Serie A - Gattuso: azt szeretném, hogy támadásban szépek legyünk, mint Brad Pitt, védekezésben pedig rondák, mint én
Gattuso: azt szeretném, hogy támadásban szépek legyünk, mint Brad Pitt, védekezésben pedig rondák, mint én
Fotó: Europress/AFP

Gattuso: azt szeretném, hogy támadásban szépek legyünk, mint Brad Pitt, védekezésben pedig rondák, mint én

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/01 17:40
Gennaro Gattuso irányításával a szezont pocsék formában kezdő Napoli új lendületet kapott, szép lassan az európai kupaindulásért küzdő csapatok közé is visszaverekedte magát. Hétvégén a nápolyiak 2-1-re verték az egyre aggasztóbb állapotban lévő Torinót, Gattusót pedig megihlette a szombati győzelem, erős hasonlattal írta le, mit szeretne látni a csapatától.

Az edző képességeit talán még a taktikusait nagy becsben tartó olaszok is alulértékelik, pedig Gattuso szinte mindenhol szállította az eredményeket. Ez nem mindenhol nyilvánult meg győzelem- és pontcunamiban, azonban ez becsapós, mert az edzői pályafutása első felében kifejezetten a nagy kihívásokkal járó projekteket kereste, ahol nem ritkán anyagi gondok hátráltatták a fejlődést. 2017-ben aztán korábbi munkaadójától, a Milantól kapta meg élete nagy lehetőségét, amellyel mondhatni élni tudott, bár a BL-be nem vezette vissza a piros-feketéket.

075_ciambelli-sscnapol200225_npFHk.jpg Fotó: Europress/AFP

Carlo Ancelotti menesztését követően a szétesőfélben lévő Napoli kereste meg egy ajánlattal, amit el is vállalt, hogy a változatosság kedvéért ismét hozzálásson a válságmenedzseléshez. Gattuso egyik nagy erénye, hogy a csapatai védelmét viszonylag gyorsan ráncba tudja szedni, másfelől pedig - és Nápolyban pont erre volt szükség - az öltözői egység kialakításában is élen jár. Munkája egyre inkább beérik a Napolinál, utolsó tíz mérkőzéséből hetet megnyert, két vereség és egy Barcelona elleni döntetlen mellett.

Az olasz edző a hétvégi 2-1-es sikert követően frappánsnak összefoglalta, mit szeretne viszontlátni a pályán. "Azt szeretném, hogy ha nálunk van a labda, olyan jól nézzünk ki, mint Brad Pitt. Ha pedig épp nincs nálunk és próbáljuk visszaszerezni, olyan rondák legyünk, mint én.

Nem ez az első eset, hogy Gattuso erős öniróniával áll bele egy nyilatkozatba. 2018-ban arról kérdezte az olasz Radio24 riportere, hogy a harcias és melós hozzáállásával segítette-e Andrea Pirlót, hogy jobb játékos lehessen. "Ne beszélj marhaságokat, ne keverjük a Nutellát a szarral" - szögezte le Gattuso. Majd hozzátette: "én pontosan tudtam mellette, hogy mi a feladatom, ő meg minden mást megoldott. Nem én tettem őt jobb játékossá, hanem ő segített nekem rengeteget a pályafutásom során."

10 top 10 a '10-es évekből: A legviccesebb nyilatkozatok | Hosszabbítás

A végükhöz közelednek a 2010-es évek, így az Eurosport/Hosszabbítás szerkesztőségében úgy döntöttünk, másképp nem is tekinthetnénk vissza a mögöttünk álló tíz évre, mint tíz darab tízes listával, amelyekben összeszedjük a kedvenc sportos pillanatainkat a '10-es évekből. Sorozatunk utolsó részében az elmúlt tíz év legviccesebb nyilatkozatain szórakozhatunk.

Gattuso más érdekességeket is elárult a héten, például elismerte, volt olyan része a szezonnak, amikor a kiesés elleni harcra gondolt. "Komolyan gondoltam, amikor arról beszéltem, hogy meg kell szereznünk a 40 pontot, hogy biztonságban legyünk. Nagyon rosszul edzettünk, borzasztóan feszültek voltunk. Most azt érzem fontosnak, hogy keményen dolgozunk, tiszteljük egymást és aztán meglátjuk, hogy ez hol fut ki. Magamra vállalom a felelősséget a Parma és a Fiorentina elleni meccsek miatt. Olyan futballt akartam játszatni, amire nem álltunk készen."

Egyelőre a Napoli támadójátékát még senki sem fogja összetéveszteni Brad Pitt-tel, de munkamorálban nagyjából megérkezett arra a szintre a csapat, amiről Gattuso beszélt. "Korábban nem beszélhettünk csapatról. Sokan azt mondják, catenacciót játszatok, de az az igazság, hogy mi most olyan állapotban vagyunk, amikor nem engedhetjük meg, hogy túlzottan felborítsuk az egyensúlyt, ha támadunk. Az, hogy van egy erős védelmünk, segít a középpályának és aztán később majd a támadóknak is" - jelentette ki Gattuso.

via Football-Italia

Hozzászólások