Serie A - Az utóbbi évek legnagyobb botránya rázza meg a Serie A-t
Az utóbbi évek legnagyobb botránya rázza meg a Serie A-t
Fotó: Europress/AFP

Az utóbbi évek legnagyobb botránya rázza meg a Serie A-t

Mártha BenceMártha Bence
2018/12/27 15:43

Forrong a Serie A a szerdai Inter-Napoli meccsen történtek miatt. Rasszista huhogás, szurkolói rendbontás, sőt tragikus haláleset is történt, így igazából már szinte szóra sem érdemes a játékvezető ténykedése.

Hosszú ideje nem történtek egyszerre olyan súlyos szabálytalanságok, mint a Serie A 16. fordulójának rangadóján. Az Inter-Napoli meccset nézve azt gondolhattuk, Icardi középkezdésből lőtt kapufája, Kalidou Koulibaly kiállítása vagy az Inter hosszabbításban szerzett gólja lesz a beszédtéma a rangadó után, de sajnos a pályán történtek csak mellékszálnak bizonyultak a szerdai események sorában.

Tragédia a sípszó előtt

Még el sem kezdődött a mérkőzés, az első tragikus események már le is zajlottak. A délután folyamán Milánóban négy Napoli-szurkolót is megkéseltek, közülük hárman könnyebb sérüléseket szenvedtek, a stadion mellett ellátták őket, és láthatták a meccset. Egy 43 éves férfit azonban belső sérülésekkel szállítottak kórházba, az állapota súlyos, de nem válságos.

Halálos áldozatot is követelt a rangadó: a stadion közvetlen közelében egy Napoli-szurkolókat szállító kisbusz elgázolt a 35 éves Inter-szurkolót, Daniele Belardinellit, aki a kórházba szállítás után életét vesztette. A milánói prefektus közleménye nem említ szándékos gázolást, vélhetően tragikus baleset történt.

Gyűlik a nép a San Siro előttGyűlik a nép a San Siro előtt Fotó: Fantagazzetta

Ilyen súlyos események az utóbbi években szerencsére már nagyon ritkák a Serie A-ban. 2014-ben egy nápolyi szurkoló kapott halálos sebet a kupadöntő előtt, 2007-ben pedig egy rendőr eltévedt figyelmeztető lövedéke sebzett halálra egy vétlen Lazio-szurkolót. A 2000-es években ez a két súlyos tragédia történt.

A meccsen sem fogta vissza magát az Inter-tábor

A mérkőzés hullámzó játékot, és drámai hajrát hozott, de a szövetséget nem a tíz emberrel támadó Napoli óriási ziccerét követő, 92. percben esett Inter-gól érdekelte, hanem a lelátóról folyamatosan érkező rasszista inzultus.

Az Inter-tábor megállás nélkül huhogott, amikor a nápolyiak szenegáli védőjénél, Kalidou Koulibalynál volt a labda, akit sikerült is annyira kizökkenteni, hogy egy jogos sárga lap után megtapsolta a játékvezetőt, aki ezért kiállította. Nem kérdés, hogy ez döntő mozzanata volt a meccsnek, a nápolyiak a legjobb védőjüket veszítették el, és persze emberhátrányba kerültek a hajrára, amit nem is bírtak ki.

Keita_Balde.jpg Nem hülye kérdés, hogy mit szóltak a huhogáshoz az Inter színes bőrű játékosaiFotó: Europress/AFP

“Háromszor kértük, hogy szakítsák félbe a meccset a rasszista huhogás miatt” - mondta a sajtótájékoztatón Carlo Ancelotti, a déliek edzője. “Elég világosak a szabályok, de minek vannak, ha nem tartjuk be őket? Mindegyik kérésünk után bemondták a stadionban, hogy tartózkodjanak a rasszista hangoktól a szurkolók, de semmi nem történt." 

Hányszor kellett volna kérni, hogy megállítsák a meccset? Négyszer? Ötször? Legközelebb majd a saját kezünkbe vesszük a dolgot, és levonulunk a pályáról. Bár akkor majd biztos megkapja az ellenfél a meccs pontjait, de készen állunk rá. Ezek a dolgok rossz képet festenek az olasz futballról” 

- dohogott Ancelotti.

Komoly büntetések lesznek

A milánói rendőrkapitány, Marcello Cardona már csütörtök reggel bejelentette, hogy kérvénnyel fordul a prefektushoz, az Inter B-közepének számító Curva Nord egész szezonra szóló utazási tilalmát követelve. Ezen kívül kéri a stadion északi kanyarjának minimum öt bajnoki- és egy kupameccses bezárását is.

Gabriele GravinaGabriele Gravina Fotó: Football Italia

Ennél is tovább ment Gabriele Gravina, az olasz futballszövetség elnöke, aki egy interjúban azt mondta, “nagyon is elképzelhető a Serie A küzdelmeinek felfüggesztése.” Az elnök az Il Messaggerónak adott interjúban elmondta, bár nem pszichológus, néhány játékost szemlátomást nagyon zavartak a bekiabálások, és elítélte a rasszizmus minden formáját a stadionokon belül. 

“A minisztérium, az ügyészség és a CONI (Olasz Olimpiai Bizottság) véleményét is ki fogjuk kérni az ügyben, de annyit már most mondhatok, hogy a lehetséges szcenáriók között szerepel a bajnokság felfüggesztése is” 

- tette hozzá.

UPDATE: csütörtök délután kiderült, hogy nem függesztik fel a Serie A küzdelmeit.

Hozzászólások