Nemzetközi - Rudi Garcia az OM új edzője
Rudi Garcia az OM új edzője
Fotó: Europress/Getty

Rudi Garcia az OM új edzője

Takács MártonTakács Márton
2016/10/20 16:57

Rudi Garciát nevezték ki az Olympique Marseille labdarúgócsapatának vezetőedzőjévé.

Az ötvenkét  éves szakember két és fél évre szóló megállapodást kötött a klubbal, melyet néhány napja vásárolt meg az amerikai Frank McCourt. Garcia első mérkőzése a csapat élén a vasárnapi, Paris Sain-Germain elleni rangadó lesz. Az együttest eddig ideiglenesen vezetőedzőként Franck Passi irányította.

Az új tréner 2008-tól 2013-ig a Lille vezetőedzője volt, 2011-ben bajnokságot és Francia Kupát nyert, majd három éve vette át az AS Roma irányítását. Olaszországban kétszer végzett a második helyen a fővárosiakkal, s idén januárban azért menesztették, mert az azt megelőző tíz meccsen mindössze egyetlen győzelmet tudott felmutatni az együttese.

A csütörtöki edzőváltásról megkérdeztük az Allez l'OM, az első magyarországi OM-csoport és blog szerkesztőjét, Kovács Dávidot, akit a SportKlubon és a DigiSporton is láthattunk, láthatunk szakértőként szerepelni.

"Több irányból lehet közelíteni ehhez a témához. Először is a tulajdonosi viszonyok változása felől, amely kezdetben sok kétséget rejtett, de tekintve, hogy hétfőn állt hivatalba az új OM-tulajdonos és stábja, dicséretes, hogy szinte azonnal munkához láttak.

Ez persze örömteli, viszont különösen időzítették ezt a kinevezést, nem is a hétvégi Párizs-Marseille klasszikusra gondolok, mint inkább a klub szervezeti újragondolására. Fontos tudni, hogy sokáig úgy tűnt, sportigazgatót nevez ki az új vezetés, aki intézi majd a szakmai kérdéseket, így az edző kilétét is ő fedhette volna fel.

Rudi García rengeteg kérdést hozott magával, jó esély van arra, hogy nem is érkezik sportigazgató, hanem angol mintára menedzserkedhet majd, de legalább ennyire izgalmas, hogy mit tud változtatni a játékon ezzel az igen vérszegény kerettel. Taktikailag biztos várható szerkezeti átalakulás, amennyire tudom 4-3-3 párti, amiben izgalmasnak ígérkezik Thauvin igazi szélső játéka, valamint Gomis használata tipikus centerként. Ez a támadó mentalitás sok hívet toborozhat a szurkolók közül.

Összességében jó érzés, hogy a csapat aktív, tevékeny kezekben van, a hároméves szerződés pedig hosszú távot sejtet. Ugyanakkor azok a hírek, miszerint előbb a szervezeti struktúra épül ki, majd utána indul el a pálya szintjén az újjáépítés, talán szerencsésebb lett volna, mert igen melyről kell bizony építkezni a kikötővárosban."

(MTI + Hosszabbítás)

Hozzászólások