Serie A - Évekig kísérthette, hogy lemaradt Lewandowskiról, most lecsapott az új Lewandowskira
Évekig kísérthette, hogy lemaradt Lewandowskiról, most lecsapott az új Lewandowskira
Fotó: Europress/AFP

Évekig kísérthette, hogy lemaradt Lewandowskiról, most lecsapott az új Lewandowskira

Németh DánielNémeth Dániel
2018/10/14 14:45

Krzysztof Piatek neve néhány hónappal ezelőtt maximum a legelvakultabb futballrajongók számára mondott valamit, azóta viszont parádés szezonkezdetével Európa legnagyobb klubjainak érdeklődését is felkeltette. A támadóval óriási vételt csinált a Genoa elnöke, Enrico Preziosi, akit a döntésben talán az is segített, hogy nyolc évvel ezelőtt egy másik lengyel klasszisról a saját butasága miatt maradt le. 

Május végén a Genoa elnöke, Enrico Preziosi az egyik ibiziai étterem asztalánál ült egy ügynök társaságában, aki sorban mutatott be videóklippeket egy lengyel támadóról, akiről azt állította, jól teljesítene a Serie A-ban.

Az azt megelőző kilenc hónapban a Grifone pocsék teljesítményt nyújtott gólszerzésben, a Milantól nagy reményekkel igazolt Gianluca Lapadula például 30 mérkőzésen csupán négy találatig jutott, és ha a védelem picivel gyengébben teljesít, a genovaiak valószínűleg kiestek volna az élvonalból. Csak a Hellas Veronának és a Sassuolónak volt kevesebb gólja, így érthető módon a játékos felkeltette Preziosi érdeklődését.

Egy lengyel klasszisról lemaradt

Krzysztof Piatek, a videókon szereplő srác előző évben 21 bajnoki gólt szerzett a KS Cracovia színeiben. Sok helyen már az új Lewandowskiként emlegették, márpedig az igazi Lewandowskival kapcsolatban a Genoa elnökének is bevillanhatott pár emlék.

075_jastrzA™bowski-krzyszto170622_npbQ0.jpg Fotó: Europress/AFP

Miközben a Blackburn szurkolói a Eyjafjallajökull-vulkán kitörésével magyarázzák, hogy meghiúsult Sam Allardyce és Lewandowski találkozója 2010-ben, ezért az edzőnek esélye sem volt meggyőzni a lengyelt, hogy az Ewood Parkba igazoljon, Preziosi csak magát okolhatja az igazolás meghiúsulásáért. A játékgyáros üzletember nagyon közel állt a támadó szerződtetéséhez, a La Repubblica és a Sky Italia egyaránt az üzlet megköttetéséről zárult be.

Akkoriban a zseniális Gian Piero Gasperini volt a Genoa edzője, aki megnézte Lewandowskit a Lech Poznan-Udinese mérkőzésen, és a látottak alapján úgy gondolta, erősítést jelentene a csapatának. A lengyel válogatott támadó átesett az orvosin, és a Derby della Lanternán - a Sampdoria elleni városi derbin - a klub vendégeként ült a lelátón. "Kezet ráztam vele a hotelben" - emlékezett vissza Gasperini 2016-ban.

Azonban, amikor már úgy tűnt, minden készen áll az üzlet lezárásához, megjelent a Genoa honlapján az a híressé vált közlemény, amelyben tagadták a megállapodás tényét. Az üzlet hirtelen összeomlott, és azóta sem lehet pontosan tudni, miért.

Preziosi azzal magyarázta, hogy a közvetítők szemérmetlenül magas pénzt követeltek tőle, amit nem volt hajlandó kifizetni. Stefano Capozucca, a klub akkori sportigazgatója viszont picikét máshogy emlékszik a történtekre. "Amikor az elnök meglátta őt a lelátón, elégedetlen volt a testfelépítésével. Sokkal kevésbé volt meggyőző, mint manapság, nem úgy nézett ki, mint egy klasszikus középcsatár."

Lewandowski fizikuma fiatalon nem volt meggyőző.Lewandowski fizikuma fiatalon nem volt meggyőző. Fotó: Europress/AFP

Valószínűleg tanult az esetből a Genoa elnöke, akinek azért azóta is szép számmal akadnak megkérdőjelezhető döntései, lásd Davide Ballardini közelmúltban történő menesztését. Lewandowski szelleme legalább nyolc éven át kísérthette Preziosit, és talán ezért sem habozott akkor, amikor ismét lehetősége volt, hogy leigazoljon egy viszonylag ismeretlen lengyel tehetséget.

