Premier League - A klubedzők után a szövetségi kapitány is az ötcserés rendszer újbóli bevezetését kéri a Premier League-től
A klubedzők után a szövetségi kapitány is az ötcserés rendszer újbóli bevezetését kéri a Premier League-től
Fotó: Europress/AFP

A klubedzők után a szövetségi kapitány is az ötcserés rendszer újbóli bevezetését kéri a Premier League-től

Nánási AntalNánási Antal
2020/11/18 17:42
Fokozódik a nyomás az angol futball döntéshozóin, hiszen az általunk is tárgyalt példátlan sérüléshullám egyik lehetséges kezelésének sokan azt tartanák, ha a Premier League is visszatérne a leállás után bevezetett ötcserés rendszerhez. A témában leghangosabb Jürgen Klopp és Pep Guardiola után a problémával a válogatott időszakban saját maga is szembesülő Gareth Southgate fejtette ki a véleményét.

Adott egy zsúfolt versenynaptár, tele hazai és nemzetközi kötelezettséggel, megspékelve néhány válogatott héttel, no meg némi kényszerrel, hogy valamennyi versenysorozatnak 2021 májusának elején véget kell érnie, hiszen pár héttel később elrajtol (legalábbis a jelenlegi állapot szerint) a 2020-ról átmentett labdarúgó Európa-bajnokság. Az így kapott elegy egy, a résztvevő játékosok kondijának szempontjából vizsgálva valóságos időzített bomba, ami ott ketyeg valamennyi pályára lépő lábában, és egyszer biztosan aktiválódik. Hosszú évek kitartó lobbitevékenységének eredménye volt 2020 januárjában, hogy a Premier League is beiktatott egy úgynevezett „téli szünetet”, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy egy januári fordulót két hétvégére nyújtottak, így biztosítva némi szünetet az éppen szabadnapos csapatnak. Ezt leszámítva folyamatos a hajtás, különös tekintettel a karácsonyi-újévi időszakra, amikor 2-3 naponta mérkőzéseket játszanak a csapatok. A vírushelyzet miatt később kezdődő 2020/2021-es idény tulajdonképpen kis túlzással a karácsonyi időszak hajtását állandósította a teljes szezonra, amelynek eredményeképpen a bajnokság egyötödét követően a húsz csapatban már majd 500 sérülést regisztrálhattunk.

000_1VB18D.jpgFotó: Europress/AFP

A sérülések kirívóan magas számát elnézve még inkább érthetetlen az a tény, hogy a Premier League, az európai topligák közül egyedüliként, az új idényben visszatért a megszokott háromcserés rendszerhez, elhagyva a továbbra is engedélyezett ötcserés modellt. A Premier League résztvevőinek általános felháborodása mellett alkalmazott rendszer maga is hozzájárulhatott az átlagon felüli orvosi foglalkoztatáshoz, hiszen a kifacsart, fáradt játékosokat sokszor a menedzserek épp azért nem tudják lecserélni, mert három lehetőségüket már elhasználták egy komolyabb sérült pótlására, netalán egy taktikai húzás véghezvitelére. 

Más kérdés, hogy a csapatok a zúgolódást részint maguknak is köszönhetik: a liga szabályai szerint egy intézkedés érvénybe léptetéséhez a húsz csapat közül legalább 14 jóváhagyása szükséges, ez pedig a cserelehetőségek számának kérdésében megvan. Innen nézve, főleg a kedvezményezett csapatok szemüvegén keresztül figyelve az eseményeket, talán nem is lett volna annyira rossz ötlet a Project Big Picture-ként emlegetett reformcsomag elfogadása, amely csökkentette volna azon csapatok számát, amelyek jóváhagyása szükséges egy-egy módosítás megszavazására.

Kettős csere a Borussia DortmundnálKettős csere a Borussia DortmundnálFotó: Europress/AFP

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Premier League élcsapatainak menedzserei közül Pep Guardiola és Jürgen Klopp követelte a leghangosabban a cserék rendszerének felülvizsgálatát, de ott van a támogatók között a Manchester United mestere, Ole Gunnar Solskjaer is. A sérülések kezelése, valamint a sérültek pótlása az utóbbi napokban, ha csak ideiglenesen is, de kikerült a klubedzők hatásköréből, hiszen válogatott időszak lévén a topklubok legjobbjai manapság nemzeti csapatukkal készülnek. Ennek megfelelően például a minap Gareth Southgate fakadt ki a témában, aki már biztosan nem számíthat Jordan Hendersonra és Raheem Sterlingre az Izland elleni Nemzetek Ligája-fordulóban.

