Serie A - A Juventus all int mondott a BL-győzelemre CR és Bonucci szerződtetésével
A Juventus all int mondott a BL-győzelemre CR és Bonucci szerződtetésével
Fotó: Twitter

A Juventus all int mondott a BL-győzelemre CR és Bonucci szerződtetésével

Németh DánielNémeth Dániel
2018/08/02 16:22

Zsinórban hét (!) megnyert bajnoki cím után a Juventus a Bajnokok Ligájában is felérne a csúcsra. A nyári átigazolási piacon ennek megfelelően mozgolódott a torinói klub vezetősége, még a hosszú távú építkezést is hajlandóak voltak háttérbe szorítani. Bonucci visszaszerzése erre a legjobb példa.

A Juventus az olasz bajnokság egyik, ha nem a legokosabban építkező csapata, ezért is építhetett ki soha nem látott dominanciát a Serie A-ban. A cél azonban régóta nem a Scudetto megszerzése, a Juventus a BL-ben is csúcsra tör. És a két elveszített döntőt követően most biztosra is ment a világklasszisokkal erősítő klub, amely ezen a nyáron az identitását és a jövőjét is feladta a siker érdekében.

Sztárokat cserélt a Milan és a Juve

Az olasz sajtóban napok óta kész tényként kezelik, és az orvosi vizsgálatok után tulajdonképpen hivatalosnak tekinthető, hogy a Juventus és a Milan megkötötte a nyár egyik legnagyobb üzletét. Ennek értelmében Leonardo Bonucci visszatér a Juvéhoz, míg Mattia Caldara a Milanban folytatja a pályafutását. Csakúgy, mint Gonzalo Higuaín, akiért összesen 55 milliót kap a torinói klub.

Első ránézésre egyik fél sem jár rosszul, a Juventus Cristiano Ronaldo után egy újabb világklasszissal erősít, és megszabadul egy feleslegessé vált klasszistól is. A Milan pedig megkezdte a támadósor ráncfelvarrását (tavaly nem volt 10 gólos játékosa a piros-feketéknek), és bezsebelte az egyik legnagyobb olasz védőtehetséget a teljesítményéhez mérten túlfizetett, egyébként pedig elvágyódó játékosa helyett.

Sokan már most elkönyvelték, hogy a Milan az üzlet nyertese, de erre azért ne vegyünk mérget. Amennyiben a Juventus megnyeri a Bajnokok Ligáját a következő néhány évben, úgy ez az üzlet már megtérül a torinóiaknak. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a Milannak még mindig vannak hiányposztjai, és a támadósora nem csak a csatárok miatt volt gyenge. Vagyis lehet, hogy ezekkel az igazolásokkal sem került távolabb a hatodik helytől. 

Anyagi oldalról nézve CR is kockázat

Cristiano Ronaldo leigazolása sportszakmai szempontból teljesen rendben van. Az ötszörös aranylabdás még 33 évesen is simán megér 120 milliót, különösen egy olyan csapat számára, amelyik épp azon dolgozik, hogy felérjen a Bajnokok Ligája csúcsára. CR-rel a fedélzeten a Juventus egyértelműen ott lesz a három legerősebb csapat között.

Ez az igazolás azonban eltér a Juve évek óta használt sablonjától. CR nem illeszthető be egy hosszabb távú stratégiába, vele egyértelműen kettő, maximum három éves távlatban gondolkodhatnak. Ebben a kétéves periódusban kell tehát olyan erős keretet összerakni Torinóban, amely maximalizálja a Juve győzelmi esélyeit a Bajnokok Ligájában. Ez egyszerre jár anyagi és csapatépítés terén hozott áldozatokkal.

Tévedés, hogy az eladott Cristiano Ronaldo-mezek fedezik az átigazolási díját | Hosszabbítás

A nyári átigazolási piac minden bizonnyal szolgáltat még néhány érdekességet, Cristiano Ronaldo klubváltásánál azonban nehéz nagyobb durranást elképzelni. A portugál világklasszis 112 millió euróért igazolt a Juventushoz a Real Madridtól, és valószínűleg a torinói csapat a borsos ár ellenére is jól járt az ötszörös aranylabdás megszerzésével.

Korábban megírtuk már, hogy Ronaldo rövid távon biztosan nem hozza vissza a befektetett pénzt (mondjuk a mezeladásokból), és van egy másik szempont is, amit figyelembe kell venni. A fizetése négy év alatt 120 milliót visz el a kasszából, azaz mindent egybevetve becslések szerint nagyjából 340 millió eurót fektet a Juventus a következő években Ronaldóba.

CR jelenlétének lehet egy másik nem várt következménye is. A portugál éves szinten 30 millió eurót keres majd Torinóban, ami sokszorosa a többi kulcsjátékos fizetésének. Ronaldo után Paulo Dybala, Miralem Pjanic és Leonardo Bonucci teszi majd zsebre a legtöbb pénzt, mind a hárman 5,5 milliót évente. Ez a különbség idővel okozhat feszültséget az öltözőn belül.