Sorban dönti a rekordokat

Aki három hónappal ezelőtt még valóban ismeretlen volt. Piatekért akkor mindösszesen 4 millió eurót fizetett a Genoa, azóta viszont az egész világ megismerte a nevét. Ma Európa egyik legfelkapottabb játékosának számít.

Kevés olyan játékos volt a történelem során, aki rögtön ekkora hatást tudott gyakorolni a Serie A-ra. Miután a négy előszezonbeli mérkőzésen 10 gólig jutott, első tétmérkőzésén ő lett az első játékos Mario Boye óta (1950), aki négy gólt szerzett a Genoa színeiben az Olasz Kupában. A Lecce ellen 37 perc alatt háromszor fejjel vette be az ellenfél kapuját, az első találatáig pedig 88 másodpercet kellett várni. Az olasz bajnokságban sem kellett sokkal több neki, alig öt perc után megszerezte első bajnoki találatát is.

Amikor Ballardinit kérdezték a fiatal tehetségről, az edző nehezen találta a szavakat. "Félek beszélni róla. Minden megvan benne. Az az érzésem, nagy játékos lesz belőle. De ezt csak halkan merem kimondani."

Piatek első olasz bajnoki találata hamarabb megszületett, mint számos korábbi világklasszisé. Elég ha George Weah-ra (6), Gabriel Batistutára (72), a brazil Ronaldóra (142) és Diego Maradonára (152) gondolunk. "Én is láttam" - mondta a lengyel az Il Secolo XIX-nek. "Még Zibinek (a legendás lengyelnek, Bonieknek) is kellett hozzá 250 perc. De azt is olvastam, hogy van olyan játékos, akinek elég volt egy perc is" (Luis Viniciónak 1955-ben). 

Igazi gyorstüzelő - a góljai közül 10-et is az első félidőben szerzett - gólöröm gyanánt pedig ujjaival pisztolyt formál, majd sortüzet imitál. Ezért is ragadt rá az "El Pistolero" becenév.

És egyszerűen képtelen leállni a gólszerzéssel. Amikor betalált a Lazio kapujába - négy meccsen az ötödik gólját szerezve - beállította a Milan korábbi legendájának, Andriy Shevchenko 1999-es szezonkezdetét. Később túlszárnyalta az 1980-ban hét mérkőzésen hat gólt szerző Zico teljesítményét. Jelenleg hét mérkőzést követően kilenc gólnál jár, a szemei előtt pedig már ott lebeghet Batistuta 1994/95-ös sorozata is, amikor zsinórban 11 bajnokin volt eredményes az argentin csatár.

Rejtély, hogy nem tűnt ki eddig

Piatek jelenleg olyan szinten termeli a gólokat, ahogyan azt sokan Cristiano Ronaldótól várták a Juventusba igazolását követően. (A portugál egyébként nyolc meccs alatt négyet lőtt.) A lengyel mellett mindenki úgy tűnik, mintha elaludt volna a rajtnál. Ronaldónak és a liga többi sztárjának (a hét meccsen öt gólt szerző Ciro Immobilét leszámítva) kell még egy kis idő, hogy formába lendüljenek. 

Akad azonban egy érdekes kérdés Piatek pompás teljesítménye kapcsán: mégis hogy fordulhatott elő, hogy senki más nem látott benne potenciált?

Nem sokáig lesz a Genoa játékosa.Nem sokáig lesz a Genoa játékosa. Fotó: Europress/AFP

Története többek között épp azért figyelemreméltó, mert egy olyan korban tört elő a semmiből, amikor a rendelkezésre álló információk birtokában - elméletileg - semmi és senki nem maradhat észrevétlen. Hogy maradhatott ilyen képességekkel olyan hosszú időn át fű alatt, hogy már nem, mint kiforratlan tehetség, hanem 23 évesen hagyta csak el Lengyelországot?

Egy dolog viszont biztos: ma már mindenki ismeri Piatek nevét. Európa legnagyobb klubjai érdeklődnek iránta, mint például a Bayern München (ahol nem mellesleg még mindig ott van az igazi Lewandowski is), a Real Madrid, a Chelsea, a Manchester City, és még sokan mások. Legutóbbi arról lehetett hallani, hogy a Juventus akár már télen hajlandó lenne leigazolni.

Ragyogó formája változatlanul kitart, csütörtökön - Lewandowski ékpárjaként - gólt fejelt Portugáliának a végül 3-2-re elveszített találkozón. Ami pedig Preziosit illeti, az elnök láthatóan nem kesereg a múltban elkövetett hiba miatt. "Ha visszagondolok arra, mit gondoltam anno Lewandowskiról, és mit gondolok most Piatekről, nem mondhatok mást, mint hogy Krzysztofban több potenciál rejlik, sokkal több."

via espn

Hozzászólások