Serie A - Az átigazolási piacot uraló Inter régen látott küzdelemre késztetheti a Juventust tavasszal
Az átigazolási piacot uraló Inter régen látott küzdelemre késztetheti a Juventust tavasszal
Fotó: Europress/AFP

Az átigazolási piacot uraló Inter régen látott küzdelemre késztetheti a Juventust tavasszal

Mártha BenceMártha Bence
2020/01/30 15:34
Amíg látja maga előtt a célt, addig Antonio Conte nem fog leállni: az Inter alaposan bevásárolt a télen, és egész ügyesen tömködte be a keret lyukait, ám ahhoz, hogy ez valóban bajnoki címet érjen, sok mindennek kell teljesülnie. Egy biztos: régen volt olyan közel a scudettóhoz az Inter, mint ahova idén tavasszal eljuthat. 

Ashley Young, Christian Eriksen, Victor Moses. A téli átigazolási időszakban - amikor közmondásosan csak azok igazolnak, akiknél ég a ház - ezt a három futballistát szerezte meg az Inter. Ketten közülük már nincsenek a csúcson, de nemrég a Premier League bajnoki címéért harcoltak a csapataikkal, és Antonio Conte egyik nagy skillje a máshol leírt, kevésre tartott játékosok hatékony felpimpelése.

Eriksen esete más, vele ugyanis egy legjobb korban lévő, a posztján abszolút topkategóriásnak mondható játékost igazolt az Inter, ami sokat mond Antonio Conte bajnoki ambíciójáról, illetve a mágus, Giuseppe Marotta sportigazgató hozzáértéséről. Az Inter készen áll, hogy megfossza nyolc éven át őrzött trónjától a Juventust.

A nyári mercato után a téli is beszédes volt

Igaz, jelenleg az Inter nincs igazán jó formában, legutóbbi három meccsén csak döntetlent játszott (mindháromszor előnyből), de a Juventus botladozásának köszönhetően abszolút lőtávon belül vannak a torinóiak, és Contét valószínűleg az sem zavarja különösebben, hogy a Lazio is csatlakozott a scudettóért folyó harchoz.

Az Inter kiesett a Bajnokok Ligájából, és bár az Európa Liga Conte számára vonzó célpont lehet az európai sikertelenség stigmájának eltüntetéséhez, a milánóiak legfontosabb célja a bajnoki cím. Így igazoltak a nyáron, és télen sem pihent a Conte-Marotta páros, hiszen az őszi szezonban sok minden kiderült az Inter keretéről, illetve lehetőségeiről.

Lukaku zseniális az InterbenLukaku zseniális az Interben Fotó: Europress/AFP

Conte belépője a tisztogatásról szólt, a transzferek gazdasági vonatkozására fittyet hányva kirúgta a keret sztárjait (Icardi, Nainggolan és Perisic távoztak), csak aztán látott neki a saját íze szerinti keret összeállításának. Az Internél sosem a pénz volt az akadály, és ezt Conte is tudta, ha máshonnan nem, hát abból is kiderülhetett, hogy szemrebbenés nélkül tették meg a topligák ötödik legjobban kereső edzőjének évi 11 millió eurós bérével.

Az Inter 178 millió eurót költött el a 2019/20-as szezonra, az eredmény ugyanakkor inkább nem rossz, mint jó. Az rendben van, hogy ott loholnak a Juve nyakán, és a nyári szerzemények közül fényesen bevált Lukaku, Sensi és Barella, de a mérleg másik serpenyője sem üres. Godin úton van kifelé, Lazarót pedig már ki is tették, Biraghi egyelőre nem meggyőző, Alexis Sánchez pedig hosszú időre kidőlt sérülés miatt.

Conte nem volt szívbajos télen sem, a két szárnyvédő kölcsönvétele nem fájt sokba (összesen 1,5M euró), és Eriksen is akciós vételnek mondható 20 millió euróért, de a játékosoknak utalt fizetésekkel együtt azért elég komoly áldozatokat hoz az Inter.

A Macska mérges

A milánóiakra rá is fért az erősítés. Ha minden rendben volt, az Inter tudott nagyon jól, vagy legalább eredményesen játszani idén, csakhogy ritkán volt minden rendben. Sorra dőltek ki a kulcsjátékosok, szűkültek Conte lehetőségei, aki - szokásához híven - hisztizett is egy sort nyilvánosan a szűk keret miatt.