Hazatér a tékozló fiú

Mártha Bence kollégánk tavaly nyáron a Bonucci-ügy kapcsán a "legnagyobb kiscsapatként" jellemezte a Juventust. A klubnál ugyanis hagyományosan nagy figyelmet fordítanak a játékosok akaratára, ennek értelmében aki menni akar, az mehet is. Többek között ezért engedték el tavaly nyáron az edzővel és több játékossal is összevesző, emiatt elvágyódó Bonuccit.

Bonucci-ügy: a Juventus a legnagyobb kiscsapat | Hosszabbítás

Van egy alapszabály a Juventusnál, amit egy kicsit komolyabban vesznek a kelleténél: aki menni akar, az menjen! Ez rendben is volna, de egy magát megaklubként pozícionáló futballcsapatnál furcsa ez a romantikusan amatőr hozzáállás. Antonio Conte, majd Massimilliano Allegri vezetésével a Juventus lerázta magáról a calciopoli mindenféle hozadékát, és újra a legnagyobbak közé verekedte magát.

Még azt is figyelembe vették, hogy a beteg kisfia miatt a védő Olaszországban akart maradni, pedig ezzel súlyos milliókról mondtak le.

Egy évvel később mégis visszafogadják a tékozló fiút, akinek elég sok van már a rovásán. Azon kívül, hogy az egyik riválishoz igazolt, talán azzal követte el a legnagyobb árulást, hogy a Juventus ellen szerzett gólját még látványosan meg is ünnepelte. Mondani sem kell, hogy a Milanban csapatkapitánnyá is előléptetett játékos mennyire népszerű ezek után Torinóban.

Ennyire várták

Valahol mégis találkozott a két fél érdeke. Bonucci nyilván nem akarta karrierjének legjobb éveit egy olyan klubra pazarolni, amelynél jelenleg még az olasz bajnoki 4. hely sem reális cél, a Juventusnak pedig minden játékos jól jön, aki közelebb viheti a klubot a BL-győzelemhez. Kevesen lehetnek jobban képben a védő képességeivel, mint a Juve, ezért ha Torinóban erősítésként gondolnak rá, akkor hihetünk nekik.

Nem számít a jövő, csak a jelen

Az elit klubok közül talán senki sem igazol annyira tudatosan, a rövid és hosszú távú célokat is szem előtt tartva, mint a Juventus. Az olaszországi dominancia kezdetén sok kritika érte a vezetőséget, mondván: miért középszerű játékosokat (Mirko Vucinic, Alessandro Matri, Sebastian Giovinco, Fernando Llorrente) szerződtetnek a sztárcsatárok helyett.

Pedig erre egyszerű volt a magyarázat. A Juventus anyagi háttere ugyan stabil, nem áll a klub mögött egy olyan tulajdonos, aki ész nélkül önti a pénzt a csapatba. Ezért - Antonio Contét idézve - sokszor 10 euróval a zsebében volt kénytelen étterembe menni, abból pedig az egyszerűbb fogásokat tudta kiválasztani a torinói klub. Részben ez is vezetett a vezetőség és a Conte közötti viszony elmérgesedéséhez.

063_1006825572.jpg Fotó: Europress/AFP

Pedig nem csak arra figyeltek a Juvénál, hogy a kezdőt évente megerősítsék. Arra is jutott energia, hogy a legnagyobb hazai tehetségek egy részét kvázi lestoppolják. Daniele Rugani, Mattia Caldara, Domenico Berardi, Simone Zaza és a nemrég 18 millió euróért eladott Rolando Mandragora is fiatalon lett a Juventus játékosa. Közülük nem mindenki vált be, de legrosszabb esetben is szép profittal zártak.

Az utóbbi időben Rugani és Caldara tűnt a legnagyobb fogásnak. A két védőt bagóért (összesen 20 millióért) szerezték meg, miközben az olasz futball legnagyobb védőtehetségeiként tartják őket számon. Mivel a Juve védelméből lassan Barzagli és Chiellini is kiöregszik, biztosnak tűnt a jövőjük a klubnál. Bonucci és Caldara cseréjével most részben lemondtak erről a jövőről, emiatt érthetően frusztráltak egyes Juve-szurkolók.

Higuaín, Rugani és a Chelsea is vesztes

A legoptimistább forgatókönyv szerint az is előfordulhat, hogy a szezon végén mindkét klub elégedetten tekint vissza az átigazolásra. Akad azonban egyértelmű vesztese is az üzletnek, méghozzá Higuaín és a Chelsea. A támadó a világ egyik legjobb csapatától került a sokadik számú olaszhoz, míg a londoni kékek két átigazolással is hoppon maradtak.

Maurizio Sarri, a Chelsea nyáron kinevezett vezetőedzője Higuaín mellett érdeklődött a Juve két védőtehetsége iránt is. Ruganiért (vele korábban az Empolinál dolgoztak is együtt), majd Caldaráért is tett konkrét ajánlatot a Chelsea, de a Milannal megkötött üzlet után esélytelen, hogy a Juventus a másik tehetségétől is megváljon. Amivel talán maga Rugani sem teljesen elégedett, hiszen rá így valószínűleg egy újabb padon eltöltött idény vár.

Hozzászólások