Serie A - A legnagyobb klasszisoktól tanult az edző, aki a 2-7-2-es rendszerben látja a jövőt
A legnagyobb klasszisoktól tanult az edző, aki a 2-7-2-es rendszerben látja a jövőt
Fotó: Europress/AFP

A legnagyobb klasszisoktól tanult az edző, aki a 2-7-2-es rendszerben látja a jövőt

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/27 16:26
Thiago Motta, az Inter és a Paris Saint-Germain egykori játékosa győzelemmel indította edzői pályafutását. A nullkilométeres edző bevetésével nagy kockázatot vállalt az ígéretes kezdés után egyre reménytelenebb játékot felmutató Genoa, ám az kétségtelen, hogy izgalmas választás a 2-7-2-es játékrendszerről fantáziáló szakember. Új klubjánál azért a futballforradalomnál szerényebb eredménnyel is megelégednének.

A szezon elején - még a Regista podcast legelső adásaiban - a Genoát valahova a középmezőny elejére, legrosszabb esetben a végére vártuk. Ezzel nem voltunk egyedül, hiszen a szakértők többsége jó választásnak tartotta a kispadra azt az Aurelio Andreazzolit, aki ugyan kiesett az Empolival, mindezt emelt fővel, a Serie A egyik leglátványosabb játékával tette. Valahogy azonban nem működött a kémia a 65 éves szakember és a genovaiak rutinos kerete között, a Parma elleni 5-1-es vereséget követően menesztették is az edzőt.

Vállalták a rizikót

Szinte minden bajnokságnak megvannak a maga beugrós specialistái, vagyis azok az edzők, akik talán sosem értek el igazán fényes sikert pályafutásuk során, cserébe képesek életet lehelni válságban lévő csapatokba. Genoában kis túlzással sűrűbben cserélnek edzőt, mint egy átlagember alsónadrágot, így Enrico Preziosi elnök telefonjában alighanem ott van az összes rutinos válságmenedzser száma, ezúttal azonban más utat választott a klubvezető. Talán azért is, mert az edzőváltások finoman szólva sem zajlottak zökkenőmentesen.

000_14U7N7.jpg Fotó: Europress/AFP

Gennaro Gattuso neve többször felmerült a lehetőségek között, ám az ex-Milan-edző (legalább) két alkalommal kikosarazta a genovaiakat. És a többes szám ezúttal többszörösen indokolt: ugyanis Gattusót a másik válságban lévő genovai klub, a Sampdoria is hiába kérte fel a feladatra. Gattuso mellett a végül Milanhoz szerződő Stefano Pioli, az Udinesével évekkel ezelőtt stabilan európai kupahelyekért küzdő Francesco Guidolin és a Juventus korábbi másodedzője, Massimo Carrera került a szórásba. Illetve Thiago Motta, a kakukktojás.

Mottának ugyan a genoás kötődése megvolt, hiszen a 2008/09-es szezonban a játékosként klub alkalmazásában állt, edzőként csak a PSG U19-es csapatánál szerzett némi tapasztalatot. Meglepő, de Preziosi ezúttal a bennmaradás ígéretével házaló, klasszikus válságedzők helyett a bizonytalan jövőt és a magas potenciált választotta. Utóbbi ugyanis kétségtelenül benne lehet Mottában, aki már játékosként kiemelkedett a játékintelligenciájával, bár még ez a képesség sem garancia a pálya széli sikerekre.

Aki a 2-7-2-es rendszerrel riogat

2018-as visszavonulása után rögtön állást kapott a Paris Saint-Germain egyik ificsapatánál. Az utánpótlásban elvégzett munka viszonylag keveset árul el egy edző taktikai felkészültségéről, ám Mottának volt egy olyan víziója, amivel felhívta magára a figyelmet. Egy interjúban ugyanis elismerte, hogy a 2-7-2-es formációval rázná fel a játékrendszerek kissé beszűkült piacát. Nem kell matekzseninek lenni, hogy azonnal feltűnjön, valami nem stimmel ezzel az elképzeléssel: hiszen hiába van 11 ember a pályán, a formációkba a kapust nem szokás beleszámolni.

