Serie A - Bundázás miatt öt pontot levontak a Serie A újoncától
Bundázás miatt öt pontot levontak a Serie A újoncától
Fotó: Europress/AFP

Bundázás miatt öt pontot levontak a Serie A újoncától

Németh DánielNémeth Dániel
2018/07/23 15:03

Az olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) közleményben bejelentette, hogy öt pontos levonással sújtják a Serie A-ba 2015 után feljutó Parmát, a klub támadóját, Emanuele Calaiót pedig bundázás miatt két évre eltiltják. A Parma fellebbez a döntés ellen.

Korábban mi is írtunk a Parma csodába illő feltámadásáról. A klub 2015-ben csődöt jelentett, és egészen az olasz negyedosztályig (Serie D) sorolták vissza. A tulajdonosi és anyagi hátterét időközben rendező Parma évről évre küzdötte fel magát, és azzal hogy a 2017/18-as szezonban második helyen zárt a Serie B-ben, visszajutott az élvonalba.

A negyedosztályba is követte csapatát a Parma kapitánya, és megígérte, vele jutnak vissza az élvonalba | Hosszabbítás

A Parma 2015-ben közel állt a teljes megszűnéshez. Az anyagi problémák miatt fizetésképtelenné vált klubot gyakorlatilag felszámolták, de helyi vállalkozók támogatásának köszönhetően sikerült elérni, hogy az SSD Parma Calcio 1913 névre átkeresztelt klub a Parma jogutódjaként folytathassa. Kisebbfajta csoda, de három évvel később visszajutott az élvonalba az újjászülető, és időközben kínai kézbe került klub.

Rémálom lehetett volna az álomból

Sokáig azonban nem örülhettek a klub szurkolói, az olasz szövetség ugyanis bundagyanú miatt vizsgálatot indított a klub egyik játékosával szemben. Emanuele Calaiót a szövetség egy gyanús sms miatt kezdte el vizsgálni, amit az egyik rivális csapatának küldött a veterán játékos. Ráadásul mindezt a sorsdöntő, Spezia elleni mérkőzést megelőzően.

Calaio - aki korábban a Speziában is játszott - két korábbi csapattársának, Filippo De Colnak és Claudio Terzinek küldött üzenetet, arra kérve őket, hogy a bajnokság utolsó fordulójában ne nagyon nehezítsék meg a Parma dolgát. A Parma végül 2-0-ra nyert, és miután a Frosinone csak 2-2-t játszott a Foggiával, fel is jutottak a Hercegek.

000_ARP3609672.jpg Fotó: Europress/AFP

Az ügyészség júniusban indított vizsgálatot a klubbal és a játékossal szemben. A Parma azzal védekezett, hogy az üzenetet a támadó csak viccből küldte el korábbi társainak, és nem a mérkőzés manipulálása volt a szándéka. Ennek ellenére az is reális forgatókönyvnek tűnt, hogy kizárják a Serie A-ból a Parmát. 

Megúszták, mégis fellebbeznek

A szövetség végül mondhatni megkegyelmezett a Parmának, mert az élvonalbeli tagságától nem fosztotta meg. Az más kérdés, hogy a friss feljutónak így is pokoli nehéz dolga lesz a következő idényben, ugyanis mínusz öt ponttal kezdi a szezont. A 36 éves Calaio még rosszabbul járt: ő kétéves eltiltást kapott, ami valószínűleg a pályafutásának végét jelenti.

A klubnál úgy érzik, a mostani büntetés sincs arányaiban a játékos által elkövetett cselekedettel, ezért fellebbeznek az ügyben, vagyis az ügynek még nincs vége.

"A játékosunkkal, Emanuele Calaióval szemben alkalmazott szankciókat a büntetéshez vezető tények fényében rosszindulatúnak, logikátlannak tartjuk, ami szembemegy a közelmúlt ítéleteivel, és súlyos szankció a klubunkkal szemben" - áll a közleményben, melyben azt is hozzátették, bíznak a teljes ártatlanságukban. 

Hozzászólások