Serie A - Francesco Totti elmegy, vezér nélkül maradt farkasfalka
Francesco Totti elmegy, vezér nélkül maradt farkasfalka
Fotó: Europress/AFP

Francesco Totti elmegy, vezér nélkül maradt farkasfalka

HosszabbitásHosszabbitás
2019/06/24 14:01

Az első dolog, ami az ember eszébe jut az AS Romáról, az Francesco Totti. Totti nélkül nincs Róma, és Róma nélkül nincs Totti (no meg parti). Ám ennek a szimbiózisnak három évtized után véget kellett érnie. A miértekről megoszlanak a vélemények. A klubikon a vezetőséget, a vezetőség a klubikont okolja a szakításért.

A legenda elhagyja Rómát 

Múlt hétfőn sajtótájékoztató keretében jelentette be Francesco Totti, hogy távozik a klubban betöltött posztjáról és otthagyja szeretett Rómáját. Játékos pályafutása után került az igazgatóságba és a hírek arról szóltak, hogy nagyobb szerepet kaphat, mint technikai igazgató. Ám Totti elmondása szerint semmibe nem volt beleszólása és nem hallgatták meg javaslatait. Az első évben még elviselte, hogy nem kértek a tanácsaiból, de a második évben már aktívabban szeretett volna részt venni a csapatot érintő teendőkben. A távozása ideiglenes, mert kijelentette, hogy amennyiben a klub mindenkori tulajdonosa megbízik benne, visszatér. 

"Néhány embernek az volt a célja, hogy a rómaiakat eltávolítsa a klubtól" - zárta sokatmondó nyilatkozatát.

Azok után, hogy Daniele De Rossinak nem hosszabbították meg (vagy nem kívánták meghosszabbítani) lejáró szerződését, most pedig távozik a jelen század AS Romájának  másik legendája is, könnyen igazat lehet adni Tottinak. De Rossi távozásának hátterében szintén olyan dolgok húzódnak, melyekért a klub vezetőségét vonják felelősségre.

A másik oldal válasza sem váratott sokáig

A klub vezetése másnap reagált Totti kritikájára, aki szerintük kitalálta az egészet. Állításuk szerint Tottinak felajánlották a megüresedett technikai igazgató pozíciót, de nem fogadta el. Megadtak neki minden lehetőséget, hogy remek vezető legyen, úgy hitték ebben a szerepkörben fokozatosan fejlődhet. Az alelnök Mauro Baldissoni  nagyon csalódott a távozása miatt, és szerinte alaptalan az a vád, hogy nem hagyták kibontakozni. Többek között ő ajánlotta Claudio Ranierit Eusebio Di Francesco helyére, mikor megváltak tőle.

"Az a lehetőség, hogy Antonio Contét meggyőzze, legyen a Roma edzője, mindenki számára nagyon kedvező lett volna, támogattuk is benne, még Fienga (a klub vezérigazgatója) is segítette. Tehát kimondhatjuk, hogy volt lehetősége beleszólni dolgokba, javaslatait a klub figyelembe is vette" - nyilatkozta Baldissoni.


Mauro Baldissoni alelnök és James Pallotta elnök //Mauro Baldissoni alelnök és James Pallotta elnök //Fotó: Europress/AFP

Emellett a tulajdonosváltásról szóló mondatokat is cáfolták, James Pallotta szerint Totti ezt akarja felhasználni ahhoz, hogy a csapat irányítását a későbbiekben átvegye. Utóbbi azért érdekes, mert a Paris Saint Germain tulajdonosa, Nasszer al-Helaifi tett arra utaló jeleket, hogy megvásárolná az AS Roma csapatát.

Mi a jövő?

Francesco Totti távozásának is köszönhetően körülbelül 4000 bérlettel vásároltak kevesebbet a szurkolók az előző idény előtti árusítás ugyanezen szakaszához képest. A szurkolók illetve szurkolói csoportok James Pallotta távozását követelik. A 2017-18-as BL-menetelés után vegetál a klub. Az új vezetőedző Paolo Fonseca lett, akinek nem irigylésre méltó a helyzete. Több húzóember (Edin Dzeko, Aleksandar Kolarov) távozása biztosra vehető, így a keret vérfrissítése szükségszerű lenne. 

A csapatkapitányi karszalagot Alessandro Florenzi fogja megkapni. De Rossi távozásával rá hárul az a szerep, ami korábban Tottié is volt.

Képviselni a csapatot, a várost és vezetni a farkasfalkát. 

(Szöveg: Tokics Tamás) 

000_Par7962853.jpg Fotó: Europress/AFP

Hozzászólások