Serie A - Black Friday - Rasszista címlappal jelentkezett az egyik olasz sportnapilap
Black Friday - Rasszista címlappal jelentkezett az egyik olasz sportnapilap
Fotó: Europress/AFP

Black Friday - Rasszista címlappal jelentkezett az egyik olasz sportnapilap

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/05 20:50
Nehéz nagyobb öngólt elképzelni annál, amit az olasz Corriere dello Sport lőtt a csütörtöki címlapjával. A római székhelyű sportnapilapnál valamiért jó ötletnek tartották, hogy a pénteki Inter-Roma rangadót Romelu Lukaku és Chris Smalling képével, valamint a "Black Friday" szójátékkal vezetik fel. Valakinek igazán feltűnhetett volna, hogy nem az.

Komoly és fontos rangadókat hoz a Serie A 15. fordulója, ráadásul az utóbbi idők legnagyobb bajnoki versenyfutásának két főszereplőjének részvételével. Az Antonio Conte vezetésével igen komoly kihívóvá előlépő, bajnoki éllovas Inter az AS Romát fogadja hazai pályán (jegyezzük fel: PÉNTEKEN), míg a sokszoros címvédő Juventus a másik római csapathoz, a Lazióhoz utazik. Papíron az ötödik helyen álló AS Roma és a harmadik Lazio is borsot törhet a bajnoki esélyesek orra alá, és az az érzésünk, legalább egyikük fog is.

Természetesen az olasz sportlapok kiemelten foglalkoznak a mérkőzésekkel, elsőként az Inter-Romával. Conte csapata immáron hét mérkőzése veretlen a bajnokságban - egyetlen vereségét épp a Juventustól szenvedte el - és egy újabb győzelemmel négy pontra növelhetné előnyét a torinóiakhoz képest. Ez a találkozó ihlette meg utóbbi idők egyik legkevésbé szerencsés címlapját: a Corriere dello Sport a karácsony előtti leárazások fantázianevével, a Black Friday-jel utalt két nagyon fontos információra a találkozó kapcsán.

Arra, hogy az Inter és a Roma egy-egy kulcsembere, Romelu Lukaku és Chris Smalling egyaránt fekete, a találkozót pedig pénteken játsszák. Ba dum tss.

Klubok, játékosok és újságírók egyaránt élesen kritizálták a lap csütörtöki címlapját. "Elfogadhatatlan ez a fajta tudatlanság a rasszizmus kapcsán" - olvasható az AC Milan közösségi oldalán, "Szóhoz sem jutunk" - írta a Fiorentina social media csapata, míg az ehhez hasonló ügyekben mindig aktív AS Roma Twitter-oldala ironikus poszttal reagált. Azóta az AC Milan és az AS Roma közleményben bejelentette, a Corriere dello Sport munkatársait év végéig kitiltották az edzőközpontjaikból és a játékosaik sem adhatnak interjút a lapnak.

Ivan Zazzaroni, a lap igazgatója a heves kritikák ellenére megvédte a szóban forgó cikket. "A mentális nyomornegyedek részmunkaidős moralistái hirtelen állandó jelleggel szolgálatba léptek. Azok számára, akik hajlandóak és képesek felfogni, a Black Friday a sokoldalúság dicsőítésére, büszkeségére és a sokféleség elképesztő gazdagságára utalt. Ha nem érted, az azért van, mert képtelen vagy rá. Ez egy teljességgel ártatlan cikk, melyben tökéletesen érvelt Roberto Perrone, és amit a méreggel teli emberek megmérgeztek" - jelentette ki.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy maga a cikk valójában rasszizmusellenes felhanggal íródott, kifejezetten a rasszista gondolkodású szurkolói kultúra ellen szólalt fel. Az utóbbi időben ez egyébként is forró témának számít Olaszországon belül: a Cagliari szurkolói előszeretettel pécézik ki az ellenfél színesbőrű játékosait, erről Moise Kean vagy Romelu Lukaku hosszasan mesélhetne. De az egyébként korábbi olasz válogatott Mario Balotellit is betalálták a veronai ultrák, akik korábban a milanos Franck Kessiével sem voltak kíméletesek.

Hogy rendszerszintű problémáról van szó, azt jól jelzi, Leonardo Bonucci klasszikus áldozathibáztató logikája Kean ügyében, vagy az Inter egyik ultracsoportja által közzétett nyílt levél, melyben a huhogók párjára álltak. Emellett az olasz szövetség sem veszi elég komolyan ezeket az ügyeket.

"Ahelyett, hogy a két csapat közötti küzdelemre koncentrált volna, a Corriere dello Sport a leghülyébb címlappal jelentkezett, amit a pályafutásom során láttam"írta közösségi oldalán Lukaku. "Pumpáljátok a negativitást és rasszizmust, miközben törődhetnétek a csodálatos meccsel is, amire a San Siróban hamarosan sor kerül majd. Az oktatás fontos lenne. Ti, a Corriere dello Sportnál sokkal jobb munkát is végezhetnétek ezen a téren. Köszönet a szurkolóknak és a többi újságírónak, hogy támogattak."

Hasonlóan fogalmazott Smalling is. "Szeretném ezt a napot azzal tölteni, hogy felkészüljek a holnapi nagy meccsünkre. Ezzel együtt fontosnak tartom leszögezni, hogy a reggel történtek teljességgel helytelenek és erősen érzéketlenek. Bízom benne, hogy azok a szerkesztők, akik benne voltak, vállalják a felelősséget és megértik, mekkora hatalmat birtokolnak a szavakkal és mekkora hatást tudnak elérni velük. Óriási köszönet a Romának, amiért támogattak!"olvasható a minap közzétett bejegyzésben. 

Hozzászólások