Serie A - Baj már van, tragédia még nincs a Juvénál, de a repedések mentén omlik a vakolat
Baj már van, tragédia még nincs a Juvénál, de a repedések mentén omlik a vakolat
Fotó: Gazzetta dello Sport

Baj már van, tragédia még nincs a Juvénál, de a repedések mentén omlik a vakolat

Mártha BenceMártha Bence
2019/01/31 13:08

Amikor elkezdődött a 2018/19-es Serie A-szezon, csak annyi látszott, hogy a Juventus új útra lépett, és nemcsak a Bajnokok Ligája-serleget vette célba, hanem az azt rutinszerűen megnyerő klubóriások gazdasági potenciálját is. Az ünnepi időszak október végéig tartott, akkor megjelentek az első repedések, január végére pedig a vakolat is omladozni kezdett. 

Juventus 3-0-ra kikapott az Atalantától az Olasz Kupa negyeddöntőjében, és kiesett a sorozatból. Tulajdonképpen ez még annak ellenére sem tragédia, hogy Massimilliano Allegri érkezése óta ez lesz az első olyan év Torinóban, amikor biztosan nem nyer meg minden olasz kiírást a Juventus, hiszen az Atalanta bődületes formában van, a legutóbbi öt meccsén 19 gólt vágott a bergamói csapat.

A kupakiesés nem maga a probléma, csak a tünete. 

A Juventus valamikor októberben elérte a csúcsot, azóta folyamatosan zuhan, és bár az eredményeken ez nem látszik, a Serie A-ban kiharcolt 11 pontos előnyt nem a csapat játéka miatt, hanem annak ellenére, néhány egyéni villanásnak köszönhetően harcolta ki.

Visszanyal a fagyi

Azt a bizonyos új útra lépést több olyan döntéssel alapozta meg a klub, amiket a szurkolók is elég nehezen nyeltek le. Igaz, Cristiano Ronaldo érkezése akkor még elhomályosította akár Gigi Buffon elengedését, akár Claudio Marchisio kiebrudalását, és az eseményeket közelebbről követőek is csak akkor kaptak a szívükhöz, amikor a Juventus kirúgta az utóbbi éveket domináló klub legfőbb építészét, Beppe Marottát, aki azóta az Interhez igazolt.

A főépítész már a legnagyobb riválist erősítiA főépítész már a legnagyobb riválist erősíti Fotó: Gazzetta

Azt gondolhatnánk, egy klubigazgatónak év közben nincs nagy szerepe, az ő terepe a két átigazolási időszak, ám ez tévedés. Marotta irányítása alatt biztosan nem fordulhatott volna elő, hogy az elmúlt két szezon egyik legstabilabb Juve-védőjét, Mehdi Benatiát addig padoztatják, míg annak tele lesz a hócipője, és beadja az átigazolási kérelmét. Az pedig végképp nem, hogy a klub zokszó nélkül el is engedi.

A Ronaldo leigazolását elutasító Marotta utódja, Fabio Paratici jó szakember, sokat tanult Marotta szárnyai alatt, de nem az a fajta stratégiai gondolkodású sportvezető, mint az elődje. 

A távozó Benatiát azzal a kérdéses készségkészlettel rendelkező Martin Caceresszel pótolta, aki még a Lazióban sem tudott stabil helyet kiverekedni magának, és hát Murphytől tudjuk, hogy ami elromolhat, az el is romlik.

Rászakadt az ég a Juventusra

A Lazio ellen (borzasztó játékkal) megnyert bajnokin megsérült Leonardo Bonucci, a kupameccsen pedig Giorgio Chiellini, így a következő három meccsre Caceresen kívül csak egy bevethető középhátvédje maradt Allegrinek. Talán az Atlético Madrid elleni BL-meccsre visszatérhetnek a sérültek, de Bonucci esetében ez egyáltalán nem biztos, és addig lesz még három Serie A-meccs is. A bajnokságban masszív középcsapatokkal (Parma, Sassuolo), illetve egy kiesőjelölttel (Frosinone) játszik a Juve, és nem lenne meglepő, ha megcsappanna a tetemes előnye a Napolival szemben.

A kupakiesés nem betegség, csak tünetA kupakiesés nem betegség, csak tünet Fotó: Tuttosport

És a védelem csak az egyik baja Allegrinek. A nagy képet tekintve még ennél is aggasztóbb, hogy Miralem Pjanic nélkül nincs középpályája a csapatának, márpedig a bosnyák nem tud 50 meccset teljesíteni egy évben. A Liverpooltól elcsaklizott Emre Can fényévekre van Pjanictól, és Rodrigo Bentancurnak sem ez az ideális posztja. A többi középpályás (Matuidi, Khedira) dolgozni és futni tud, építkezni már jóval kevésbé, 

más szóval ha nincs Pjanic, borítékolható a szenvedés.

A védelem és a középpálya gondjait ellensúlyozhatná a borzalmasan fejnehéz csapat támadósora, de a közel 300 millió eurós támadósor (Ronaldo, Dybala, Douglas Costa, Bernardeschi) minden tagja annyira formán kívül van, hogy a Lazio után az Atalanta ellen is kapura lövés nélkül hozta le az első félidőt. Tehát nem arról van szó, hogy nem találták el a kaput, hanem arról, hogy célba sem vették.

