Premier League - Van statisztika, ami alapján Kloppnak is lehet oka aggodalomra
Van statisztika, ami alapján Kloppnak is lehet oka aggodalomra
Fotó: Europress/AFP

Van statisztika, ami alapján Kloppnak is lehet oka aggodalomra

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/29 11:53
Szinte minden klappol (no pun intended) a Liverpoolnál: Jürgen Klopp csapata nyolc pontos előnnyel vezeti az angol bajnokságot és a helyenként döcögő játék ellenére is sorozatban hozza a csapat a győzelmeket. Legfeljebb három tényező miatt lehet oka a csapatnak aggodalomra: a következő hetek meccsterhelése, a bővülő sérültlista és az egyébként kiválóan teljesítő védelemre nézve kevésbé hízelgő statisztika miatt.

A Napoli elleni szerdai mérkőzésnek mindegyik tényező szempontjából volt jelentősége, hiszen amennyiben a Liverpool legyőzte volna a házon belüli csatározások által meggyengített nápolyiakat, már az utolsó csoportmeccs előtt biztosította volna helyét a legjobb tizenhat között. Figyelembe véve, hogy milyen terhelés vár a BL-címvédőre, szinte biztos, hogy a csapat továbbjutása esetén Klopp a cserékre bízta volna a Salzburg elleni találkozót, az 1-1-es döntetlent követően viszont kénytelen lesz legjobbjaival pályára lépni.

"Nyilvánvaló, hogy szerettük volna lezárni a mai napon" - ismerte el Klopp. "De a futball már csak ilyen: nem mindig azt az eredményt kapod, amit vártál." A német szakember Fabinho súlyosnak tűnő sérülése miatt is bosszús lehetett: a brazil középpályást a Hirving Lozanóval történő ütközést követően le kellett cserélni, a stadiont pedig rögzítéssel a lábán hagyta el. "Fájdalmai voltak, ami nem jó. Bízom benne, hogy nem túl komoly a sérülés, de biztosat csak később tudunk mondani" - tette hozzá Klopp.

Hat hét alatt 14 meccs - brutális terhelés vár a megállíthatatlannak tűnő Liverpoolra | Hosszabbítás

Jürgen Klopp csapata megállíthatatlannak tűnik a Premier League-ben, 12 fordulót követően magabiztos, nyolcpontos előnnyel vezeti a bajnokságot. A két héttel ezelőtti Manchester City-verést követően ahhoz sem kell túl nagy bátorság, hogy kijelentsük: nincs olyan csapat Angliában, amelyiktől tartania kellene a Liverpoolnak. A brutális versenynaptár azonban átírhatja az erőviszonyokat.

Ha nem lenne elég a durva versenynaptár és a kulcsjátékosok sérülése (Joel Matip hetekkel ezelőtt dőlt ki a sorból), Kloppnak a védelem teljesítménye is okozhat némi fejtörést. Óriási problémáról nem beszélhetünk, tekintve, hogy a Liverpool 13 Premier League-mérkőzésen csak 11 gólt kapott, ami a Leicester City mögött a második legjobb teljesítmény. Ugyanakkor az kevésbé fest jó képet a hátsó alakzat teljesítményéről, hogy az idei szezonban lejátszott 22 mérkőzésből csak hármat tudott kapott gól nélkül lehozni a Liverpool.

Alisson Becker konkrétan minden találkozón kapott gólt, ami jelentős változás az előző idényben felmutatott 27 clean sheetet követően.

Legutóbb a Sheffield United ellen hozott le gól nélkül meccset a Liverpool (még szeptember végén), míg korábban a Burnley és az MK Dons maradt találat nélkül.  A Premier League-ben bekapott 11 gól 11 mérkőzésen oszlik el, vagyis az ellenfelek legfeljebb egyszer találtak be Alisson vagy Adrián kapujába. Hasonló statisztikáról a legtöbb csapat csak álmodozhat, de ez a helyzet azt is jelenti egyben, hogy a Liverpoolnak minimum kettő gólt kell szereznie a három pont begyűjtéséhez. Vagyis a clean sheetek hiánya nagyobb terhet ró a támadókra.

000_1MM9X4.jpgFotó: Europress/AFP

Mohamed Salahék bőségesen bizonyították a szezon során, hogy akár a találkozó utolsó perceiben képesek elkerülni a pontvesztést, de minden szoros meccs után felmerül, mennyire lehet hosszú távon is fenntartani egy ilyen sorozatot. "Ezt így nem folytathatjuk" - szögezte le Andy Robertson a Crystal Palace elleni találkozót követően, míg csapattársa, Gini Wijnaldum a játékosok mentális és fizikális fáradtságáról beszélt. "Harcban állsz a testeddel is. Ez kemény feladat, nagyon kemény" - mondta.

Könnyen lehet azonban, hogy mindez csak szőrszálhasogatás, a számok ugyanis egyértelműen a Liverpool mellett szólnak. A mostani idényben 37 pontot begyűjtött a lehetséges 39-ből, az utolsó 38 mérkőzésén pedig 101-et szerzett, ami egészen lenyűgöző teljesítmény. "Mindig ott volt rajtunk a nyomás" - mondta Klopp. "Négy éve vagyok itt, mondjátok, mikor volt egyszerű feladatunk?" És valóban: a Liverpool szinte folyamatosan pengeélen táncol, legyen szó BL-kvalifikációról, BL-továbbjutásról vagy a Premier League-ről.

Eddig ez egyáltalán nem jelentett problémát, sőt, a növekvő tét szinte mindig pozitívan hatott a csapat teljesítményére. Talán ez most is így lesz, és ez egész idényben hiányzó clean sheetek épp a legnehezebbnek tűnő időszakban találnak rá ismét a csapatra. 

via Goal.com

Hozzászólások