Serie A - Ennyire rossz döntést még magyar kluboknál is ritkán lehet látni
Ennyire rossz döntést még magyar kluboknál is ritkán lehet látni

Ennyire rossz döntést még magyar kluboknál is ritkán lehet látni

Németh Dániel ·
2018/12/08 13:44

Maga Enrico Preziosi sem tudta logikusan megmagyarázni, hogy miért küldte el októberben azt a Davide Ballardinit a Genoa kispadjáról, aki történetesen kiváló munkát végzett. A váltás nem jött be, Ivan Juric harmadik nekifutásra is megbukott a genovai klubnál, így pár hónap leforgása alatt már a harmadik edzővel próbálhatja megszilárdítani helyét a középmezőnyben.

A Genoa kiválóan kezdte a szezont, nyolc forduló alatt 12 pontot gyűjtött, ami akkor a 12. helyre volt elegendő. Ez elsőre talán nem tűnik kiemelkedő teljesítménynek, azonban Ballardini csapata egy mérkőzéssel kevesebbet játszott (a genovai hídkatasztrófa miatt az első fordulós meccsét elhalasztották), és egy győzelemmel akár a negyedik helyig is feljöhetett volna a tabellán.

Remek ember, de szar edző  

Enrico Preziosi, az olasz klub elnöke azonban elégedetlen volt a látottakkal, és a Parma elleni 3-1-es vereséget követően kirúgta Ballardinit. Döntését azzal indokolta, hogy a Genoa akár több pontot is gyűjthetett volna, és nem sikerült tökéletesen kihasználni, hogy az első hét meccsén kilenc gólt szerző Krzysztof Piatek is ott van a keretben. Nem mellesleg: borzalmas edzőnek nevezte Ballardinit.

"Azt gondolom, hogy ő egy borzalmas edző, pályafutása során 13-szor rúgták ki 14 szezon alatt. Egyedül Sambenedettesénél élte meg a szezon végét, még a Serie C-ben. Nem tagadom, hogy tavaly sokat segített a bennmaradásban, de ettől ő még csak egy vészmegoldás nehéz helyzetekre. Arra viszont nem képes, hogy a szezon elejétől irányítson egy csapatot, sosem nő fel erre a szintre."

Megint csapat nélkül az olasz foci Horváth Ferije, csak most senki nem érti, miért | Hosszabbítás

Egészen októberig kellett várni az első edzőváltásra a Serie A 2018/19-es szezonjában, ráadásul rögtön két klubnál is úgy érezték, változásra van szükség. Miközben a nyolc forduló után győzelem nélkül, és -1 ponttal álló Chievo döntése maximálisan érthető, a szezont kiválóan kezdő Genoa edzőcseréje általános értetlenséget okozott szakértők körében is.

"Nem érdekelnek az eddig megszerzett pontok, mert ennél több kell. Itt van nekünk Krzysztof Piatek, a Serie A góllövólistájának éllovasa, négy csatár és összesen 25 játékos. Szóval ez a legkevesebb. Hét meccsen 13 gólt kaptunk, vasárnap pedig hazai pályán 3-1-re kikaptunk a Parmától. Egy olyan csapattól, amit gyengébbnek tartok a Genoánál."

"Ballardini csodás ember, de nem tudja, hogyan kell pályára küldeni a játékosait, igazából nem tud ő semmit sem csinálni. Az az én hibám volt, hogy megerősítettem Ballardinit szezon végén. A rossz eredményeket kezelni tudja, jól jön ki nehéz helyzetekből, de nem folytathatjuk egy olyan edzővel, akinek ennyire rossz meglátásai vannak a pályán" - mondta az elnök októberben.

Kétszer már megbukott

Külön pikantériája az egész edzőváltásnak, hogy azt az Ivan Juricot nevezte ki Ballardini helyére, aki korábban már két ízben is ült a Genoa kispadján. 2016 júliusa és 2017 februárja között 28, majd 2017 áprilisa és 2017 novembere között 20 találkozón irányította a csapatot. Egyik sem volt különösebben sikeres időszak, Ballardini 1,47-es pontátlagát meg sem tudta közelíteni.

