Premier League - "Thierry Henry azt mondta: ha tovább játszom, meghalhatok"
"Thierry Henry azt mondta: ha tovább játszom, meghalhatok"
Fotó: Europress/AFP

"Thierry Henry azt mondta: ha tovább játszom, meghalhatok"

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/05/19 20:49

Fabrice Muamba szíve 78 percig nem dobogott, pár hónappal később visszatért volna a profi sporthoz. Aztán egy New York-i látogatás mindent megváltoztatott.

Az ember életében vannak olyan pillanatok, amiket sosem felejt. Aki ott volt 2012. március 17-én a White Hart Lane-en, vagy látta a meccset valahol, soha nem fogja kitörölni az emlékezetéből a 42. perc eseményeit.

A Tottenham-Bolton FA-kupa-negyeddöntőben Bogdán Ádám készülődött kirúgáshoz, amikor csapattársa, a 24 éves Fabrice Muamba elterült a gyepen. A Boltonnál alapembernek számító, kongói születésű középpályás szívrohamot kapott, a stadionban mintegy másfél óráig élesztették újra - sikeresen. Visszatért a halálból, a kórházban stabilizálták állapotát, és azóta is teljes értékű, boldog életet él.

Muamba az Arsenalnál nevelkedett, innen járta végig az angol utánpótlás-válogatottak ranglétráját, máig szívesen gondol vissza a londoniaknál töltött évekre. A klub In Lockdown című podcastjének friss vendégeként, bő nyolc évvel az eset után elárulta, ki volt rá a legnagyobb hatással a nehéz időszakban. 

"Mindenkinek az volt az első mondata, hogy csoda, hogy túléltem. Szerencsés vagyok, hisz élek. A meccs előtt beszéltem Thierry Henryval telefonon. Azt mondta, legyek felszabadult, teljesítsek jól. Emlékszem, kihagytam egy helyzetet, a félpályához sétáltam és nagyon szédültem. Aztán megtörtént.

Thierry, akivel évekig csapattársak voltunk, és aki akkor épp Amerikában játszott, néhány nappal később meglátogatott New Yorkból. Csak azért jött, hogy megnézze, hogy vagyok: a kórház hátsó bejáratán jött be, és ugyan be voltam gyógyszerezve, tíz-húsz percet biztosan beszélgettünk, váltott néhány szót édesapámmal, aztán egyből visszarepült. Hihetetlen ember. 

Fél évvel később New Yorkban jártam egy eseményen, és felhívtam őt. "Gyere el hozzám!" - mondta egyből. Éjszakába nyúlt a látogatás, és megosztotta az őszinte gondolatait a karrieremmel kapcsolatban. "Figyelj, megmondom őszintén, ha tovább játszol, meghalhatsz, nem lesz biztonságban az egészséged. Ha visszavonulsz, itt maradsz velünk. A te döntésed, mit választasz!“

Rengeteget segített a tanácsaival, így nem maradt bennem kérdés azzal kapcsolatban, hogy befejezem. Korábban azt gondoltam, simán visszatérhetek a pályára, de Thierry szava által értelmet nyert, amit az orvosokkal együtt mindenki javasolt. Nem bántam meg” - mondta Muamba.

32 évesen televíziós szakértő, motivációs tréner és fociedző, mindenekelőtt családapa. Tele van tervekkel, és nem titkolt álma, hogy egyszer együtt dolgozhasson a pálya szélén Henryval.

Kettejük személyiségét összeadva csak idő kérdése, az álom mikor válik valósággá.

via arsenal.com

Hozzászólások