Serie A - Egyelőre nem tört elő az Ibrahimovic a Salah-utódnak szánt tehetségből
Egyelőre nem tört elő az Ibrahimovic a Salah-utódnak szánt tehetségből
Fotó: Europress/AFP

Egyelőre nem tört elő az Ibrahimovic a Salah-utódnak szánt tehetségből

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/07 17:05

Patrik Schick már a kezdetektől fogva kockázatos igazolásnak számított, ám nem a tehetsége, hanem az egészségét övező kérdések miatt. Juventushoz szerződése állítólagos szívproblémái miatt az utolsó pillanatban meghiúsult, így végül az AS Roma csapott le a Zlatan Ibrahimovichoz hasonlított játékosért. Egyelőre úgy néz ki, a fővárosiak óriásit buktak Schick leigazolásával. És nem az egészsége miatt.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy játékos érkezését már a Facebookon promózza egy klub, majd nem sokkal később kiderül, mégsem ütik nyélbe az üzletet. Ha valaki, akkor Patrik Schick tudja milyen ezt belülről megélni. Néhány óráig, talán napig a Juventus játékosának érezhette magát, az általában zökkenőmentesen lezajló orvosi vizsgálatok azonban olyasmit mutattak ki, ami visszatáncolásra késztette a torinóiakat.

Massimo Ferrero, a Sampdoria elnöke alig látott a  dühtől, amikor megtudta, hogy az utolsó pillanatban meghiúsul az üzlet. Önmagában nem az háborította fel, hogy a Juve így döntött, hanem az indoklás. Szerinte ugyanis Schick tökéletesen egészséges volt, mindössze annyi történt, hogy a torinóiak meggondolták magukat. Hogy pontosan mi az igazság, azóta sem tudni, mindenesetre Schick nem sokkal később a Roma játékosa lett.

Az Inter is képben volt.

Klasszis csatárt, vagy soha nem múló bélyeget szerzett az Inter? | Hosszabbítás

A tűzzel játszik az Inter és a Sampdoria Patrik Schick ügyében. A fiatal cseh támadó minden kétséget kizáróan óriási jövő előtt áll a tehetségét tekintve, ugyanakkor a Juve nem véletlenül állt el a már minden érintett által leokézott transzfertől. A mindössze 21 éves Patrik Schick először csak a "szupercsere" titulust szerezte meg a Sampdoriánál a 2016/17-es idényben.

Új klubja 42 millió eurót fizetett érte, tehát végül anyagilag még jól is jártak a genovaiak, ugyanis a Juventus eredetileg 30 milliót fizetett volna a tehetséges középcsatárért. Az, hogy az egészségével kapcsolatos hírek ellenére megmaradt iránta az érdeklődés, sőt, Ferrero képes volt még többet kisajtolni belőle, remekül jelzi, milyen képességű játékosról van szó. Valami mégis elromlott a fővárosban.

Salah nyomában

Egy múlt heti hír szerint Schick elkezdett együtt dolgozni egy mentális trénerrel. Azóta, hogy 18 hónappal ezelőtt szertefoszlott a juvés szerződés lehetősége, a cseh támadó csak árnyéka önmagának. Olyannyira, hogy az AS Roma vezetősége hajlandó lenne kölcsönbe elengedni, hátha az új környezetben visszanyerné régi formáját. Nem épp ezt várták a klub rekordigazolásától. Vajon mi romolhatott el az előző hónapokban?

Nehéz erre pontos választ adni. Az biztos, hogy nagy nyomás nehezedett Schickre, hiszen amellett, hogy rekordösszeget fizettek érte, nem akárkit kellett pótolnia. Posztot és szerepkört nézve persze nem egyenértékű Mohamed Salahhal, mindenesetre azt várták tőle, hogy idővel magára vállalja az egyiptomi góljainak nagy részét. Mivel Salah a Romában 10-15 gólos támadó volt, ez nem tűnt lehetetlen vállalkozásnak.

000_JP0HO.jpg Fotó: Europress/AFP

Schick addigra már komoly hírnevet szerzett magának. 190 centis magassága ideálissá teszi a klasszikus centerjátékra, méretéhez képest gyors és technikai képzettsége is egyedülálló. Ritka az ehhez hasonló kombináció, a közelmúlt klasszisai közül leginkább Zlatan Ibrahimovic említhető meg. Nem is kellett sokat várni, és már az "új Ibraként" emlegették a fiatal támadót, és Európa legnagyobb klubjai követték figyelemmel fejlődését.