„Ötöt cserélhettünk volna Belgium ellen, végül csak négyszer változtattunk. A kluboknak azonban nincs erre lehetőségük. Mégis minek kell történnie ahhoz, hogy ez megváltozzon. Belgium ellen összeszedtünk pár kezelhető könnyebb sérülést. Várjunk, amíg valaki komolyabban, hosszú időre kidől, hogy érdemben beszéljünk a kérdésről?”

Az angol válogatott szövetségi kapitánya hozzátette továbbá, hogy szomorúan értesült a téli szünet elmaradásáról, a páratlan terhelés közepette ugyanis nagy szükség lett volna a rövid pihenőre. Southgate egyszersmind hozzátette, egy szava sem lehet a klubedzőkre, nekik ugyanis saját csapatuk érdekeit kell hétről hétre szem előtt tartaniuk akkor, amikor a pályára lépőkről döntenek. Nem várható el, hogy a válogatottnak tartogassák a keret tagjainak kondiját.

000_8T44ZD.jpgFotó: Europress/AFP

A Premier League alatti további három profi osztályt tömörítő EFL (English Football League) egyébként már lépett is az ügyben és bejelentette, hogy visszatér az ötcserés rendszerhez az égisze alá tartozó versenysorozatokban. A bejelentést publikáló közlemény szerint a pénteki Coventry-Birmingham City másodosztályú bajnokin mindkét csapatnak ismét öt cserelehetősége lesz. A Premier League reakciója egyelőre a kérdésben várat magára, az EFL lépésével mindenesetre a nyomás nem csökkent a Richard Masters vezette ligán. 

Az angol futball másik égető kérdése, a kontinens jóformán valamennyi sportágával egyetemben, hogy mikor térhetnek vissza a szurkolók a lelátókra. Azok után, hogy egy szeptemberben elindított folyamat október elejére tervezte a stadionok részleges megnyitását, az egyre növekvő napi esetszámok láttán a brit kormány visszakozott, és leállította a programot. Ezt a kezdeményezést porolta le egy kicsit a kormányzat Oliver Dowden vezette bizottsága, amely kedden online tanácskozást tartott az angol futball vezető testületeivel. A tanácskozás létrejöttén kívül érdemi előrelépés nem történt, csupán annyit rögzítettek a felek (élén Dowden miniszter Twitter bejegyzésével), hogy továbbra is szorosan együttműködnek a felek annak érdekében, hogy a visszatérés biztonságos lehessen. 

Az augusztusi Brighton-Chelsea felkészülési mérkőzés óta nem léphettek be szurkolók az angol stadionokbaAz augusztusi Brighton-Chelsea felkészülési mérkőzés óta nem léphettek be szurkolók az angol stadionokbaFotó: Europress/AFP

Az egyetlen vállalt határidő december másodika, amelyet követően a felek ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, és értékelik az aktuális helyzetet. A határidő választása nem véletlen, a jelenleg érvényben lévő brit lezárási szabályok ugyanis éppen december második napjáig érvényesek. Brit sajtóértesülések szerint ugyanakkor, a járványhelyzet mérséklésének esetén, akár még az év utolsó hónapjának folyamán újra nézők léphetnek az angliai stadionokba.

brit közszgolgálati média értesülései szerint egyébként a kormányzatra jelentős társadalmi nyomás is nehezedik ebben az ügyben, egy múlt heti parlamenti vitán ugyanis felmerült egy petíció, amelyet kétszázezren írtak alá azt követelve, hogy a stadionokat újból nyissák meg, legalább korlátozottan, a nagyközönség előtt. A hírforrás ugyanakkor hozzáteszi, a legutóbbi tanácskozás azért is volt óvatos, mert a kormányzat nem szeretne jelentős döntéseket hozni az országos lezárás lejárta előtt. Amennyiben azonban pozitívak lesznek a tapasztalatok, nem kizárt, hogy a kevésbé érintett régiókban már decemberben újra a helyszínen szurkolhatnak kedvenc csapatuknak.

via Sky Sports

Hozzászólások