Serie A - Beperelné a bírókat az olasz klub elnöke a hibás VAR-döntések miatt
Beperelné a bírókat az olasz klub elnöke a hibás VAR-döntések miatt
Fotó: Europress/AFP

Beperelné a bírókat az olasz klub elnöke a hibás VAR-döntések miatt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/16 13:21
Statisztikailag ugyan csökkent a hibás döntések száma a VAR bevezetése óta, azonban a videós asszisztensek alkalmazása így is rengeteg vitát generál. Aurelio De Laurentiis, a Napoli elnöke nemrég például azt kérte számon a játékvezetőkön, hogy elmulasztottak visszanézni egy tizenegyesgyanús szituációt. Igazát akár a bíróságon is bizonyítaná.

A régi vágású (tehát nagyjából mindent kontrolláló) olasz klubvezetőkben és tulajdonosokban közös pont, hogy időnként hajlamosak hangzatos nyilatkozatokat tenni a sajtóban. Nincs ez másképp Aurelio De Laurentiis esetében sem, épp ezért nem feltétlenül kell készpénznek venni, hogy a Corriere dello Sportnak adott nyilatkozatát tettek is követni fogják. Ettől függetlenül érdemes odafigyelni rá, annál is inkább, mert a sértettség mögött jogos kritikák húzódnak meg a VAR alkalmazását illetően.

075_ciambelli-ussassuo191222_npt2g.jpg Fotó: Europress/AFP

Múlt héten a Napoli hazai pályán 3-2-re kikapott a bennmaradásért küzdő Leccétől, ami az idei szezon alakulását figyelembe véve csak azért számít meglepetésnek, mert a nápolyiaknak volt pár biztató eredményük az elmúlt hetekben. Vereségükhöz egy egyértelműen hibás, ráadásul videóbíró alapján könnyedén korrigálható ítélet is hozzájárult. Antonio Giua játékvezető úgy látta, hogy Arkadiusz Milik feldobta magát a tizenhatoson belül, ezért sárgát is adott, és hiába derült ki a felvételek alapján, hogy valóban eltalálták a lengyel bokáját,

a szóban forgó jelenetet nem nézték vissza a VAR segítségével.

De Laurentiis szerint ez a hiba teljesen elfogadhatatlan ezen a szinten. "Mindig is úgy gondoltam, hogy valamilyen választható vagy kötelező rendszerre szükség van. Ez elkerülhetetlen. Azonban, ha egy játékvezető az inkompetenciája vagy az arroganciája miatt úgy dönt, nem használja a VAR-t, azzal bűnt követ el a sportra nézve, mert befolyásolja a végeredményt. Tudomásul kell venni, hogy a futball nem csak egy játék. Üzlet is egyben, az eredményeknek pedig súlyos gazdasági következményeik vannak" - dühöngött az olasz klubvezető.

075_romano-sscnapol200209_np2QS.jpg Fotó: Europress/AFP

Az elnök hozzátette, hogy a bírók ezekkel az egyébként elkerülhető hibákkal súlyos károkat okozhatnak a kluboknak, ezért jogi útra lehetne terelni az ügyeket. "Miért ne? A hibákért való fizetség elvét minden demokratikus folyamat támogatja, e tekintetben a futball sem különbözik. Ha egy bíró hibás ítéletet hoz a bíróságon, számon lehet kérni a károkért. Nem kellene a játékvezetőknek is hasonló szabályok szerint működniük?" - folytatta De Laurentiis, aki leginkább az anyagi következmények miatt tart. 

"Ebben a szezonban egy csomó büntetőt elvettek a Napolitól. Ezt nem csak én mondom, mert a médiában több helyen is elismerték. Ha a hibák láncolata 200 millió eurós veszteséget eredményez, ki fogja azt visszafizetni? Szerintem néhány magas szintű ügyvéd örömmel vetné bele magát ezekbe az ügyekbe. Soha ne mondd, hogy soha. Mi van akkor, ha hat-hét klub, amelyet súlyos bírói tévedések sújtottak, a játék beszüntetése mellett dönt? Traumatikus lenne, de talán ez segítene megtörni a gyenge irányítást és a gondatlanságot."

075_romano-sscnapol200209_npie9.jpg Fotó: Europress/AFP

De Laurentiis a problémát a teniszben alkalmazott rendszerrel oldaná meg. "Ez a legkevesebb, amit megtehetnek, talán már el is késtek. Úgy vélem, két challenge - mindegyik félidőben egy - elegendő lenne. Az edzők a leginkább nyilvánvaló esetekben kikérhetnék a felülvizsgálatot, utána pedig a játékvezetőknek a monitor előtt magyarázatot kellene adniuk a döntésről. Ez az edző szent és sérthetetlen joga" - mondta az elnök. Nemrég Gianpiero Gasperini is élesen kritizálta a rendszert, mert szerinte visszaüt, ha az egyértelmű jelenetek ellenére rossz döntések születnek.

via Goal.com

Hozzászólások