Gyorsan kiismerte Ronaldót a mezőnyGyorsan kiismerte Ronaldót a mezőny Fotó: Tuttosport


Mostanra már Ronaldónak több a közepes meccse, mint a jó, és bár a gólokat termeli, a legutóbbi kilenc meccsén csak egy gólt szerzett akcióból, a többit 11-esből lőtte (egyet ki is hagyott). 

A portugál világklasszis érkezésének negatív hatásai sokkal hosszabban érezhetőek, mint a pozitívak: csak Mario Mandzukic találta meg a helyét Ronaldo mellett, miközben Paulo Dybala, Douglas Costa és Federico Bernardeschi csak vergődnek a poszt nélkül, szabadon mozgó portugállal egy sorban.

A kapuban rendben van a Juve, így Buffon távozása kevésbé érzeteti a hatását, de a másik klublegenda, Claudio Marchisio most sok szempontból hiányzik. Igaz, ő a súlyos térdsérülése óta nem tudta visszaszerezni korábbi formáját, de egy passzolni is tudó, intelligensen helyezkedő játékos most aranyat érne a sok egydimenziós futballista között, és könnyebb lenne Pjanicot is pihentetni.

Triplázás már nem lesz

A Juventus a fentiektől függetlenül még bőven teljesítheti az idei évre megfogalmazott céljainak fontosabb részét, hiszen komoly előnnyel vezeti a bajnokságot, és a Bajnokok Ligájában is a legnagyobb esélyesek közé sorolják. Ha mindenki egészséges, továbbra is sokoldalú, jól variálható keretből válogathat Allegri, de a gondokhoz egy igencsak váratlan tényező is csapódott: maga az edző.

Allegri az utóbbi években bebizonyította, hogy a legszűkebb elit tagja világszinten is, az idei szezonban azonban több döntése is rosszul sült el. Ronaldo kezelése nyilván neki is új feladat, de azért lehetne határozottabb úgy a portugál játékperceit, mint a szabadrúgásait illetően (utóbbitól konkrétan el kéne tiltani, amíg Dybala, Bernardeschi és főleg Pjanic a keretben vannak), és a keret forgatását sem a legjobban oldja meg.

Ronaldo kezelése Allegrinek is új kihívásRonaldo kezelése Allegrinek is új kihívás Fotó: Eurosport

Van, akiket rommá kell játszatnia, ezért elfáradtak, másoknak pedig csak kényszerből jutnak játékpercek, ezért formán kívül vannak (és még nem beszéltünk Benatiáról, akinek a távozása most a legnagyobb problémája a Juvénak). Látványosan leépült Dybala, Douglas Costa és Bernardeschi, a védelem közepén pedig Rugani szenved játékhiánytól, ami most duplán üt majd vissza, hiszen a következő meccseket biztosan végig kell játszania, ráadásul nem is egy rutinos párral.

Allegri rosszul mérte fel Emre Can képességeit is, hiszen a legfontosabbnak vélt szerepére egyáltalán nem tűnik alkalmasnak. A Lazio elleni, borzalmas teljesítmény után közölte, soha többet nem játszik három középpályással Pjanic nélkül, erre Bergamóban újra ugyanígy tette fel a csapatát, csak Dybalát húzta vissza a 10-es posztra, amit az Atalanta köszönt szépen, és úgy átszaladt a Juve erőtlen fedezetsorán, hogy Khedira még most is csak kapkodja a fejét.

Baj már van, tragédia még nincs

A fentiekből úgy tűnhet, óriási bajban van a Juventus, ez azonban nem igaz. A keret problémáit Allegri tudja ellensúlyozni, ha minden játékosára számíthat, így az októberben mutatott játék is visszahozható. A baj már készen van, tragédia azonban még nem fenyegeti a Juventust, amelynek a tavalyinál lényegesen erősebbnek tűnt szeptemberben a kerete. De volna itt még egy dolog.

Tavaly a Juventus hasonló utat járt be: nagyon jól kezdett, felépítette az előnyét, de a télen valami eltört a csapatban, és bár az eredmények jöttek, a csapat játéka a csapnivaló és a közepes között mozgott. A bajnoki címért is vért kellett izzadni, pedig Allegri februárban közölte, amikor nagyon kell, jönni fog a csúcsforma. 

A mélypont már megvolt, de jön-e az ígért csúcsforma?A mélypont már megvolt, de jön-e az ígért csúcsforma? Fotó: Corriere dello Sport

Erre végül hiába vártak Torinóban, a csúcsforma egy meccsre koncentrálódott, és a madridi 1-3-as győzelem is csak annyit ért, hogy állva halt meg a Juve a BL-ben. Allegri már idén is elsütötte ugyanazt a panelt, és jelezte, hamarosan egy sokkal jobb Juventust láthatnak a szurkolók, de egyelőre csak annyi biztos, hogy edzőnek sokkal jobb, mint jósnak. A torinóiak szerencséjére ez is elég lehet.

Hozzászólások