Premier League - Thiago Alcantara megújíthatja a Liverpool közeppályáját
Thiago Alcantara megújíthatja a Liverpool közeppályáját
Fotó: Europress/AFP

Thiago Alcantara megújíthatja a Liverpool közeppályáját

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/09/20 17:05
A Liverpool pénteken megtette valószínűleg idei legnagyobb igazolását. De valóban megújítja-e az angol bajnok középpályáját a Bayern München 29 éves játékosa?

Hét év után új vizekre evez Thiago Alcantara, a Bayern München barcelonai nevelésű középpályása, de ezt valószínűleg ő sem bánja. Már régóta szemez az angol bajnoksággal, legalábbis 2018-ban így nyilatkozott a The Guardiannek:

„Nagyon szeretem nézni az angol focit. Ez az a bajnokság, ami a leginkább tetszik.”

Az egész szöveget áthatja a szenvedély, amit egy fiatal, barcelonai nevelésű gyerek a La Masiában megkaphatott. Ezzel az attitűddel játszik, és keresi a futball legkisebb nüanszait.

„Középpályásként mindenre rá kell látni. Amikor passzolsz, tudnod kell, kinek adod és miért. Hogy bal lábas vagy jobb, és hogy milyen a mozgása. Olyan ez, mint egy sakkjáték” –

magyarázta a The Independentnek a legutóbbi Bajnokok Ligája szezonban, mielőtt a Bayern München a nyolcaddöntőben 3-0-ra nyert a Chelsea ellen a Stamford Bridge-en.


Friss levegő a liverpooli középpályán

A Liverpool Thiagót 30 millió euróért vette pénteken, ami igencsak jó ár egy ereje teljében lévő világsztárért. A spanyol ritkán van rivaldafényben, de az elmúlt évtizedben mégiscsak összeszedett két Bajnokok Ligája címet, hét német és négy spanyol bajnokságot, és ott volt a 2012-es Európa-bajnok spanyol válogatottban is. Pályára azonban sérülés miatt nem lépett. Nehéz ügy persze, hogy Thiago sem lesz már fiatalabb, így a 2022-ig tartó szerződés után valószínűleg nem fognak tudni jó áron túladni rajta, már ha erre szükség lesz. Ráadásul eredményessége okán van Dijk és Salah mögött ő lesz a harmadik legnagyobb fizetésű játékos a Mersey partján.

Thiago azonban leginkább a közép hajat jött megerősíteni, felfrissíteni, versenyhelyzetet teremteni. Vagy ha ez is egy sakkjátszma, kicsit előre gondolni arra az időre, ha Wijnaldumot tényleg elcsábítja a Koeman által megújuló Barcelona. Noha a Liverpool tavaly minden eddiginél korábban nyerte meg az angol bajnokságot, a karantén után visszatérő befejezésen már látszottak rések a pajzson. Amíg az előző szezon kezdetétől márciusig összesen egyszer kaptak ki, addig a folytatásban kétszer egy hét alatt, ráadásul odahaza nem tudták megverni a Burnley-t sem. Érezhető volt tehát, hogy szükség van valamilyen frissítésre a játék szervezésében.

Thiago Alcantara képes erre a megújulásra. Könnyen átszokik a három középpályásos rendszerre, amiben tavaly játszott Jürgen Klopp csapata, és játékának pontosságával szintet emelhet a középpálya. Igazi barcelonai nevelés lévén tavaly 90,5% pontossággal passzolt, és a támadó harmadba küldött pontos labdák száma is igen magas, ennél hasznosabban csak Trent Alexander-Arnold indít támadásokat Liverpoolban. Mindemellett a védekezésben is, Fabinhóhoz hasonlóan, használható DM szerepkörben is.

A spanyol ugyanakkor nem azt a látványos játékot játssza (ebben is kicsit hasonlít Fabinhóra, bár kissé előrébb állva gondolhatnánk gólerősebb játékot).

150 Bundesliga meccsen mindössze 17 gólt és 21 gólpasszt adott, futballjában viszont sokkal inkább az a fontos, hogy gördülékenyebbé tegye a támadásokat.

Külön érdemes kiemelni a BL-döntőben nyújtott teljesítményét. Játékintelligenciája labdával és labda nélkül is megmutatkozott. Számos alkalommal teremtett helyet játékostársainak, minden csele és passzainak 88%-a sikeres volt. A müncheniek közül ő ért legtöbbet labdába, ő szerezte a legtöbb labdát, és neki volt a legtöbb pontos passza a támadó harmadban. Természetesen tőle indult a mérkőzés egyetlen gólja is.


Versenyhelyzet a középpályán

Klopp Liverpoolja már most is jól el van látva olyan középpályásokkal, akikre számíthat. A tavaly az év legjobbjának választott Jordan Henderson mellett ott van még Wijnaldum, Milner, Naby Keita, Fabinho vagy a fiatalok közül Curtis Jones. Mind közülük viszont egyik sem vethető be annyi helyen, mint Thiago Alcantara. „Képes játszani 6-os, 8-as, 10-es vagy 11-es, de akár még 7-es poszton is” – mondta róla Pep Guardiola, aki vezetőedzője volt Barcelonában és a Bayern Münchenben is.

Idővel tehermentesítené Fabinhót, akivel versenyhelyzetbe is kerülhet a posztért. Henderson és a Barcelona által csábított Wijnaldum ugyan gyakran tudja helyettesíteni a brazilt, Thiago azonban jobban illik ebbe a pozícióba. Nem lennénk meglepve tehát, ha ebben az évadban Thiago köré épülne a középpálya, és az ő változatos bevethetősége határozná meg a többi szereplő személyét és posztját.


via L'Équipe és Vörös Fonat

Hozzászólások