Premier League - Tottenham-Leicester derbivel indul a BL- és El-helyekért zajló, őrült Premier League-hajrá
Tottenham-Leicester derbivel indul a BL- és El-helyekért zajló, őrült Premier League-hajrá
Fotó: Europress/AFP

Tottenham-Leicester derbivel indul a BL- és El-helyekért zajló, őrült Premier League-hajrá

Nánási AntalNánási Antal
2020/07/19 09:55
Két, egyaránt az európai kupaindulásért küzdő csapat feszül egymásnak ma délután Londonban a Premier League 37. fordulójának rangadóján. Amíg a házigazda Tottenham a tavalyi BL-döntő okozta eufória és az új szezon Pochettino menesztéséhez vezető mélyrepülése után nagy bravúrt hajthat végre azzal, hogy megcsípheti az egyik Európa-ligát érő helyet, addig a 2016-os bajnok Leicester City úgy érhet oda története során másodszor a Bajnokok Ligájába, hogy az elmúlt szezonban erősen meglegyintette a kiesés szele.

Habár a bajnok és az egyik biztos kieső kiléte egyaránt ismert már az angol labdarúgó bajnokság kapcsán, két fordulóval a zárás előtt jócskán akad még megválaszolásra váró kérdés. A Nemzetközi Sportdöntő Bíróság (CAS) hétfői döntése alapján hivatalossá vált, hogy a Manchester City érvényt szerezhet a PL-ezüstérmének, és a következő szezonban is ott lehet a Bajnokok Ligájában. A maradék két BL-helyre a Chelsea-Leicester City-Manchester United hármas pályázik, közülük azonban a londoni kékek és a vörös ördögök épp egymás ellen játszanak FA-kupa elődöntőt a Wembleyben, szintén a mai napon. Brendan Rodgers csapata tehát úgy léphet ma pályára a Tottenham otthonában, hogy egy győzelem esetén, szerdáig mindenképpen a dobogó harmadik fokára ugorhatna.

Az északír menedzser mérkőzést felvezető sajtótájékoztatóján igyekezett levenni a terhet játékosai válláról:

„Amikor idekerültem a tavalyi szezon során, azt tűztük ki célul magunk elé, hogy a következő idényben európai szereplést érő helyen végezzünk. Az Európa-liga már biztos, de esélyünk van arra, hogy még nagyobbat ugorjunk. Ahhoz, hogy ez sikerülhessen, a következő két mérkőzésen fenn kell tartanunk azt a mentalitást és a játékunk intenzitását, amit legutóbb a Sheffield ellen produkáltunk. Jó esélyünk van, megpróbálunk élni vele.”

Újságírói kérdésre válaszolva Brendan Rodgers szót ejtett a Leicester felnőttcsapatában a legutóbbi fordulóban bemutatkozó Luke Thomasról is. A mindössze tizenkilenc éves hátvéd a klub neveltje, sőt, leicesteri születésű, így ezer szállal kötődik az egyesülethez. Thomas az edzések újraindulása után került fel az első csapat keretéhez, Ben Chillwell sérülése folytán pedig a Sheffield United ellen végig a pályán volt, sőt, gólpasszal és kiváló mezőnymunkával vétette magát észre. Rodgers szerint a fiatal hátvéd jó teljesítménye nem a véletlen műve, sokkal inkább egy folyamat eredménye:

„Lenyűgözött a Sheffield elleni teljesítménye, nagyon örültem, hogy élni tudott az eséllyel. Számomra edzőként is izgalmas feladat, hogy mit tudok kihozni egy nyilvánvalóan tehetséges játékosból. Hosszú út áll még előtte, sokat kell dolgoznia, de látom rajta az elhivatottságot és azt a vágyat, hogy mindig újabb és újabb szintet érjen el a játékával. Fantasztikus tehetség, a szüleivel együtt nagyon sokat tett azért az akadémiai évek alatt, hogy a fő célt, az első csapatot el tudja érni.”

000_1VA99X.jpgFotó: Europress/AFP

A házigazda Tottenham jelen pillanatban a tabella hetedik helyén áll, amely alapesetben nem ér még Európa-liga- szereplést, amennyiben azonban a Chelsea vagy a Manchester United nyeri az FA-kupát, akkor a hatodik hely, vagy akár a Tottenham jelenlegi pozíciója is a második számú európai kupasorozatban való részvételt jelentheti. A Spurs mérkőzést felvezető sajtótájékoztatóján Jose Mourinho kijelentette, csapata megérdemelné, hogy jövőre is európai kupasorozatban vehessen részt:

„Az a tény, hogy egy olyan példátlan sérüléshullám dacára, mint ami minket sújtott, az ideérkezésem óta megszerzett pontok tekintetében a negyedikek vagyunk, úgy gondolom elég érv amellett, hogy megérdemeljük a nemzetközi szereplést. Sajnos nem azért a sorozatért vagyunk harcban, ami az igazi szintünk, de ezzel most együtt kell élnünk. A futballban sajnos nem az játszik szerepet, hogy mit érdemel meg egy-egy csapat, hanem hogy az eredmények alapján mit érhet el. A mi eredményeink pedig jelenleg az Európa-ligába juttathatnak minket.”

000_1UQ5ZS.jpgFotó: Europress/AFP

A Special One egy újságírói kérdésre válaszolva a maga módján közölte azt is, hogyan igyekszik motiválni játékosait azért, hogy a tavalyi BL-döntő után most az Európa-liga-részvételért harcoljanak:

„Félig viccesen azt szoktam mondani a srácoknak, hogy két meccset kell még nyernünk, hogy megnyerjük az Európa-ligát. Nem szeretném lenézni sem a sorozatot, sem a versenybe szálló csapatokat, ezzel a kijelentéssel csak a játékosaimat szeretném egy kicsit meghajtani. Nekünk nagyon fontos a nemzetközi szereplés, és ha jelen pillanatban ezt az Európa-liga hozhatja el számunkra, akkor azért fogunk küzdeni.”

A Tottenham Hotspur─Leicester City mérkőzést 17:00-tól játsszák ma Londonban. A forduló másik vasárnapi mérkőzésén a kiesés elől menekülő Bournemouth fogadja a középmezőnyben végző, a kieséstől már nem fenyegetett Southamptont.

Hozzászólások