Serie A - Egy zsenivel felvértezett falusi kiscsapat üti ki a BL-ből a milánói óriásokat
Egy zsenivel felvértezett falusi kiscsapat üti ki a BL-ből a milánói óriásokat
Fotó: Europress/AFP

Egy zsenivel felvértezett falusi kiscsapat üti ki a BL-ből a milánói óriásokat

Mártha BenceMártha Bence
2019/05/20 17:54

Nem kell egyből húzni a szánkat, ha a Milant és/vagy az Intert kicsapva az Atalanta szerzi meg az egyik BL-helyet a Serie A-ból. Idén újra bizonyították, hogy a legjobbakkal is felveszik a versenyt, Gasperini edzőnek pedig még nincs elege a csodatevésből. 

Akik csak felületesen követik a Serie A történéseit, valószínűleg értetlenül nézik, ahogy a február vége óta veretlen Atalanta sorra előzi meg az előtte állókat, és egy fordulóval a vége előtt nemcsak a Bajnokok Ligájában, hanem a bajnokság dobogóján is érezheti magát. Futballisták nélkül nem lehet, és van is tehetség bőven a bergamói kék-feketék csapatában, de a sikerek letéteményese sokkal inkább az edző, Gianpiero Gasperini.

Az ízig-vérig torinói szakember játékosként és ifiedzőként sem tett hozzá a Juventushoz, de az edzői pályáját sokkal több komoly siker, mint bukás szegélyezi. Az Atalantával minden eddigi legnagyobb tettét hajthatja végre.

A lombard óriások árnyékában

Az Atalanta nem számít nagy klubnak Olaszországban. A trófeateremben egyetlen Olasz Kupa-serleg árválkodik (még 1963-ban szerezték), emellett fel tudnak mutatni egy dicsőséges KEK-menetelést 1988-ból, amikor az elődöntőben állította meg az akkor éppen másodosztályú Atalantát a Mechelen, és nagyjából ennyi. Az idei évük lesz történelmük legjobbja, már ha az utolsó fordulóban le tudják győzni a Sassuolót, amivel bebiztosítják a bronzérmüket.

Gasperini, a small town heroGasperini, a small town hero Fotó: Europress/AFP

A 2000-es évek elején látott liftezés után az utóbbi évtizedben stabil Serie A-csapat volt az Atalanta. Nem sok vizet zavartak, a jobban sikerült szezonokban a középmezőnyben, a rosszabbakban az alsóházban vertek tanyát, és egészen jól ellébecoltak, amikor 2016-ban megérkezett Gasperini.

Maga az edző is kacskaringós pályán érkezett, hiszen a Genoával óriási szezont futott, hogy aztán az Interrel csúnyán beleálljon a földbe (négy meccs után, nyeretlenül rúgták ki). Ez volt az egyetlen próbálkozása a nagy kluboknál, Milánó után jött Palermo, aztán visszatért a Genoához, de inkább csak vegetált. Az Atalantánál azonban nagyon bejött neki az élet.

Összeállt a kép

Bergamóban egy kifejezetten ígéretes keretet talált, amelyet neki is időbe telt csatasorba rendezni. A 2016/17-es szezon első tíz fordulójában minden szembejövő lepofozta az Atalantát, és Alessandro Ruggeri elnök állítólag már nagy erőkkel kereste az utódját, amikor egyszer csak elkezdett focizni a csapata.

Gasperini a háromvédős rendszer felkent apostola (ez okozta a vesztét a formációra teljesen alkalmatlan kerettel rendelkező Internél), gyorsan meghonosította a 3-4-3-as játékrendszert Bergamóban is. Nem igazolt szinte senkit, összesen 11 millió eurót költött az érkezése előtti nyáron a csapat, de nem is kellett, elég csak megnézni, hol vannak most az akkori Atalanta játékosai.

Egyikük sincs már a csapatnálEgyikük sincs már a csapatnál Fotó: Calcio+

A védelméből Conti és Calabria a Milan, Spinazzola a Juventus játékosa lett, a középpályájáról Kessiét szintén a Milan, Gagliardinit pedig az Inter léptette meg. Méghozzá azért, mert az Atalanta a nehézkes rajt után brutális szezont tolt végig, és végül története legjobb eredményét beállítva a 4. helyen végzett a bajnokságban, és ezzel jogot szerzett arra, hogy 26 év után újra elinduljon egy európai kupasorozatban (ez a negyedik hely idén már BL-t érne nekik).

Az Atalantát sokan féltették a kettős terheléstől, de Gasperini csapata állta a sarat. Az Európa Ligában továbbjutott a csoportjából, és csak irtózatos mázlival tudta kiejteni a Borussia Dortmund. A kétfrontos harc ellenére az Atalanta a 7. helyen végzett a bajnokságban, és az idei szezon elején újra nekirugaszkodhatott az Európa Liga-szereplésnek.

A csoportkör-playoffban azonban büntetőkkel kiestek a Köbenhavn ellen, és ez akkorát odacsapott a bergamóiaknak, hogy egy időre győzni is elfelejtettek. A szezon elején még kiesőhelyen is álltak, de aztán Gasperini megint összekapta a csapatát, és az Atalanta félelmetes menetelésbe kezdett a tavasz elején.

A bergamóiak február végén kaptak ki utoljára, azóta nyolc győzelem és négy döntetlen a mérlegük. Legyőzték idegenben a Napolit és a Laziót, a Juventus otthonából is elhoztak egy pontot, és közben bemasíroztak az Olasz Kupa döntőjébe, amit ugyan elveszítettek, de a kupa szép emlékei között ott figyel a Juventus 3-0-s kiejtése is.

Nem véletlenül lesznek az egyik BL-csapat

Az ember hajlamos húzni a száját, hogy mit keres egy Atalanta a BL-ben úgy, hogy két játékosának nevét hallottuk életünkben, de ez az Atalanta egyrészt saját jogán van ott, ahol, másrészt most nem is kell annyira félteni attól, hogy szétkapkodják a nyáron.

Duvan Zapata a házi gólkirályDuvan Zapata a házi gólkirály Fotó: Calcio+

A saját jogon nincs mit vitatkozni: a bergamóiak rúgták a legtöbb gólt a Serie A-ban, idén az Inter, a Napoli, a Roma, a Juventus és a Lazio ellen is bizonyították, hogy abszolút ott van a helyük a legjobbak között. Szétszedni pedig azért nem fogják őket, mert igazán kiemelkedő játéktudású, még igazolható korban levő játékosuk elég kevés van. A kivétel Duvan Zapata, de a Bajnokok Ligája-szereplés vélhetően meghozza a kolumbiai csatár kedvét a maradáshoz. 

Csak az az egy dolog ront bele az igazi olaszos futballromantikába, hogy az Atalanta nem játszhatja majd az omladozó-düledező Stadio Azzuri d’Italiában a hazai BL-meccseit. A stadiont ugyanis felújítják, és a csapat már az utolsó bajnoki meccseit is a Bergamótól bő 200 km-re levő, modenai stadionban játssza, ahol utolsó ellenfele, a Sassuolo is hazai pályán érezheti majd magát. Nem lenne atalantás, ha innen elbuknák.

Hozzászólások