Serie A - De Ligt a Juventus birodalmi szándékainak Ronaldónál is komolyabb bizonyítéka
De Ligt a Juventus birodalmi szándékainak Ronaldónál is komolyabb bizonyítéka
Fotó: Europress/AFP

De Ligt a Juventus birodalmi szándékainak Ronaldónál is komolyabb bizonyítéka

Mártha BenceMártha Bence
2019/07/18 14:52
Matthijs de Ligt szerződtetése bizonyítja, hogy a Juventus visszakapaszkodott arra a státuszra, amit a 90-es évek végén birtokolt. A sztárjátékosok már nemcsak elmennek Torinóba, hanem oda akarnak menni. 

“Legyen ez egy lecke számotokra, fiúk. Olyanná kell válnotok, amilyen a Juventus.” Az idézet nem akárkitől származik, Sir Alex Ferguson mondta a Manchester United játékosainak, miután Marcello Lippi Juventusa Del Piero góljával 1-0-ra nyert Manchesterben egy BL-meccsen.

Ez 1996-ban történt, és bár ezután még jó néhány évig ott volt a közvetlen európai élmezőnyben a BL-döntőit következetesen elbukó Juve, a 2000-es évek elején meginduló (egészen a Serie B-ig tartó) hanyatlás után 2018-ban ért fel a Juventus nagyjából oda, ahol a Ferguson-nyilatkozat idején járt.

Naivság meglepődni azon, hogy ennek a legfontosabb jelét nem az idény közben, hanem a nyári átigazolási szezonban adta a Juventus. Matthijs de Ligt leigazolása ennek talán még markánsabb hírnöke, mint Cristiano Ronaldóé volt.

Akarnak Torinóba menni

A 2006-os calciopoli botrány (amelyről azóta többszörösen bebizonyosodott, hogy koncepciós eljárás volt) a Serie B-be taszította, és egyúttal megsemmisítő csapást mért a Juventusra gazdaságilag, morálisan és sportszakmailag egyaránt. A feltápászkodást nem segítette az olasz gazdaságot alaposan helybenhagyó gazdasági válság sem (Fiat = Juventus), mindenesetre a Juve eszmélt a leggyorsabban az olasz klubok közül, és ennek meglett az eredménye is. 

A Serie B bajnokának gólkirályaA Serie B bajnokának gólkirálya Fotó: Europress/AFP

A Berlusconit elveszítő Milan, illetve a Moratti nélküli Inter szép lassan csúszni kezdett lefelé, az új stadiont építő Juventus azonban rohamléptekkel indult meg az európai elit után. Az Antonio Conte által felhúzott alapokra Max Allegri már olyan várat épített, ami húsz éve is jól mutatott volna Torinóban - igaz, a BL-döntőkkel neki sem volt nagyobb szerencséje, mint az elődeinek.

A 2015-ös, illetve a 2017-es BL-döntők azt bizonyították, hogy a Juventus játékában már felért arra a szintre, ahol húsz éve járt. A klub imázsa, a gazdasági ereje, illetve az abszolút csúcsragadozók társasága azonban még hiányzott. Már eljöttek Torinóba, de még nem akartak. Most már akarnak.

Mit jelent Matthijs de Ligt leigazolása?

Az Ajax 19 éves csapatkapitánya az átigazolási szezon legnagyobb eseménye, és akkor is az lesz, ha a Neymar körüli hercehurca végén Barcelonában köt ki az oldalvonalon kívüli játékosok legjobbja. De Ligtet kérdés nélkül a legígéretesebb középhátvédnek tartják, és - talán pont a legtöbbször emlegetett Barcát kivéve - olyan poszton szerepel, ahova sok topcsapat keres éppen játékost. Forró portéka volt, de a Juventus ellentmondást nem tűrően nyomult a fiatal hollandért, és meg is szerezte.

juve1.jpg Fotó: Juventus/Facebook

Ha a transzfer szurkolói oldalát nézzük, azért volt fontos De Ligt leigazolása, mert a holland a Juventusba akart jönni. Mehetett volna Párizsba, valószínűleg ki tudták volna fizetni neki ugyanazt a pénzt, mint a Juve, de ő Torinót választotta.

