Serie A - Az év sztorija lehetne, ehelyett a rasszista szurkolók botrányától hangos a sajtó
Az év sztorija lehetne, ehelyett a rasszista szurkolók botrányától hangos a sajtó
Fotó: Europress/AFP

Az év sztorija lehetne, ehelyett a rasszista szurkolók botrányától hangos a sajtó

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/03 19:20
Kedden ismét csúnyább arcát mutatta az olasz labdarúgás, miután a Cagliari-szurkolók egy csoportja rasszista bekiabálásokkal fogadta a Juventus fiatal támadóját, Moise Keant. Az esetet követően ismert labdarúgók álltak ki a 19 éves tehetség mellett, Massimiliano Allegri örökös eltiltást javasolt a rasszista szurkolókkal szemben, Leonardo Bonucci viszont úgy látta, Kean is felelős a történtekben.

Az elefántcsontparti felmenőkkel rendelkező, olasz válogatott Keant generációja egyik legtehetségesebb támadójaként tartják számon. Képességei alapján sokan Mario Balotellihez hasonlítják, sőt, ő maga is elismerte, hogy a viselt dolgai ellenére kedveli a jelenleg Marseille-ben légióskodó botrányhőst. Kettejük között ugyanakkor lényeges különbség, hogy Kean futballhoz való hozzáállása és munkamorálja példaértékű, nem véletlen, hogy a világsztárokkal telezsúfolt Juventusnál is ragaszkodnak hozzá.

Sorban lövi a gólokat

Moise Kean már 16 éves korában bemutatkozott a felnőttek között, 2016 novemberében ráadásul ő lett az első a 2000-es években született futballisták közül, aki pályára léphetett a Bajnokok Ligájában. Ellentétben a tavalyi szezonnal - amit a Hellas Veronánál töltött kölcsönben - ebben az idényben megtartotta tehetségét a Juventus, ami persze azt jelenti, hogy Cristiano Ronaldo, Mario Mandzukic és Paulo Dybala mögött nem sok lehetőséget kapott az év nagy részében.

Március óta viszont négy mérkőzésen lépett pályára, ebből kétszer kezdőként. Nem maradt adós a jó teljesítménnyel, az Udinese elleni győzelemből duplával vette ki a részét, az Empoli ellen győztes gólt szerzett és kedden is bevette a Cagliari kapuját. Utóbbi már a negyedik találata volt a bajnokságban, amivel utolérte Dybalát, aki 1500 perccel több időt töltött a pályán. Kean berobbanása az év egyik legnagyobb sztorija lehetne, teljesítményét azonban nem mindenhol értékelik megfelelően. 

Történt ugyanis, hogy a Cagliari-Juventus mérkőzésen a hazai szurkolók egy része rasszista bekiabálásokkal próbálta zavarni a fiatal támadót, aki - azt követően, hogy néhány helyzetet elpuskázott - a 85. percben betalált Alessio Cragno kapujába. Gólöröm gyanánt széttárt karral megállt a szurkolók előtt, amit füttykoncert követett, sőt, még néhány palack is repült a 19 éves támadó irányába. "Ez a legjobb válasz a rasszizmusra" - írta közösségi oldalán Kean a találkozó után.

Bonucci szerint Kean is hibás

Legtöbben kiálltak Kean mellett, többek között csapattársa, Blaise Matuidi, aki pontosan tudja, mit élhetett át a 19 éves támadó, hiszen tavaly őt is hasonlóan fogadták a Cagliari-szurkolók. "Támogatom a rasszizmus elleni harcot, mindannyian egyenlők vagyunk" - írta Paul Pogba Instagram-bejegyzésében. Giorgio Chiellini szintén megvédte Keant: "azt leszámítva, hogy az első félidőben szimulált, semmi rosszat nem tett. Nem érdemelte meg azt, amit kapott" - fogalmazott a csapatkapitány.

Leonardo Bonucci viszont másképp értelmezte a történteket, szerinte Kean is átlépett egy határt a gólörömével. "Kean tudja, hogy ha gólt szerez, akkor a csapattársaival kell ünnepelnie. Másképp is reagálhatott volna. Miután gólt szerzett, rasszista bekiabálások érkeztek a lelátóról. Blaise-t is feldühítette a dolog. Úgy gondolom, 50-50%-ban voltak hibásak: Mosie-nak nem kellett volna így ünnepelnie, mint ahogyan az ultráknak sem lett volna szabad így reagálniuk" - nyilatkozta, majd hozzátette:

"Profik vagyunk, példát kell mutatnunk, nem provokálhatunk senkit."