A régi-új edző irányításával október óta egyetlen mérkőzést sem nyert a Genoa, nyolc mérkőzésen három döntetlen és öt vereség volt a mérlege. Tegyük hozzá gyorsan: ezúttal pokoli nehéz helyzetben volt Juric, hiszen az első öt mérkőzésből csak egy olyan alkalom volt, hogy a Genoa lépett pályára esélyesként. A csapnivaló formában futballozó Udinese ellen többre is futhatta volna a 2-2-es döntetlennél - pláne hazai pályán.

Juric az alábbi meccseken irányíthatta a Genoát:

  • Juventus-Genoa 1:1
  • Genoa-Udinese 2:2
  • Milan-Genoa 2:1
  • Inter-Genoa 5:0
  • Genoa-Napoli 1:2
  • Genoa-Sampdoria 1:1
  • Torino-Genoa 2:1
  • Genoa-Virtus Entella 3:3 (büntetők után vereség)

Mint az látható, Juric borzasztó nehéz sorsolást kapott, az első öt meccsen reálisan maximum három pont lett volna elvárható a Genoától (ehhez képest lett kettő). A három BL-csapat elleni meccséből ráadásul kettőn nagyon szépen helyt állt, a torinói iksz kifejezetten bravúrosnak mondható, de a Napoli ellen sem volt messze a pontszerzéstől, a 85. percben még 1:1 volt az állás.

A Milan ellen még közelebb volt a pontszerzéshez, Alessio Romagnoli 97. percben szerzett góljával győzött Gennaro Gattuso csapata.

Az olasz sajtóban már november elején kész tényként kezelték Juric távozását, Preziozi azonban bizalmat szavazott a horvát edzőnek. Azonban azóta sem javult a Genoa teljesítménye, és ezzel már tarthatatlanná vált a helyzet. A városi derbi még megmentette az állását (1-1), a Torino elleni vereség azonban már nagyon csúnyán nézett ki, a harmadosztályú Virtus Entella elleni kupabúcsú pedig kifejezetten kínos eredmény. 

Juric egészen borzasztó, 0,38 pontos átlagot produkált harmadik genoás időszaka során. Meglepődnénk, ha mostanában kapna állást az olasz élvonalban.

Mi van a gólkirály-jelölttel?

Az októberi edzőváltás legérthetetlenebb része pont az volt, amivel Preziosi indokolta a váltást. Piatek ugyanis remekül megértette magát Ballardinivel, és a szakember is ráérzett, hogyan tudja kihasználni a lengyel gólkép képességeit. Juric irányításával Piatek három gólig jutott, ebből kettőt a Virtus Entellának lőtt a kupában, egyet pedig büntetőből a Sampdoria ellen. 

Évekig kísérthette, hogy lemaradt Lewandowskiról, most lecsapott az új Lewandowskira | Hosszabbítás

Krzysztof Piatek neve néhány hónappal ezelőtt maximum a legelvakultabb futballrajongók számára mondott valamit, azóta viszont parádés szezonkezdetével Európa legnagyobb klubjainak érdeklődését is felkeltette. A támadóval óriási vételt csinált a Genoa elnöke, Enrico Preziosi, akit a döntésben talán az is segített, hogy nyolc évvel ezelőtt egy másik lengyel klasszisról a saját butasága miatt maradt le.

Juricot a rendkívül rutinos Cesare Prandelli váltja a kispadon. Neki legutóbb 2016-ban volt komolyan vehető csapata, amikor pár hónapig a Valenciát irányíthatta. Az olasz szakember 2012-ben érte el legnagyobb sikerét, amikor Európa-bajnoki döntőig vezette Olaszországot, azóta viszont megbukott a válogatott kispadján, majd a Valencia mellett a Galatasaraytól és az Al Nasr-tól is idő előtt távozott.

Jelenleg a 14. helyen áll a Genoa, négy pont választja el a már kiesőhelyen álló Bolognától, és hat az Európa-liga-kvalifikációt eredményező hatodiktól. Nagy baj tehát nincs, egy komolyabb formajavulással akár a középmezőny eleje is elcsíphető. Preziosi furcsa döntései ellenére valószínűleg a kieséssel idén nem lesz problémája a Genoának, a SPAL-Bologna-Udinese-Empoli-Frosinone-Chievo ötös játékosállománya sokkal gyengébbnek tűnik. 

Hozzászólások