Serie A - Antonio Conte, a szenvedély és a taktika olasz mestere
Antonio Conte, a szenvedély és a taktika olasz mestere
Fotó: Europress/AFP

Antonio Conte, a szenvedély és a taktika olasz mestere

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/01/06 15:31

Az utóbbi tizenöt év legjobb edzőit bemutató sorozatunkban ezúttal Antonio Conte munkásságával foglalkozunk. Conte a hagyományos olasz iskola egyik képviselője, a nagy kluboknál mutatott csapatot újjáépítő képessége a világ legjobbjai közé emelte.

Az olasz labdarúgás játékkoncepció alapú, a stílus csak következmény. Ez a fajta gondolkodás eltér a brazil, spanyol, vagy a régi magyar filozófiáról.

Az olaszok játékkoncepciója az ellenfél játékának a tönkretétele, betonvédekezés. Elég, ha csak olyan jelenetekre gondolunk az olasz válogatott, vagy olasz klubcsapatok meccseiről, ahogy egy kapus és a védők egy nagyszerű védést, vagy szerelést ünnepelnek. Ez nekik legalább akkora örömöt okoz, mint a gólszerzés.

Ezért nem meglepő, hogy az olaszok a játék védekezésének innovációjában játszottak hatalmas szerepet. Elég Helenio Herrera Internazionaléjára, vagy Arrigo Sacchi Milanjára gondolni, utóbbi a területvédekezést honosította meg, vagy José Mourinho Internazionaléjának sikeres védekezésére a 2009-2010-es triplázás során.

Conte játékos pályafutását követően az Arezzo, a Bari, az Atalanta, majd a Siena kispadján is ült, mielőtt a Juventus leigazolta volna. A Barival és a Sienával sikerült feljutnia a Serie A-ba, ami bizonyította, hogy ő az egyik legjobb fiatal olasz edző a sportágban.

A hányattatott sorsú Juventus a 7. helyen végzett az előző szezonban a bajnokságban, azonban azóta is az volt az utolsó évad, amely nem a Juventus bajnoki győzelmével zárult.

Conte varázslatos munkát végzett, és ez a projekt indította el a klubot azon az úton, hogy ma Cristiano Ronaldóval a soraikban célozzák meg a triplázást.

Conte a 3 védő játékrendszeréről vált híressé, ám téves az a megállapítás, hogy ez lenne a kedvence, vagy a védjegye. Azt a játékrendszert alkalmazza, amely a leginkább illik a csapatára, a Juventus előtt használt 4-1-4-1-et, 4-4-2-t, 4-2-4-et, és 4-3-3-at is.

A Chelsea-nél 4-3-3-al kezdett, ám amikor egymást követő három mérkőzésen csak egy pontot szereztek, Conte átállt a háromvédős rendszerre, ami megnyerte a bajnokságot a csapatnak, hiszen a következő tizenhárom meccsét megnyerte a csapat, ami rekordbeállítás volt Angliában.

A Juventusnál Conte alatt kezdte el a szárnyait bontogatni Paul Pogba is. A Manchester United szurkolói a francia érkezése óta azt várják, hogy a Juventusban látott Pogbát lássák, amely Pogbának óriási segítséget nyújtott Conte a francia pályafutásának elején.

Conte mindig a játékosai képességeihez alkalmazkodik. Mivel volt három szenzációs belsővédője Torinóban, nem meglepő, hogy ehhez a játékrendszerhez nyúlt. Továbbá volt egy „registája” (olasz kifejezés a játékmesterre), Pirlo, akinek a kora miatt szükség volt arra, hogy fiatal, agilis játékosok vegyék körül, a két szárnyvédő, valamint Pogba, Vidal, és időnként Marchisio ennek a feladatnak megfeleltek. Elöl Carlos Tévez szállította a gólokat, és Conte volt az egyetlen edző, akinél Fernando Llorente a legjobbját tudta nyújtani bilbaói távozása óta.

ac0.png Leggyakoribb kezdő 11Fotó: Sharemytactics.com

Pirlo kivételével a másik két középpályás kizárt a szélre a szárnyvédőknek segíteni, ha szélen járt a labda. Támadásban a védők és Pirlo építette a játékot, a többiek pedig vagy visszaléptek segíteni, vagy beindultak az ellenfél védelme mögé (4-en építkeznek, 6-an mozognak előre).

