Premier League - Beindult a marokkói zseni: bajnokesélyest csinálhat a Chelsea-ből a csapat leginkább alulértékelt igazolása   
Beindult a marokkói zseni: bajnokesélyest csinálhat a Chelsea-ből a csapat leginkább alulértékelt igazolása
Fotó: Europress/AFP

Beindult a marokkói zseni: bajnokesélyest csinálhat a Chelsea-ből a csapat leginkább alulértékelt igazolása   

Szabó BenceSzabó Bence
2020/11/11 15:18
A Chelsea számos nagynevű nyári igazolása és korai sérülése miatt Hakim Ziyech megszerzése sokáig radar alatt maradt. A marokkói játékos azonban az utóbbi meccseken pályára lépve megmutatta, hogy képességeivel olyan extrát nyújthat csapatának, amit a londoniak Hazard és Fabregas távozása óta hiányolnak. 


Ha a Chelsea csapatának nagyon aktív átigazolási szezonját idézzük fel, a többségnek egyből a klubrekordért szerződtetett Kai Havertz, esetleg a Liverpool orra elől megszerzett Timo Werner jut eszébe. Az utóbbi hetekben a védelem stabilizálódásával egyre többen beszélnek az új kapus, Edouard Mendy szerepéről is, egy név azonban eddig nem kapta meg a neki járó figyelmet. Hakim Ziyech megszerzéséről sokan már szinte meg is feledkeztek, ez azonban rövidesen megváltozhat, hála a marokkói játékos klasszis teljesítményének. 

Pedig a nagynevű igazolások sorában Ziyech volt az első a Chelsea-nél, a londoniak még februárban, a szezon leállása előtt bejelentették érkezését az Ajaxtól. Ezután viszont a járvány miatt szünetelő holland bajnokság már újra sem indult, a Kékekhez nyáron csatlakozó Ziyech pedig a csapat egyetlen felkészülési meccsén megsérült, így az új szezon elején sem volt bevethető.

Ez a helyzet egészen októberig nem is változott, három csereként történő beállás után azonban a hónap végén a Krasnodar elleni BL-meccsen végre kezdőként kapott szerepet a marokkói. Azóta négy meccsen két gól és két gólpassz a mérlege, a hétvégi, Sheffield elleni bajnokin pedig egészen szenzációsan játszott. Senki az eddigi szezonban nem teremtett 90 perc alatt annyi lehetőséget, mint Ziyech ezen a találkozón.

Hiába a liga egyik legrosszabb formában lévő csapata volt az ellenfél, a Chelsea szurkolói rögtön fellelkesültek a marokkói teljesítményét látva. A Kékek egykori játékosa, Pat Nevin így nyilatkozott a meccs után:

"Oké, mondhatják majd, hogy ez csak a Sheffield volt, és igen, a Liverpool vagy a City ellen nehezebb lesz, de megvan a technikai képzettsége, hogy ellenük is villogjon. Hamar kiderül majd, így lesz-e, de figyelemre méltó, hogy mióta a kezdő tagja, négy meccset játszottunk és 14-1-es a gólkülönbségünk."

A szurkolók és Nevin olyan képességeket látnak a marokkóiban, amit két klasszis játékosuk, Eden Hazard és Cesc Fabregas távozása óta hiányolnak:

"Olyan pillanatnyi villanásai voltak, amik a legjobb Hazardra emlékeztetnek, majd két perccel később már Fabregast idézik. Ott vannak a meglátásai a pályán, a zseniális átadásai ballábbal, de még a jobblába is egész jó. Gólt is tud szerezni és helyzeteket teremteni, de most a képessége, hogy meglássa a lyukakat és oda tegye a labdát a legfeltűnőbb."

Nevin szerint Ziyech teljesítménye most sokakat meglephet, a Chelsea edzője, Frank Lampard viszont a meccs után úgy nyilatkozott, pontosan tudták, mire számíthatnak a marokkóitól:

"Játszottunk ellene a tavaly a BL-ben, ő egy klasszis játékos. Valahogy még inkább lenyűgöz, amikor vele dolgozol... Fontos játékos lesz számunkra, szükségem van olyan emberekre, akik megemelik a színvonalat a csapatban."

ziyech-chelsea.jpgFotó: Europress/AFP

Márpedig Ziyech egyértelműen emelni tud a Chelsea játékának színvonalán. A marokkói olyan labdákat mer és tud adni, amik a korábban lejátszott mérkőzéseken bántóan hiányoztak a londoniak játékából. Kapcsolata a támadójátékosokkal és a szélső védőkkel számos helyzetet eredményezett négy kezdőként lejátszott meccse alatt. A Krasnodar ellen holtversenyben élen végzett a csapatban a támadóharmadba jutatott és a progresszív passzok tekintetében is, mindezt jóval kevesebb labdaérintésből elérve mint csapattársai. 

Ziyech leghatásosabb fegyveréről, a hihetetlenül pontos ballábas beadásairól pedig még szó sem esett. Ez különösen azért lehet halálos fegyver a Chelsea kezében, mert ha az ellenfelek le akarják védekezni a marokkóit, ő egyszerűen a pálya közepe felé húzódik, teret nyitva ezzel a jobbhátvéd Reece Jamesnek, aki szintén kitűnő beadással rendelkezik. Nevin is a párosban látja a Kékek legjobb fegyverét:

"Néha ez időbe kerül, de már most látok kettejük közt kialakulni valami különlegeset. Az egyiküket talán meg lehet állítani, de azzal a másiknak teremt helyet az ellenfél."

Egyelőre tehát úgy tűnik, a dolgok a jó irányba indultak el a Chelsea-nél, Ziyech pedig a nála sokkal drágábban megszerzett Werner vagy Havertz ellenére a londoniak legfontosabb embere lehet a siker felé vezető úton. 


via Eurosport.com és Goal

Hozzászólások