"A kapussal együtt lehet hét középpályás. Számomra ugyanis a támadó az első védő, a kapus pedig az első támadó" - magyarázta el Motta az alapszintű matekfeladvány megoldását.

Egyelőre azért szó sincs arról, hogy a 30-szoros olasz válogatott forradalmasítaná a labdarúgást, azt ugyanis évek óta halljuk és látjuk edzőktől, hogy már a támadók vonalától megkezdik a védekezést. Egyes kapusok pedig - elég ha mondjuk Manuel Neuerre gondolunk - sokszor több időt töltenek a saját tizenhatosukon kívül, mint a zónán belül. Lefordítva tehát talán azt mondhatnánk, Motta támadó felfogású, labdabirtoklásra építő, letámadást alkalmazó csapatot szeretne a pályán viszontlátni, szabad szerepkörökkel és rengeteg mozgással.

A legnagyobbaktól leshette el a szakma alapjait

Ebben a Barcelona-iskola alapelvei köszönnek vissza, ami talán nem véletlen, hiszen 2001 és 2007 között közel 100 mérkőzésen lépett pályára a katalánok színeiben. Egy korábbi interjúban Johan Cruyff emlékét idézte fel, amikor kijelentette, hogy "nincs nehezebb dolog, mint egyszerű futballt játszani." A holland zseni mellett volt kiktől ihletet merítenie, hiszen dolgozott Frank Rijkaard, Louis van Gaal, Javier Aguirre, Jose Mourinho, Rafael Benitez, Leonardo, Claudio Ranieri, Carlo Ancelotti, Unai Emery, Laurent Blanc és Antonio Conte játékosaként is.

Mourinhótól például a lélektani hadviselés jelentőségét tanulta meg. "Nem a szépséget, hanem az ellenséget keresi. Ha pedig épp nincs, hát kreál magának egyet. 11 pontos előnyünk volt az Interrel a bajnokságban, amikor elveszítettünk egy meccset, majd ikszeltünk. Másnap 15 perces sajtótájékoztatót tartott, és mindenkibe belekötött: Adriano Gallianiba, a Milanba, a Romába, a játékvezetőkbe és a Juventusba. Fel kellett frissítenie valamivel a légkört" - idézte fel a portugál munkamódszerét Motta.

000_DV698895.jpg Fotó: Europress/AFP

Ancelotti inkább a tekintélyével és az egész közegre kiterjedő nyugalmával hathatott játékosaira. "Elképesztő tudással rendelkezik a futballról. Tökéletesen kezeli az öltözőt, a meccs előtti felkészítéseket, ért a pszichológiához és az emberi kapcsolatokhoz." Ha taktikailag nem is áll annyira közel Ancelottihoz, e tekintetben mindenképp példakép lehet előtte: játékosként ugyanis gyakran előfordult, hogy elveszítette a fejét, edzői pályafutásának első meccsét pedig a lelátón fejezte be a PSG U19-nél.

Még papírja sincs

Motta  egyelőre nem rendelkezik az olasz élvonalhoz szükséges képesítéssel, vagyis papíron az ifiktől előléptetett Roberto Murgita felel a Genoa irányításáért. Preziosinak azonban - mondjuk ez azért általában így van - meggyőződése, hogy jól döntött. "Világos ötletei vannak, biztos vagyok benne, hogy mindenkit meg fog lepni. Ugyanaz a harcos, aki játékosként is volt. Neki 13 golyója van! Jól ismeri a Genoát, és tisztában van azzal, mi kell ahhoz, hogy újraindítsa ezt a csapatot" - idézi az elnököt a goal.com.

Az mindenképp pluszpont, hogy az elképzeléseit nem szeretné ráerőltetni új csapatára, így nem mostanság fogjuk tőle látni a megígért 2-7-2-es formációt. "Sok mindenről álmodozom, de most épp nincs itt az ideje az álmoknak" - szögezte le. Ebben igaza van, a Genoánál ugyanis - legalábbis az első évében - legfeljebb azt várhatják el tőle, hogy az idény elején reálisnak tűnő középmezőnyt elcsípje csapatával. Ehhez az első lépést már megtette, csapata ugyanis hátrányból felállva, 3-1-re legyőzte a Bresciát. 

Hozzászólások