Példaképe agyondicsérte

Az akkor mindössze 20 esztendős támadó alig egy évet töltött el a Sampdoriánál. Első (és egyben utolsó) szezonjában 14 meccsen kapott kezdőként lehetőséget, de ennyi idő is elegendő volt számára, hogy 11 gólt szerezzen és kiosszon három gólpasszt. Antonio Cassano, az olasz futball mára visszavonult fenegyereke odáig merészkedett, hogy kijelentette: Schick bizony tehetségesebb, mint a Juventus sztárja, Paulo Dybala.

Cassano szavainál azonban valószínűleg többet ért számára, hogy gyermekkori példaképe, Pavel Nedved sem győzte őt dicsérni. Nedved játékosként a Juventus színeiben töltötte legszebb éveit, majd visszavonulását követően a klub vezetőségében kapott állást, jelenleg igazgatói minőségben alkalmazza a Juve. El lehet képzelni, mennyire inspiráló volt Schick számára, amikor a honfitárs egy másik korábbi Juve-klasszishoz hasonlította.

000_1BM9F3.jpg Fotó: Europress/AFP

"Hatalmas jövő áll előtte. Izomzat tekintetében még fejlődnie kell, de el lehet képzelni, hol lesz két-három év múlva. Zlatan Ibrahimovicra emlékeztet, ő is hasonló állapotban érkezett meg a Juventushoz, neki sem volt megfelelő az izomzata. Később ez megváltozott, világklasszis lett belőle. Schick hasonló típusú játékos: remek lábai vannak, magas és gyors. Ha Patrik képes lesz fejlődni, világklasszis lehet" - mondta Nedved.

Kipukkant a lufi

Schick az említett okok miatt végül Nedved elismerése ellenére sem igazolt Torinóba, cserébe viszont - legalábbis papíron - könnyebb feladat előtt állt előtte, hiszen a Románál valamivel kisebb versenyhelyzet várta. Azonban római pályafutásának első felét rengeteg sérülés nehezítette, és amikor pályára lépett, akkor is csak árnyéka volt sampdoriás önmagának. Lassabb játékos benyomását keltette, és a kapu előtti határozottsága is eltűnt.

Első éve katasztrofálisra sikeredett, közben pedig Edin Dzeko - ha nem is tudta megismételni egy évvel korábbi teljesítményét - tisztességesen termelte a gólokat. Sokan bíztak abban - élükön Schickkel -, hogy majd a második év jobban sikerül, de igazság szerint még most sem nagyon találja a formáját a támadó. 2018-ban 44 mérkőzésen öt gól volt a mérlege, gólpasszt pedig egyáltalán nem osztott ki a szezon során.

Nem véletlenül jelölték 2018-ban Bidone d'Oro, vagyis az Arany Szemetes-díjra, amit a Serie A legrosszabb játékosának oszt ki minden évben egy szatirikus olasz lap.

075_lore-asromavs181226_npmX2.jpg Fotó: Europress/AFP

Részben magyarázhatja szenvedését, hogy Eusebio Di Francesco sem nagyon találta a helyét a kezdőben. Ha egészséges, Dzekót nem lehet kihagyni a csapatból, így előfordult, hogy Schick szélen vagy egy sorral hátrébb kapott szerepet. Egyik sem igazán testhez álló feladat neki. Azonban Schick akkor sem tudott teljesíteni, amikor november elején Dzeko hosszabb időre kidőlt: ebben a szezonban is csak két gólnál jár.

Vissza a gyökerekhez

Az olasz sajtó szerint elképzelhető, hogy Schick az idény hátralévő részét a Sampdoriánál tölti kölcsönben. Noha a játékos azt nyilatkozta, szeretne a Románál maradni és bizonyítani, hogy megfelelő képességekkel rendelkezik, az ismerős környezethez való visszatérés segíthet, hogy a fiatal játékos újra megtalálja a góllövő-cipőjét. Marco Giampaolo kétcsatáros játékrendszerébe tökéletesen illene,

Fabio Quagliarella pedig kiváló partner lenne számára.

Nedved talán fején találta a szöget, amikor a fiatal Ibrahimovichoz hasonlította a 20 esztendős Schicket. Mozgásában és stílusában tényleg volt némi párhuzam a két játékos között, azonban sportban legalább annyit számít a mentális erő, mint a tehetség. Ibrahimovic mindkét téren a legjobbak közé tartozott, és most Schick előtt áll a feladat, hogy újra felépítse önbizalmát, hogy a legmagasabb szinten bizonyíthassa képességeit.

via goal.com 

Hozzászólások