Premier League - Egy félreértésből fakadó gól, ami (valószínűleg) megmentette Sir Alex Ferguson állását
Egy félreértésből fakadó gól, ami (valószínűleg) megmentette Sir Alex Ferguson állását
Fotó: Europress/AFP

Egy félreértésből fakadó gól, ami (valószínűleg) megmentette Sir Alex Ferguson állását

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/20 09:40
Lee Martin hat évet töltött el a Manchester United felnőtt kereténél, tagja volt annak a csapatnak is, amelyet először vezetett kupagyőzelemre Sir Alex Ferguson. A sikerhez - amely sokak szerint kellett ahhoz, hogy a skót menedzser megtarthassa állását - Martin egy döntőben szerzett győztes góllal járult hozzá, utólag pedig az is kiderült, hogy az egész akció csak egy félreértésnek köszönhetően alakult ki.

Ma már nehéz elképzelni, hogy volt olyan időszak, amikor veszélyben volt Sir Alex Ferguson állása a Manchester Unitednél. 2013-ban minden idők legsikeresebb brit menedzsereként zárta pályafutását, 13 Premier League-győzelem, két Bajnokok Ligája-trófea és hat FA-kupa-cím fűződik a nevéhez. 1990-ben azonban volt némi találgatás a jövőjével kapcsolatban. Három és fél év alatt egyetlen trófeát sem nyert az MU trénereként, a bajnokságot a 13. helyen zárták, és volt egy 11 meccses nyeretlenségi sorozata is a csapatnak.

Sokan azt gondolták akkoriban, hogy a szezont és az állását csak egy erős kupameneteléssel mentheti meg az edző. 

Erre szokták azt mondani, hogy a többi már történelem. Az MU az FA-kupa újrajátszott döntőjén 1-0-ra legyőzte a Crystal Palace-t a Wembley-ben, Ferguson megtarthatta az állását, az MU pedig egészen a szakember 2013-as visszavonulásáig dominálta az angol bajnokságot. Lee Martin, a döntőben váratlanul hőssé váló védő annyiban másképp vélekedik a történtekről, hogy szerinte szó sem volt arról, hogy a menedzser állása múlt volna a győzelmen. Sőt, abban is biztos, hogy Ferguson előbb-utóbb sikerre vezette volna a Manchester Unitedet.  

"Sokszor hallottam, hogy az én gólom miatt tarthatta meg az állását, de nem hiszem, hogy így történt volna" - mondta Martin a goal.com-nak. "Azt hiszem, hogy akkor is kapott volna időt, ha nem nyerjük meg azt a mérkőzést, de természetesen jó érzés, hogy részese lehettem a korai sikereinek" - magyarázta a védő. Martin nem kimondottan tartozott a gólerős játékosok közé, a döntőbeli mindösszesen a második találata volt, amit a nevelőklubjánál szerzett. Még önmagát is meglepte azzal, hogy sikerült gólt szereznie, ráadásul épp egy kupadöntőben.

"Egészen biztosan nem jutott eszembe aznap reggel, hogy gólt szerzek majd azon a mérkőzésen. Ez a forgatókönyv egyáltalán nem futott át rajtam. Gyerekként persze arról álmodoztam, hogy egyszer én szerzem majd a győztest gólt egy kupadöntőben, viszont az első csapatnál nem volt túl jó a mérlegem, szóval ez nem tűnt valószínűnek. Azt hiszem, a fogadóirodák hatvanszoros pénzt fizettek a gólomért. Volt olyan haverom, aki tíz fontot felrakott rá, és kapott érte 600-at, ami akkoriban elég nagy pénznek számított" - mondta Martin.

lee-martin-manchester-united-min.jpgFotó: Europress/AFP

Az első mérkőzésen a United 3-3-as döntetlent játszott a Palace-szal, Mark Hughes második találata után - ami az extra játékidő utolsó hét percében esett - eldőlt, hogy a két csapat öt nap múlva ismét összecsap. Martin a döntő előtti perceket tartja pályafutása legemlékezetesebb pillanatának. "Nagyon ideges voltam, már egy héttel a döntő előtt is. Teljesen megrémültem, amikor pár nappal korábban megérkeztünk Londonba. Arról álmodoztam gyerekként, hogy FA-kupa döntőt játszhatok a Wembley-ben, még a játékoskijáróban is ideges voltam."

"Az, hogy azon a szombati napon kisétáltam a pályára, a legjobb dolog, ami történt velem a labdarúgásban. Nagy dolog volt a gól is, de az a séta volt a legjobb, amit valaha is csináltam."

Annak ellenére, hogy a döntőt megismételték, a csapat részt vett egy előre leszervezett londoni ünnepségen, majd visszatértek Manchesterbe, ahol pár napot készültek a döntőre. Ferguson egyik változtatása az volt, hogy az első számú kapusát, Jim Leightont padra ültette, és a kölcsönben lévő Les Sealey-nek szavazott bizalmat. "Ez volt talán az első nagy döntése egy fontos párharcnál, sokkolt minket, miután hallottuk. Nagyon sajnáltam, remek srác volt, számítottunk rá. Utólag visszatekintve ez volt a jó döntés, de akkor nem így éreztem."

Martin legérdekesebb története azonban a góljához fűződik, ugyanis a balhátvéd eleve csak egy félreértésnek köszönhetően keveredett a kapu elé. "Igazából próbáltam volna elmenekülni" - mondta nevetve. "15 méterre lehettem a kispadtól, amikor hallottam, hogy a másodedző, Archie Knox azt üvölti, menjek előre. Miután rám üvöltött, a saját tizenhatosomtól jó 60-70 métert sprinteltem a másik tizenhatosig. Kaptam egy remek labdát Neil Webbtől, mellel levettem, és amint lendítettem a lábam, begörcsölt a vádlim. Gondoltam, elrúgom."

"Pont eltaláltam, a labda a felső sarokban kötött ki. Tudtam, hogy gólt szereztem, de a görcs miatt nem tudtam mozdulni, és órási fájdalmaim voltak" - emlékezett vissza a védő. Martint hamar körbevették az eksztázisban lévő csapattársak, ő azonban csak a fájdalomra tudott gondolni. "Amint felkeltem, Robbo [Bryan Robson] az arcomat paskolgatta, és megkérdezte, jól vagyok-e. Közölte, hogy rendben leszek, valahogy ki is húztam a meccs végéig. Elképesztő volt." Az öltözőben aztán egy újabb meglepetés érte.

"Már az öltözőben voltunk, amikor Archie odajött, leült mellém, és elmondta, hogy igazából nem nekem üvöltötte, hogy menjek előre, valaki másnak szánta. Szóval nem is kellett volna betalálnom! Egy félreértett üzenet miatt kerültem előre, így szerezte meg Sir Alex az első trófeáját, ami neki is nagy dolog volt, én pedig örülök, hogy a részese lehettem."

"Sokan mondják, hogy bárcsak játszhattak volna FA-kupa-döntőt, főleg a régi Wembley-ben, nagyon-nagyon különleges volt. Hihetetlen élmény volt a csapat részének lenni, azzal a társasággal, majd végigsétálni az emberek között, akik plüssöket és sálakat dobáltak felénk. Nekünk is nagy élmény volt, de a szurkolók is élvezték. Visszatértem később nézőként is, és a Wembley-ben lejátszott FA-kupa-döntő semmi máshoz nem hasonlítható élmény" - tette hozzá Martin, aki idővel kiszorult az MU kezdőjéből, 1994-ben pedig a Celtichez igazolt.

via goal.com

Hozzászólások