Ez a tanács egy évvel ezelőtt Bonuccinak sem jött volna rosszul, amikor a Juventus-Milan mérkőzésen szerzett gólját látványosan megünnepelte, mindezt korábbi csapatának szurkolói szeme láttára. Sokan a közösségi oldalakon keresztül kritizálták Bonucci nyilatkozatát (például Raheem Sterling), ezért nem sokkal később az Instagramon leszögezte, elítéli a rasszizmust. "Mindentől függetlenül nemet kell mondanunk a rasszizmusra"  - írta a bejegyzésben a 31 éves védő.

Allegri örökös eltiltást javasol

Massimiliano Allegri, a Juventus vezetőedzője saját bevallása szerint nem hallotta a rasszista huhogást, de kemény fellépést javasolt a rasszista szurkolókkal szemben. "Semmit sem hallottam a lelátókról, mivel a mérkőzésre koncentráltam. Intelligensen kell kezelni ezeket a szituációkat, nem szabad provokálni az embereket. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a lelátókon lévő idióták viselkedése elfogadható" - fogalmazott a vendégcsapat mestere.

"Néhány idióta csinálja a maga hülyeségét, amivel elrontja mások szórakozását. Nem segít, ha folyamatosan erről beszélünk. Ahogyan az sem, ha félbeszakítjuk a meccset, mert nem mindenki rasszista a stadionban. Használnunk kell a kamerákat, hogy azonosítsuk a huhogókat, majd megbüntessük őket. Egy-két év helyett örökös eltiltást kellene adni nekik. Megvan a technológia, vagyis, ha a hatóságok is úgy akarják, megoldható. Az a probléma, hogy akarat nem nagyon van" - állapította meg Allegri. 

Az utóbbi évek legnagyobb botránya rázza meg a Serie A-t | Hosszabbítás

Forrong a Serie A a szerdai Inter-Napoli meccsen történtek miatt. Rasszista huhogás, szurkolói rendbontás, sőt tragikus haláleset is történt, így igazából már szinte szóra sem érdemes a játékvezető ténykedése. Hosszú ideje nem történtek egyszerre olyan súlyos szabálytalanságok, mint a Serie A 16. fordulójának rangadóján.

Ebben az idényben ez már a második komolyabb rasszista botrány a Serie A-ban. Tavaly decemberben a Napoli klasszisát, Kalidou Koulibalyt pécézték ki az Inter-ultrák, akit végül ki is állított a játékvezető. Carlo Ancelotti az esetet követően azzal fenyegetőzött, hasonló helyzetben legközelebb levonulnak a pályáról, ha a játékvezető nem hajlandó félbeszakítani a meccset. Egyébként a protokoll szerint ezt kellett volna tennie, hiszen háromszor figyelmeztették a szurkolókat, mégsem hagyták abba a huhogást.

Mindenkit így fogadnak

Tommaso Giulini, a Cagliari elnöke tagadta, hogy a bekiabálások rasszista természetűek voltak. "Ha Bernardeschi így ünnepel, pontosan ugyanezt a reakciót váltotta volna ki a közönségből. Amennyiben Dybalától láttuk volna drámakirálynő-viselkedést, amit Matuiditől, ő is ugyanezt a reakciót váltotta volna ki a közönségből. Nem akarom, hogy az emberek ezen moralizáljanak. Néhányan a Juventus-játékosai közül odajöttek hozzám és elismerték: Kean helytelenül ünnepelte meg a gólját."

"Nem ítélhetjük el a teljes Cagliari-tábort. Ha voltak rasszista megnyilvánulások, azt helytelenül tették, de mindez a gólöröm miatt történt, és ugyanez lett volna a helyzet akkor is, ha a gólszerzőnek más a bőrszíne. Én csak füttykoncertet és a pfujolást hallottam, de elképzelhető, hogy a mikrofonok felvettek elszórtan rasszista inzultusokat is. Nincs szükség moralizálásra, és arra, hogy a teljes Cagliari-táborra és a klubra árnyék vetüljön" - fogalmazott az elnök. 

Hozzászólások