Serie A - Aggasztó nyilatkozatot adott a Juventus elnöke az olaszok BL-szereplése kapcsán
Aggasztó nyilatkozatot adott a Juventus elnöke az olaszok BL-szereplése kapcsán
Fotó: Europress/AFP

Aggasztó nyilatkozatot adott a Juventus elnöke az olaszok BL-szereplése kapcsán

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/06 12:43
Elegendő-e önmagában a teljesítmény ahhoz, hogy egy csapat szerepelhessen a Bajnokok Ligájában? Andrea Agnelli, a Juventus elnöke ezt a kérdést feszegette egy interjúban az Atalanta - egyébként minden várakozásokat felülmúló - Bajnokok Ligája szereplése kapcsán. Az olasz klubvezető burkoltan arra utalt: a bergamóiak nem rendelkeznek az elitsorozathoz méltó történelemmel.

A pénzügyi egyenlőtlenségek által egyre inkább meghatározott modern labdarúgásban üde színfolt az Atalanta, amely lényegében egy falusi kiscsapatként jutott el a sportág elitsorozatáig, mindenféle külső segítség nélkül. A bergamóiak játékospolitikája évek óta tudatosan az utánpótlás és a tehetségfejlesztés köré épül, Giampiero Gasperini érkezésével pedig egy olyan edző került a projekt élére, aki olyan magasságokig röpítette a klubot, amelyre valószínűleg egyik fél sem számított 2016 nyarán.

Végre egy egyéni futballdíj, ami a legjobb helyre került: a piemonti zseni felült az arany kispadra | Hosszabbítás

A futballban kiosztott egyéni díjak mindig heves vitákat váltanak ki, hiszen hiába mérnek mára szinte mindent, egy csapatjátékban egy egyén szerepét lehetetlen objektíven megítélnie egy kívülállónak. Pontosan ezért örömteli, hogy a legnagyobb olasz edzői elismerés, az Arany Kispad (Panchina d'Oro) bárhonnan közelítjük, mindenképpen vitán felül került a legjobb helyre: Giampiero Gasperini vitrinjébe.

Első idényében negyedik helyhez segítette az Atalantát, ami abban a szezonban még csak Európa-liga-szereplést ért. (Egy szezonnal később már a Serie A első négy helyezettje automatikusan kvalifikált a BL-be.) Bár a következő idényben éreztette hatását a kettős terhelés (a hetedik helyen zárt az Atalanta), az EL-ben magabiztos játékkal jutott az egyenes kieséses szakaszba, ahol csak drámai körülmények között búcsúzott a Borussia Dortmund ellen. Az előző szezonban - óriási balszerencsével - lemaradt az EL-főtábláról az Atalanta,

hogy aztán minden idők egyik leglátványosabb feltámadását produkálva harmadik helyen zárjon a Serie A-ban, ezzel a klub történetének legjobb helyezését elérve.

Ez nem csak azért hatalmas eredmény az Atalantának, mert a két milánói sztárklubot megelőzte a bajnokságban, de a Bajnokok Ligája-kvalifikáció miatt is. Gasperini csapata rettenetesen kezdett a sorozatban, a Dinamo Zagreb 4-0-val gázolt a bergamói lelkekbe, négy fordulót követően pedig egyetlen ponttal állt a C-jelű négyes utolsó helyén. Remek hajrájának és a körbeveréseknek köszönhetően végül csak kivívta a továbbjutást, majd a tizenhat között 4-1-re kiütötte a Valenciát, nagy lépést téve ezzel a BL-negyeddöntő felé.

Az eredmények fényében kifejezetten érdekes nyilatkozatot adott Andrea Agnelli, a Juventus elnöke. "Nagyon tisztelem az Atalanta módszereit, de nemzetközi történelem nélkül, egyetlen nagyszerű szezonnak köszönhetően jutottak el a legrangosabb európai kupasorozatig. Ez vajon jó így?" - tette fel a kérdést. "Ott van közben az AS Roma, amely az elmúlt években folyamatosan segített szinten tartani Olaszország helyét a rangsorban. Egyetlen rossz idény után kipottyantak, rengeteg pénzről lemaradva ezzel."

Leszámolnának a Bajnokok Ligájával az európai sztárcsapatok? | Hosszabbítás

Az utóbbi évek egyik legnagyobb futballbotrányát robbanthatta ki pénteki cikkével a német Der Spiegel: a lap szerint Gianni Infantino FIFA-elnök közbenjárásának köszönhetően kerülte el a PSG és a ManCity a súlyos büntetést. A Football Leaks által kiszivárogtatott dokumentumok alapján az is kiderülhetett, hogy európai sztárcsapatok egy új sorozat elindítását tervezik, amely akár a Bajnokok Ligája végét is jelentheti.

Agnelli szavait érdemes komolyan venni, mivel ő az elnöke az Európai Klubszövetségnek, és nem titkoltan az Európai Szuperliga egyik legnagyobb támogatója. "Meg kell védenünk a befektetéseket és a kiadásokat. Kevesebb esélye lenne az Atalantának, hogy magas szinten játsszon? Erre nem tudok válaszolni, viszont szeretnék egy átlátható folyamatot előkészíteni mielőtt meghoznánk a döntést. Vannak csapatok, amelyek megnyerik a bajnokságot, a kupát, vagy csak az országuk rangsora alapján kerülnek be."

"Az a lényeg, hogy egyensúlyozni kell az európai futballhoz hozzáadott érték és az egy szezonban nyújtott teljesítmény között."

Korábban a Spiegel a Football Leaks által megszerzett dokumentumok alapján bemutatta, hogyan is nézne ki az Európai Szuperliga. Az elképzelés szerint a sorozatban minden évben 16 csapat indulna, azzal a jelentős csavarral a mostani lebonyolításhoz képest, hogy a 11 alapítónak garantált helye lenne, és minden szezonra jutna öt kiadó hely. Ez a lebonyolítás összecseng Agnelli mostani nyilatkozatával, hiszen a biztos résztvevők között ott lenne a hétszeres BEK/BL-győztes Milan, amely ellen tavaly decemberben 5-0-ra nyert az Atalanta.

Mindenki eldöntheti, mennyire lenne igazságos az a rendszer, amely a kétségtelenül jelentős történelemmel bíró, ám a jelenben siralmasan gyenge Milannak kedvezne a csapatát évek óta kiválóan építő, eredményekben is kiemelkedő, ám elenyésző marketingértékkel bíró Atalantával szemben. 

via Eurosport

Hozzászólások