Amint lehet a négyes megjátszik valakit a hatosból, akik aztán vagy visszajátsszák a labdát, vagy gyors, rövid kombinációkkal megpróbálják áttörni a védelmi vonalat.

Olyan is előfordult, hogy Pirlo vagy Bonucci hosszú indítással hozta helyzetbe a hatos valamelyik beinduló tagját.

conte.png Chiellini Pogbához játszotta fel a labdát. Pogba kényszerítőzik Tévezzel, Vidal pedig már indul be a képen nem látható szárnyvédő és belsővédő közti területre. Pogba kiváló passzát gólra is váltotta a chilei.Fotó: YouTube


Itt a másik elem látszódik, amely a Bonucci-Pirlo páros valamelyikétől való indítás a hatos egy beinduló tagja elé. Vidal duplázik.

Conte a Juventusból való távozása után elvállalta az olasz szövetségei kapitányi posztot. Nagyon nehéz munkát vállalt be, hiszen éppen egy igen gyenge kerettel utazott a válogatott az EB-re, ennek ellenére kiváló munkájának köszönhetően a negyeddöntő 11-es párbajáig juttatta az olaszokat, kiverve kétszeres címvédő spanyolokat is.

Conte előszeretettel alkalmazta a Juvéban is bevált formulákat, mint például a szárnyvédők és a középpályások együttes védekezése, a három védő, valamint a „regista” poszt alkalmazása (Pirlo és De Rossi).

A Chelsea edzőjeként is hamar átállította csapatát a háromvédős játékra. Annyi eltérés volt csak, hogy egy centerrel játszott (Diego Costa), és a szárnyvédők mellett két szélső is helyet kapott a csapatban. Ezért nem volt arra szükség, hogy a két középpályás sokat mozogjon a támadóharmadban, mivel ez nem tartozik Kanté és Matić erősségei közé.

accfc.png Szokásos kezdő 11Fotó: Spielverlagerung.com

A szárnyvédők szerepe nagyon fontos, képesnek kell lenniük bejátszani az egész pályát, de sokszor a kapu elé is odakerülhetnek. Alonso és Moses együtt tíz gólt szereztek a 2016-17-es szezonban. A rendszerben a csapat sztárja, Eden Hazard is megkapta a lehetőséget, hogy ne csak a baloldalon avatkozzon játékba, hanem tengelyben, a jobb szélen, vagy mélyebben a középpályán is.

Conte nyomán több angol kiscsapat is játszott három védővel, ugyanis ezek a csapatok is belátták, milyen előnyei vannak még egy extra belső védőnek, továbbá a pálya tengelyének túltöltésének.


ac1.png Látszik, hogy a Matić, Hazard, Alonso alkotta háromszög hogyan csapdázza be 3vs2-es helyzetbe az Evertont. Egyből egy direkt felpassz Costának, Pedro és Hazard pedig azonnal indulnak előre. Az akció végén Costa Hazardhoz passzol balra, aki befelé cselez, és kilövi a hosszú alsósarkot.Fotó: YouTube

ac2.png A középkezdés után másodpercekkel Hazard szerez labdát. A támadók mellett itt látszik igazán jól, hogy a szárnyvédőknek is a feladatuk az akció befejezése a tizenhatoson belül, Alonso szerzi a gólt.Fotó: YouTube


A Manchester City ellen 2-1-re nyert bajnokin látszik, milyen letámadást alkalmaztak elsősorban a City térfelén. Nem olyan magasan, mint más letámadást alkalmazók, de így is hatékonynak bizonyult. A szárnyvédők (Moses és Alonso) rendszeresen kitámadnak a City szélsőire, míg a tengelyben lévő Pedro, Hazard, vagy a középpályáról fellépő Fábregas a belső passzsávot zárja le, így vissza kell adniuk Caballerónak, aki felíveli, David Luíz pedig könnyen megnyeri a fejpárbajt, és abból indulnak is ellentámadást vezetni.

Összességében elmondható, hogy Antonio Conte nem véletlenül a legsikeresebb olasz edző az utóbbi években. Kiválóan igazítja elképzeléseit a meglévő játékoskeret képességeihez, taktikai tudása pedig a legjobb edző riválisoknak is komoly kihívást jelent.

A következő részben Mauricio Pochettinóval foglalkozunk majd.


Forrás: Ferenczi Attila: A tradicionális magyar labdarúgás alapelvei

Hozzászólások