Serie A - A skótok férfiként tűrték, ha leszerelték őket, az olaszok a bírónál panaszkodtak
A skótok férfiként tűrték, ha leszerelték őket, az olaszok a bírónál panaszkodtak
Fotó: Europress/AFP

A skótok férfiként tűrték, ha leszerelték őket, az olaszok a bírónál panaszkodtak

Németh DánielNémeth Dániel
2020/04/25 09:43
Gennaro Gattuso a Milanban vált ismert és elismert labdarúgóvá, azonban a pályafutását a skót élvonalban eltöltött időszak indította be igazán. Az olasz legenda rutintalanul és önbizalom nélkül szerződött a Rangershez, ellentmondást nem tűrő játékával azonban gyorsan a közönség egyik kedvence lett. Állítása szerint ekkor tanulta meg, hogyan egyesítse a lelkesedését a klub iránti hűséggel. 
"Az első glasgow-i napomon Paul Gascoigne beleszart a zoknimba, miközben én zuhanyoztam. Mire visszaértem, már a bűz fogadott." Valószínűleg közel járunk az igazsághoz, ha azt állítjuk, Gennaro Gattusónak volt eseménytelenebb első napja is egy új munkahelyen, mint amilyen az az ominózus volt 1997-ben.

A 19 éves olasz középpályás áprilisban igazolt a Perugiától a Rangershez, azonban a regisztrációjával elbíbelődtek egy darabig az Olasz Labdarúgó-szövetségnél (FIGC), így az új klubjában csak a következő idényben mutatkozhatott be. Az átigazolás szellemi atyja Walter Smith volt, akit az egyik franciaországi ifjúsági tornán teljességgel lenyűgözött Gattuso játéka. Ennek eredményeképpen egy négyéves szerződéssel kínálták meg a fiatal játékost, holott ekkor még csak tíz meccse volt a profik között.

Fotó: Europress/AFP 

Azon a nyáron Smith nagybevásárlást tartott az olaszországi piacon: szerződtette Lorenzo Amorusót a Fiorentinától, Sergio Porrinit a Juventustól és Gattuso egykori csapattársát, Marco Negrit a Perugiától. Skóciai beilleszkedését valamelyest megkönnyítették a honfitársak, azonban az edzésekbe olyan vehemenciával vetette bele magát, hogy az új csapattársai rögtön azon gondolkoztak, vajon miféle állatot szabadított rájuk Smith. Az, hogy Gattuso nem beszélt angolul, és hogy Paul Gascoigne töltötte be a tolmács szerepét, további bonyodalmakat szült.

Smith, aki tartott attól, hogy valaki megsérülhet, arra kérte Gascoigne-t, hogy hűtse le valamelyest az olasz játékost. Gazza viszont ennek pont az ellenkezőjét tette, és közölte Gattusóval: csak akkor játszhat rendszeresen, ha hasonló intenzitással folytatja az edzéseket.

Gascoigne a sajátos poénok ellenére óriási szerepet játszott Gattuso beilleszkedésében. Évekkel később a FourFourTwo magazinnak elmesélte, hogyan vásárolt öltönyt a fiatal olasszal  Egyszerű tinédzserként Gattusónak nem voltak öltönyei, ezért Gascoigne egy szabóhoz vitte, azzal az instrukcióval, hogy vegyen néhányat. Gattuso úgy hitte, a klubnak megállapodása volt a bolttal, így kiválasztott párat, potom 10 ezer fontért. Gascoigne csak ekkor közölte, hogy ilyen megállapodás márpedig nem létezik, majd röhögve kifizette a teljes számlát. 

A poénok azonban csak nagyon kicsi részét képezték Gattuso skóciai pályafutásának. Perugia reneszánsz stílusától nehezen különbözhetett volna jobban a kikötőváros Glasgow, mégis tökéletesen illeszkedett az olasz középpályáshoz. Faék egyszerűségű játéka remek párosításnak bizonyult a kemény és faragatlan skót focival. "Imádom a brit stílusú futballt. 100%-ban a futásról szólnak a 90 percek, és férfiakhoz méltó módon lehet szerelni. Ha Olaszországban szerelsz, rögtön panaszkodnak a bíróknál. A skótok nem tesznek ilyet" - mondta Gattuso.

Először az 1997/98-as szezon nyitó napján lépett pályára, csereként kapott tíz percet a Hearts ellen 3-1-re megnyert találkozón. Nem kellett sokat várni, hogy közönségkedvenc legyen. Elkötelezettsége és mentalitása miatt a Mel Gibson által is megformált William Wallace-hoz hasonlították, meg is kapta a "Braveheart" becenevet. Miután Negri, egy másik olasz, hét gólt szerzett az első két meccsén, a Rangers stílusosan lépett a címvédés útjára. A szezon első felében egyetlen vereséget szenvedtek, Gattuso pedig alapember lett a csapatban.

