Premier League - Akkor is nyerhet Bale visszatérésével a Tottenham, ha nem a korábbi számait hozza
Akkor is nyerhet Bale visszatérésével a Tottenham, ha nem a korábbi számait hozza
Fotó: Europress/AFP

Akkor is nyerhet Bale visszatérésével a Tottenham, ha nem a korábbi számait hozza

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/19 13:06
Vasárnap délután - egy kevésbé szép emlékű mérkőzésen - bemutatkozott régi-új csapatában Gareth Bale. A walesi válogatott támadó a Real Madridnál eltöltött utolsó éveiben már nem volt az igazi, és most is nagy kérdés, mennyire tud segítségére lenni a Spursnek. Az mindenesetre jó hír lehet neki, hogy Harry Kane és Heung-Min Son mellett nem kell űrszámokat hoznia.

"Keményen dolgozik, nagyon elszánt, nagyon profi és nagyon boldog" - mondta nemrég José Mourinho a nyáron visszatérő Gareth Bale-re utalva. "Úgy hiszem, hogy a válogatott szünet két hete fontos lehet a felépülése utolsó fázisa és az erőnléti problémái szempontjából." A szurkolók körében nagy várakozás előzte meg a futballista érkezését, sőt, talán még új csapattársait is feldobja a jelenléte. Elvégre a Spurstől általában inkább eligazolni szoktak a sztárok, és ritkán erősítenek négyszeres BL-győztesekkel.

Mélypontról kell felállnia  

Fontos szimbólum, egyben jelzésértékű igazolás lehet, nehezen megfogható előnyökkel. Ez a hatás azonban - minden zaj és diskurzus ellenére - csak azt követően éreztetheti hatását, hogy valóban visszatért. A második fázisban pedig az lesz a meghatározó, mi mindenre képes még a pályán. A maga 31 évével szinte minden tekintetben túl van a csúcson, és az utóbbi éveik alapján egyáltalán nem garantált, hogy ki fog emelkedni. Elvégre realos pályafutásának legkevésbé produktív szezonján van túl, 20 mérkőzésen lőtt három góllal.

bale.jpgFotó: Europress/AFP 

Klubszínekben legutóbb a Király Kupában szerzett gólt a harmadosztályú Unionistas ellen, a salamancai egyetemi város kicsiny közönsége előtt. Ennek már 12 hónapja. Ahhoz pedig, hogy egymást követő mérkőzéseken szerzett gólokat találjunk a neve mellett, két évet kell visszautazni az időben. Fel tud innen állni? Jogos lehet a félelem, miszerint Bale-nek nem csak az ellenfelekkel, de önmaga emlékével is meg kell küzdenie. Hogy egészen pontosak legyünk, az utolsó White Hart Lane-en eltöltött évéről van szó, amikor is 21 találattal zárt.

Ebből kilencet a tizenhatoson kívülről szerezve, olyan lövőerőt biztosítva a csapatnak, amelyet azóta sem reprodukáltak a Premier League-ben.

Ez egy olyan küzdelemnek bizonyulhat, amit nem nyerhet meg, ám a múlt súlya és az örökség kérdése elsősorban Bale-t kell, hogy foglalkoztassa. Mourinhónak ellenben egészen más szempontok számítanak. Az egyébként is gyakorlatiasan gondolkozó szakember nem azt fogja nézni, hogy Bale felnő-e a múltbeli Bale eredményeihez és teljesítményéhez. Csak azt fogja keresni, hogy a mostani Bale előrelépést jelent-e azokhoz képest, akiket most be tud vetni a jobb oldalon. Magyarán, az a kérdés, Bale jobb-e, mint Lucas Moura.

Az is elég, ha ő a hatékony harmadik  

Ez valamelyest leegyszerűsíti a helyzetet. Ráadásul egy olyan kérdés, amire sokan azt mondanák, egyértelmű rá a válasz. Lucas az előző idény kezdete óta lejátszott 2520 perc alatt csak öt gólt szerzett, ami még úgy sem nevezhető kiemelkedőnek, hogy ott van mellette Harry Kane és Heung-Min Son, akik mindenki más elől ellopták a show-t. Az, hogy ezen a poszton erősítsen a Tottenham, azért fontos, mert egyértelműen hátrányban volt a Liverpoollal és a ManCityvel szemben, de Mason Greenwooddal még a Manchester United is jobban nézett ki.

kane-son-min.jpgFotó: Europress/AFP

Az előző idényben Dele Alli volt a Tottenham harmadik leggólerősebb játékosa nyolc találattal, amivel elmaradt a top 4-es csapatok harmadik számú gólfelelőseinek teljesítményétől. Alli háttérbe szorításával pedig még nagyobb felelősség hárul a többiekre, és épp ezen a ponton jöhet képbe Bale. Nem feltétlenül arra van szükség, hogy 21 gólt szerezzen, bőven elegendő, ha egyszerűen csak jobbá teszi a csapatot, és több gólt lő annál, akinek a helyére lépett. Vagyis azt kell vizsgálni, erre a szerepre alkalmas lesz-e az előttünk álló idényben.

Bale az utolsó madridi éveiben gyengén játszott, azonban a Spurs optimizmusát valószínűleg az táplálja az irányába, hogy a formahanyatlásban számos tényezőnek szerepe volt. Formája kétségtelenül ingadozott a spanyol fővárosban, azonban az első hat szezonjában a 90 percekre levetített gólátlaga egyszer sem csökkent 0,4 alá. Legerősebb idényében 19 találattal zárt, minden pályán töltött 90 percet közel egy góllal hálált meg. Az európai topligákban eltöltött több mint 10 idénye során 20 000 percet töltött a pályán és 118 gólt szerzett.

12 bajnoki gól már sokat jelentene  

Amennyiben Mourinho pályára tudja küldeni Bale-t, aki a hátralévő 33 forduló nagy részében rendelkezésre áll, ha a 21 nem is reális, egy 12 gólos idény elérhetőnek tűnik. Ez már számottevő mennyiség lenne, és nagyjából azt is ki lehet következtetni, mit jelentene ez a Tottenhamnek. Feltételezve, hogy Kane-t és Sont is elkerülik a sérülések, és figyelembe véve, hogy már most öt és hét gólnál járnak, három játékos is elérhetné a csapatból a 12 gólos határt. Csak 14 csapat rendelkezett hasonló trióval a PL történetében, és mindegyik az első két hely valamelyikén zárt.

bale-2-min.jpgFotó: Europress/AFP

Csak egyszer fordult elő a Tottenham történetében, hogy ilyen erős támadósorral rendelkezett volna: ez volt a 2016/17-es idény, amelyben Kane, Son és Alli jutott el legalább 12-ig. Véletlenül épp ez volt az egyetlen alkalom az elmúlt 57 évből, amely során top 2-ben zárt a csapat. De természetesen szó sincs véletlenről. Annak, hogy három potens gólszerzője is van egy társaságnak, komoly átformáló hatása van. Olyan átformáló hatása, amit akár egy jó formában lévő Gareth Bale is megadhat a Tottenham csapatának.

via Sky Sports

Hozzászólások