobile rendelkezésére, ennyi pedig a büntetők nélküli várható gólok alapján (0,76 npXg) épp elegendő lehet, hogy túlszárnyalja Higuaínt. Jelenleg a büntetőkkel együtt 1,71-es xG-t átlagol az olasz támadó, ezt aligha tudja fenntartani májusig (ha mégis, csak a rekord mértéke kérdéses), szerencséjére azonban erre nem is feltétlenül lesz szüksége, hogy történelmet írjon.

Hozzászólások