Serie A - Az olasz bírók össze-vissza fújnak kezezésnél, ezért leülnek megvitatni a szabályt
Az olasz bírók össze-vissza fújnak kezezésnél, ezért leülnek megvitatni a szabályt
Fotó: Europress/AFP

Az olasz bírók össze-vissza fújnak kezezésnél, ezért leülnek megvitatni a szabályt

Németh DánielNémeth Dániel
2018/11/12 13:07

Olaszországban több mint egy éve alkalmazzák a videóbíró-technológiát (VAR), azonban a használat tekintetében még mindig bőven lenne hová fejlődni. A válogatott szünet alatt várhatóan le is ülnek az olasz játékvezetők, hogy a jövőben következetesebb legyen a bíráskodás.

Hétvégén több olyan jelenet is volt az olasz labdarúgó-bajnokságban, ami videóbíró után kiáltott, azonban vagy az értékelésbe csúszott hiba, vagy egyáltalán nem kérték a segítségét. Négy meccsen is vitatható ítélet született, ráadásul mindegyik nagyon hasonló szituáció volt: egy játékos kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül.

A kezezés a labdarúgás egyik legnehezebben megítélhető szabálytalansága, a játékvezetőnek ugyanis nem azt kell mérlegelnie, hogy a labda hozzáért-e a játékos kezéhez, hanem azt, szándékosan tette-e. Egészen pontosan három szempontot kell figyelembe vennie a játékvezetőknek ezekben a szituációkban.

075_lore-asromavs181111_nppKg.jpg Fotó: Europress/AFP

  • a kéz mozdult a labda irányába, vagy a labda mozdult a kéz irányába
  • a labda és a kéz között távolság (váratlan volt-e labda)
  • a kéz helyzete nem jelent automatikusan szabálytalanságot.

A Roma-Sampdoria mérkőzésen több dolga is volt a videóbírónak, de egyik esetben sem láttak szabálytalanságot. A hétvégi események fényében ezek közül az volt a legérdekesebb, amikor Stephan El Shaarawy lövése elakadt Omar Colley kezében. Visszanézték a jelenetet, de a képek alapján a szándékosság kizárható volt.

Három másik mérkőzésen viszont nagyon hasonló szituációkat követően máshogy döntött a játékvezető. A Chievo-Bologna találkozón Arturo Calabresi kezére pattant a labda, Daniele Orsato pedig határozottan a büntetőpontra mutatott. Fabio Maresca az Atalanta-Inter meccsen ítélt büntetőt Gianluca Mancini kezezése után.

Calabrese kezezése:

Mancini kezezése:

Ezek azért is érdekesek, mert egyik jelenetet sem követte hosszabb elemzés.

Nem úgy, mint a vasárnap esti Milan-Juve rangadón, ahol Medhi Benatia ért kézzel a labdához. Paolo Mazzoleni megnézte a felvételeket, és úgy ítélte meg a helyzetet, hogy a marokkói védő szándékosan nyúlt a labda irányába. Ez a tizenegyes végül kimaradt, így nem lett nagyobb jelentősége Mazzoleni döntésének.

Benatia kezezése:

A szabályok szerint valószínűleg egyik esetben sem járt volna a büntető, talán ezért is döntöttek úgy az edzők és a játékvezetők, hogy együtt tisztázzák a válogatott szünet alatt, pontosan mi számít szabálytalannak. Azt várják ettől, hogy a jövőben pontosabb és következetesebb ítéletek születnek az olasz élvonalban.

via football-italia 

Hozzászólások