Serie A - Csúcsrangadó maradhat el a koronavírus terjedése miatt
Csúcsrangadó maradhat el a koronavírus terjedése miatt
Fotó: Europress/AFP

Csúcsrangadó maradhat el a koronavírus terjedése miatt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/24 12:08
Észak-Olaszországban hatalmas a készültség a koronavírus miatt, amely néhány nap alatt több mint 180 embert fertőzött meg. Az olasz kormány karantén alá helyezte a vírus gócpontjainak számító településeket, ami a hétre tervezett sporteseményekre is hatással lehet. Giuseppe Conte, az ország miniszterelnöke elismerte: az összes hétvégére tervezett futballmérkőzés elmaradhat.

Európán belül jelenleg Olaszországban terjed leggyorsabban a koronavírus. Péntekig összesen három esetet jelentettek, ez vasárnap reggelre 130-ra nőtt, hétfőre pedig már több mint 180 esetet regisztráltak a hatóságok. Hogy lelassítsák a vírus terjedését, az olasz kormány karantént rendelt el Lombardia és Veneto tartomány egyes részein. A karantént katonák ellenőrzik, az érintett területekre senkit nem engednek be, a lakosok pedig nem hagyhatják el a lezárt részeket.

Guiseppe Conte szerint a karanténra azért van szükség, hogy megfigyelés alatt tarthassák a fertőzést és ellenőrizni tudják a helyzetet.

A szigorú intézkedések részeként közintézményeket zártak be, korlátozásokat vezettek be az áruszállítás területén, a vírussal valamilyen formában kapcsolatba került lakosokat pedig elkülönítették. Az érintett területeken zárva tartanak a gyárak, az iskolák, az üzletek és a templomok is. A vírus miatt megszakították a velencei karnevált, emellett focimeccsek is elmaradtak: vasárnap négy mérkőzést halasztottak el, ezeket Bergamóban, Torinóban, Veronában és a leginkább érintett Lombardia tartomány legfontosabb városában, Milánóban rendezték volna.

Az olasz labdarúgó bajnokságot is utolérte a koronavírus, több élvonalbeli meccs marad el | Hosszabbítás

A koronavírus-járvány miatt négy vasárnapi mérkőzés is elmarad az olasz labdarúgó-bajnokságban. Giuseppe Conte miniszterelnök szombat éjszaka bejelentette, hogy az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait, az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, valamint senki nem léphet be oda.

Az olasz miniszterelnök vasárnap este a RAI-nak adott tévéinterjújában elmondta, ha nem sikerül lelassítani a fertőzés ütemét, ezen a hétvégén az összes labdarúgó-mérkőzés elmaradhat Olaszországban. "Nem gondolom, hogy egy hét alatt le tudnánk lassítani olyan mértékben a fertőzés terjedését, hogy azzal lehetővé tennénk a sportesemények megrendezését. Folyamatosan nyomon követjük a helyzetet, ez alapján fogjuk meghozni a döntésünket. Meglátjuk, hogyan alakul majd a fertőzöttek száma" - mondta Guiseppe Conte.

Ez a döntés nem csak az olasz első osztályú mérkőzésekre lenne hatással, de a Football-Italia szerint a Serie B, a Serie C és az amatőr ligák küzdelmei is elmaradnának. Emellett veszélybe került az Inter csütörtöki Európa-liga mérkőzése is, amit a legoptimistább forgatókönyv szerint zárt kapuk mögött rendezhetnek meg. Felmerült ugyanakkor az a lehetőség is, hogy a mérkőzést egy semleges helyszínre vigyék, erről az ANSA hírügynökség adott hírt. Vasárnap a Ludogorets hivatalos úton kérte az UEFA-tól a helyzet tisztázását.

"Az FC Ludogorets felvette a kapcsolatot az UEFA-val és az Interrel a Lombardiában kialakult helyzettel kapcsolatban. Az elmúlt napokban számos koronavírussal fertőzött beteget jelentettek a térségben. Több mint 600 bolgár szurkoló szeretné támogatni csapatát a San Siróban a csütörtökön esedékes Európa-liga nyolcaddöntős visszavágón. Sokan már megvásárolták a repülőjegyeket vagy megszervezték a buszos utazást Olaszországba. A klub hivatalos közleményt vár az UEFA-tól és gyors magyarázatot kért az Intertől a városban kialakult helyzetről."

Jelenleg nyilván ez a legkisebb gond Olaszországban, de ha valóban a forduló elhalasztása mellett dönt a szövetség (amire jelenleg nagy az esély), akkor elmaradna a Serie A vasárnapi csúcsrangadója a Juventus és az Inter között.  

Hozzászólások