Valójában mindig mérgesValójában mindig mérges Fotó: Europress/AFP

Az Inter egészen jól átvészelte a nehéz időszakot, és érdekes módon pont akkor kezdett el pontokat hullajtani, amikor visszaszivárogtak a sérültek. Az Atalanta elleni döntetlenben ráadásul nyakig benne volt Conte is, aki valamiért azt hitte, végigbekkelhet egy meccset Európa egyik legjobban támadó csapata ellen, és végül Handanovicnak kellett legalább az egy pontot megmentenie, amikor a hajrában megfogta Muriel büntetőjét.

Nem csoda, hogy Conte, és vele az egész csapat teljesen ki van idegelve. Az a cirkusz, amit a Cagliari elleni, 1-1-re végződött meccs után csináltak, nem azt sugallta, hogy céltudatos nyugodtsággal néznének a tavasz elé Milánóban. Főleg azután, hogy a játékvezető leginkább megkérdőjelezhető döntése pont az Inter gólja volt.

(Macska: Conte gúnyneve Olaszországban Gatto, ami a hajbeültetése után ragadt rá, még szurkolói dal is született arról, hogy úgy néz ki, mintha egy macska ülne a fején)

Elég erős a scudettóhoz az Inter?

Ez a kérdés foglalkoztat mindenkit Olaszországban, ám a válaszhoz legalább annyi köze van a Juventushoz, mint az Interhez. Ha Sarri továbbra sem találja meg az egyensúlyt a Juventusban, akkor az Inter előtt megnyílhat az út, ahogy a Lazio előtt is.

Nagy különbség a két trónkövetelő között, hogy míg az Internek most már elég erős a kerete ahhoz, hogy akár két fronton is harcoljon - sőt, hármon, hiszen Eriksen bemutatkozó meccsén bejutottak az Olasz Kupa elődöntőjébe is -, addig a Laziónak akár egyetlen kidőlő kulcsjátékos is a vesztét okozhatja. Még úgy is, hogy a rómaiaknak már nincs más dolguk tavasszal, csak a bajnokságra figyelni.

Bajnok matériaBajnok matéria Fotó: Europress/AFP

Conte és Marotta betömték a (már nyáron is nyilvánvaló) lyukat a szárnyvédők posztján, szereztek egy topkategóriás középpályást, és még Godin formája miatt sem kell aggódniuk, hiszen ősszel előhúzták a kalapból a 99-es születésű Alessandro Bastonit, aki váratlanul gyorsan vette fel a Serie A ritmusát.

A téli mercato végére eljutott odáig az Inter, hogy már csak egy poszt van, amit nem tud megnyugtatóan megoldani: a registáé. Ezen a poszton vagy Marcelo Brozovic játszik, vagy szenved az Inter, a horvát középpályás kiesése mindenki másénál jobban fájna Conténak. Szerencsére Brozovic elég fitt, csak egy meccset hagyott ki egy kisebb sérülés miatt, a következő fordulóban már játszani fog.

Ami ellenük szól

Az Inter tavasszal szinte az összes rangadóját idegenben játssza, utazniuk kell Torinóba, Bergamóba, Rómába pedig kétszer is, csak a Napolit fogadják, és a Milan ellen nem ők lesznek a tavaszi derbi pályaválasztói. A két legjelentősebb nincs is messze: február közepén mennek a Lazióhoz, március elsején pedig ahhoz a Juventushoz látogatnak, amely Milánóban elég simán verte őket. 

Bár a keret most már tényleg elég bő, más edző valószínűleg letenné az Európa Liga nyűgjét a csapatáról. De nem Antonio Conte, aki már két topligában is volt bajnok, a nemzetközi kupaszereplései azonban csapnivaló mérleget mutatnak. A kimondottan hiú edző nem fogja elengedni az EL-t, még akkor sem, ha sokan a fülébe búgják, hogy figyeljen inkább a bajnokságra.

Az Inter amúgy sem a nagy tavaszi hadjáratairól ismert, arra viszont több példát is láthattunk az utóbbi időben, hogy egy jó őszi alapot nem tudtak a bajnokság végéig felépíteni. Igaz, akkor még nem a győzelemért életét, s vérét adó Antonio Conte volt az edző.

Hozzászólások