Ha viszont reálisan nézzük, akkor csak annyi történik, hogy más úton jutunk el ahhoz a végeredményhez, miszerint a Juventus abszolút topcsapattá vált Európában a szó minden értelmében. Ez a másik út a matek: a holland tinédzser heti 460,000 eurót is megkereshet egy héten, ami éves szinten 24 millió eurónak felel meg. Ez már a bónuszokkal súlyosbított összeg, de ha az elmúlt nyolc év bajnoka semmit nem nyer 2019/20-ban, akkor is bekacsint 16 millió.

Ha tarol a Juve, akkor De Ligt is, a 24 milliós fizetésével már befér a 20 legjobban fizetett labdarúgó közé, szimbolikus módon pont egy kifelé kocogó középhátvédet, Sergio Ramost megelőzve.

Előre terveznek

A holland játékos, amennyiben kitölti az ötéves szerződését, 195 millió eurójába kerül majd a Juventusnak. Torinóban azonban, ahol az üzleti szemléletű gondolkodás hagyományát idén is egy sereg ingyen érkező klasszis játékos támasztja alá, valószínűleg másképp gondolkodnak.

A szóviccért mi kérünk elnézést: 

De Ligt szerződésébe bekerült egy 150 millió eurós kivásárlási ár, ami 2022-ben lép először életbe. A Juventusnál valószínűleg úgy sakkoznak, hogy a már most klasszisteljesítményre képes játékos kifutja magát a Juventusnál, és három év múlva valamelyik sejk nevetve leteszi érte a 150 milliót. 

Ebben az esetben a Juventusnak, amely 75 millió eurót fizetett az Ajaxnak a játékosért, nemhogy ingyen, de nyereséggel szállhat ki abból, hogy a világ legtöbbre taksált középhátvédje három évig a csapatát erősíti.

Lássuk, milyen társasággal együtt érkezik Piemontba De Ligt. A szokásoknak megfelelően ezúttal is óriási ingyen fogások (Aaron Ramsey, Adrien Rabiot, Gigi Buffon) mutatják, hogy a Juve a szürke zónában is otthonosan mozog, hiszen a fülekbe sugdosás miatt elmaradt hosszabbítások nem feltétlenül etikusak. Költött is azért klub, nem is keveset, összesen négy fiatalra majdnem 65 millió eurót tapsolt el (egyet már ki is kölcsönzött közülük), és a Juve-tábor fintorgása közepette folynak a tárgyalások Mauro Icardi szerződtetéséről is.

A cél egyértelmű: minden

Tavaly a zsinórban nyolcadik bajnoki címet négy év után először nem követte kupagyőzelem, ennek ellenére a Juventus dominanciája saját bajnokságában megkérdőjelezhetetlen. De nem is ez a kérdés Torinóban, hanem az, hogy Európában lesz-e párja ennek a csapatnak:

Szczesny - Cancelo, De Ligt, Chiellini, Alex Sandro - Ramsey, Pjanic, Rabiot - C. Ronaldo, Dybala, Douglas Costa

Ez persze még sokat változhat, a nagybevásárlás után a Juventus kénytelen lesz eladni néhány játékosát a Financial Fair Play, valamint a könyvelése miatt is. Komoly pénzt Dybalából, esetleg Pjanicból láthatna a klub, előbbi azonban közölte, hogy maradni akar, utóbbival kapcsolatban pedig nagy a csönd. 

A Juventus gazdasági ereje megkérdőjelezhetetlen, de a klub célja továbbra is az, hogy a bevételeit megnövelje. Ehhez pedig nem kell más, mint amire ezt a csapatot összerakták: meg kell nyernie a Bajnokok Ligáját.

Hozzászólások