Pályafutása későbbi részéhez hasonlóan ő végezte el a piszkos melót, hogy a kreatív játékosok - ebben az esetben Gascoigne és Stuart McCall - a támadásra koncentrálhassanak. Gattuso kultstátuszát az első két Old Firm teremtette meg. Mindegyik mérkőzésen kapott lapot, azonban kiválóan teljesített, ráadásul értékes tapasztalatokat szerzett. "Megtanítottak, hogyan kombináljam az agressziót a hűséggel. Nem én vagyok a sztár, viszont minden csepp energiámat a csapatnak adom. Ezt Walter Smith ültette el bennem a Rangersnél."

Az olasz középpályás mindig is azt vallotta, hogy - kedvenc edzője mellett - Smith gyakorolta rá a legnagyobb hatást a pályafutása során. "Amikor a Perugiában játszottam, mélyen belül azt éreztem, hogy nincs meg bennem az a mentális erő, ami ahhoz szükséges, hogy ne féljek a pályán esetelegesen elkövetett hibáktól. Amikor megérkeztem Skóciába, minden teljesen megváltozott. Glasgow volt az a hely, ahol először kezdtem el profi játékosként gondolkozni."

Fotó: Europress/AFP

Akkoriban olyan játékosok futballoztak a klubnál, mint Jonas Thern, Jörg Albertz és Brian Laudrup, valamint a már emlegetett Gascoigne és Negri, így Gattuso szerencsésnek is mondhatta magát, hiszen minden idők egyik legtehetségesebb Rangersében tanulhatott. Minden esélye megvolt a csapatnak, hogy megnyerje a bajnokságot, Gascoigne azonban 1998 márciusában a Middlesbrough-hoz szerződött, ami megtörte a lendületet. A kiváló játékos hiánya a pályán és a pályán kívül is visszaütött, és a Rangers visszacsúszott a Celtic mögé a bajnokságban.

Gattuso a maga részéről mindent beleadott annak érdekében, hogy ismét a csúcsra jusson a Rangers, áprilisban például duplázott a Hearts elleni meccsen, majd ezt követően az Edinburgh 3-0-s legyőzéséből is két góllal vette ki a részét. Végül a Rangers bajnoki álmainak a Kilmarnock elleni sokkszerű vereség vetett véget, így kilenc év után Glasgow másik felére került a kupa. Gattuso és társai a Skót Kupában is alulmaradtak, ahol a Hearts 2-1-re megbosszulta a bajnokságban elszenvedett vereséget.

A nyár fordulópontnak bizonyult Gattuso rangerszes pályafutásában, miután az atyai befolyással bíró Smith az Everton felé vette az irányt. Utódja Dick Advocaat lett, aki mindenáron jobbhátvédet akart faragni az olasz játékosból. Ezt a helyzetet nehezen viselte Gattuso, aki tíz meccset játszott Advocaat csapatában, majd úgy döntött, inkább visszatér Olaszországba. Októberben aláírt a Salernitanához, amely 3,5 millió fontot fizetett érte. Akkoriban úgy tűnt, nem veszített sokat a Rangers az olasz középpályás elengedésével.

gennaero-gattuso-milan.jpg Fotó: Europress/AFP 

A skót bajnokságot ismét megnyerték - hat ponttal megelőzték a Celticet - és a Skót Kupában is legyőzték az ősi riválist. Laudrup szerint még egykori csapattársai sem sejtették, milyen jövő állhat Gattuso előtt: "Nem gondolom, hogy a Rangers játékosai akár csak egy pennyt is tettek volna arra, hogy ilyen játékos lesz belőle" - fogalmazott a dán klasszis.

Habár az idény végén a Salernitana kiesett a Serie A-ból, Gattuso felkeltette a nagyok érdeklődését, és végül az egyik olasz óriáshoz, az AC Milanhoz került. 2000 februárjában már olasz válogatott volt, a Milanban alapemberré vált és jó úton járt, hogy a világ egyik legjobb védekező középpályásaként tartsák számon. 2013-as visszavonulásáig nyert világbajnokságot, míg a Bajnokok Ligájában kétszer is magasba emelhette a győzelemért járó serleget. Annak ellenére, hogy csak 15 hónapot töltött Skóciában, az egész életét meghatározta ez az időszak.

Szabadidejének nagy részét Mario Romano olasz éttermében töltötte, és később a tulaj lányát, Monicát vette feleségül. Mindenen túlmutató győzni akarását Walter Smith-nek tulajdonítja, aki elültette benne azt az üzenetet, hogy "minél keményebben dolgozol, annál nagyobb az esélye, hogy eléred a kitűzött céljaidat." Soha nem ő volt a legtechnikásabb játékos, a hozzáállása és a védekezésben nyújtott teljesítménye azonban a legjobbak közé emelte. Időnként már a megjelenésével félelmet keltett az ellenfeleiben, rajta viszont kevés dolog hagyott nyomot. 

Glasgow a ritka kivételek egyike volt. Elvégre, ahogyan ő maga mondta: "ő igazából egy skót, aki véletlenül Calabriában született."  

via These Football Times

Hozzászólások