Serie A - Bizarr fordulat: felfüggesztették az olasz másodosztály küzdelmeit
Bizarr fordulat: felfüggesztették az olasz másodosztály küzdelmeit
Fotó: Europress/AFP

Bizarr fordulat: felfüggesztették az olasz másodosztály küzdelmeit

Németh DánielNémeth Dániel
2018/09/18 19:06

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) bejelentette, hogy ideiglenesen fel kell függeszteni a Serie B küzdelmeit, mert elképzelhető, hogy a jelenlegi 19-ről mégis 22 csapatosra bővítik a másodosztály mezőnyét. Annak ellenére, hogy a bajnokságból már lement az első négy forduló, lehet alapja a módosításnak, méghozzá egy bírósági ítélet miatt.

Egy átlagos szezonban viszonylag egyszerű a képlet. Adott 22 csapat, összesen 42 forduló, melynek végén az első két helyezett automatikusan feljut az élvonalba, míg a harmadik feljutó pozícióért egy hatcsapatos play-offot rendeznek a 3. és 8. hely között végző csapatok részvételével. Az alsóházban hárman kiesnek, ketten pedig play-off-mérkőzéssel még elkerülhetik a búcsút.

Ezúttal nem így indult

Idén valahol ott kezdődtek a bonyodalmak, amikor három klubról is kiderült, hogy nem indulhat el a másodosztályban. A Bari és a Cesena csődöt jelentett, de az Avellino sem tudott megfelelni a liga által elvárt pénzügyi feltételeknek. Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) - hogy megtalálja a három beugró klubot - elkezdett kidolgozni egy play-off-rendszert,

végül azonban augusztusban arról született döntés, hogy inkább 19 klubbal vágnak neki a 2018/19-es idénynek.

Totti a Cesena ellen az Olasz Kupában.Totti a Cesena ellen az Olasz Kupában. Fotó: Europress/AFP

Ezt követően öt klub is fellebbezett a FIGC döntésével szemben, és az Olasz Olimpiai Bizottsághoz fordult, annak felülvizsgálata érdekében. A Novara, a Pro Vercelli és a Ternana az előző évben kiesett a Serie B-ből, míg a Siena-Catania kettős eljutott ugyan az osztályozós play-offig, ám végül ott elbukott, így maradt a harmadosztályban (Serie C).

A CONI megvizsgálta a klubok kérelmét, és 3-2 arányban a szövetség oldalára állt. A döntést ligaszinten üdvözölték, Mauro Balata, a Serie B elnöke például azt mondta, nem tartja kizártnak, hogy a jövőben is marad az alacsonyabb létszám a másodosztályban. Mindez a Serie C számára is hozott némi nyugalmat, a 60 csapatos harmadosztályban több fordulót is halasztani kellett, de a hétvégén már megkezdhették az első kört.

A bíróság a kluboknak adott igazat

Három nappal ezelőtt azonban a laziói bíróság hatályon kívül helyezte a CONI egy héttel ezelőtti döntését, egyben felfüggesztette a másodosztály küzdelmeit. Ami egyébként egyben azt is jelenti, hogy a Serie C-ben sem léphetnek pályára a csapatok. Döntés ugyan még nem született a bíróság részéről, önmagában az, hogy az újabb tárgyalást október 9-re írták ki, lépéskényszerbe hozhatja a ligát.

075_manzo-ussalern180916_npHeL.jpg Fotó: Europress/AFP

Franco Frattini, a CONI végrehajtó bizottságának elnöke kijelentette, hogy ennyi ideig egyszerűen nem szünetelhet a bajnokság. Ezért a bizottság szeptember 21-én (pénteken) összeül, hogy újra megvitassa, hányan indulhatnak el a Serie B-ben. Amennyiben a 22 csapatos megoldásra szavaz a többség, úgy akár már hétfőn megszülethet a döntés, melyik három klub folytathatja a másodosztályban.

Erre pedig elég jó esély kínálkozik, hiszen a bíróság döntéséig még legalább három hetet várnia kellene a másod-, illetve harmadosztályú kluboknak. Ez, mindamellett, hogy hatalmas presztízsveszteség lenne, a lebonyolítással kapcsolatban is rengeteg kérdést vetne fel. A Serie C már most egyhónapos csúszásban van, de a Serie B 42 fordulója is nehezen férne be ekkora késés után a versenynaptárba.

via football-italia

Hozzászólások