Premier League - Így befolyásolhatja az eredményeket, ha semleges helyszínre viszik a mérkőzéseket
Így befolyásolhatja az eredményeket, ha semleges helyszínre viszik a mérkőzéseket
Fotó: Europress/AFP

Így befolyásolhatja az eredményeket, ha semleges helyszínre viszik a mérkőzéseket

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/10 10:29
Az angol bajnokság újraindításával kapcsolatos tervek között az is felmerült, hogy a hátralévő találkozókat előre kijelölt, semleges helyszíneken bonyolítsák le. Ez a megoldás egészségügyi és biztonsági okokból egyaránt logikus lenne, azonban ellenérdekeltek is vannak, hiszen sok csapatnál meghatározó a hazai pályán nyújtott teljesítmény.

Angliában a bajnoki cím sorsa már eldőlt, a Manchester City ezüstjéhez sem nagyon fér kétség és az is igen valószínű, hogy a Norwichot már csak a csoda tarthatná élvonalban. Sok megválaszolatlan kérdés is van a 2019/20-as idényben: az utolsó BL-indulást érő helyért a Chelsea, a Manchester United, a Wolverhampton, de még a Sheffield United is versenyben van, a Tottenham és az Arsenal legalább a nemzetközi kupaindulásra pályázhat, az alsó házban a Brighton, a West Ham, a Watford, a Bournemouth és az Aston Villa az élvonalban maradásért küzd.

Mivel a statisztikák szerint a Premier League-ben 14,6%-kal nagyobb valószínűséggel nyer hazai pályán egy csapat, nem mindegy, hogy a hátralévő meccseket a megszokott közegtől távol kell-e lejátszani. A hazai pályából fakadó előny jó részét a szurkolók adják, amiről mindenki kénytelen lemondani, az utazással járó kellemetlenségek elkerülése és a terep ismerete azonban még mindig számíthat a meccseken. A Sky Sports a számok mögé nézett, hogy kiderüljön: melyik csapat járna a legrosszabbul, ha valóban semleges helyszínek jönnének.

Hogyan indulhat újra a Premier League? | Eurosport

Már hivatalos, hogy az európai topligák közül a német Bundesliga térhet vissza elsőként a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetből. Példáját a legtöbb nagy bajnokság követni szeretné, azonban még az újraindulásra legesélyesebb Premier League-ben is komoly akadályok állnak a szezon hátralévő részének lejátszása előtt. Közel két hónap szünet után, május 16-án végre újrakezdődhet a futballélet Európában.

Legnagyobb mértékben a Norwich támaszkodik a hazai meccseire, amely a pontjainak háromnegyedét a Carrow Roadon szerezte. Otthon átlagban kicsivel több mint egy pontot gyűjtött be a csapat, idegenben viszont csak 0,4 jött össze. Hasonlóan kimagasló az arány a bennmaradásért küzdő Aston Villa esetében, és nem meglepő, hogy a többi alsóházban ténykedő csapat, a Bournemouth, a Watford és a Brighton is otthon hatékonyabb. Érdemes kiemelni a Spurst is, amely a pontjainak 65%-át szerezte saját közönsége előtt.

A lista végén a Southampton, a Chelsea és a Wolves található, ez a hármas idegenben eredményesebb, mint otthon.

Nyilván a képletet sok dolog befolyásolhatja, köztük az is, hogy egyáltalán hány hazai mérkőzés maradt egy adott csapat naptárában. Ebben a tekintetben a ManCity és az Aston Villa vezeti a rangsort, mindkét társaság hatszor látná vendégül az ellenfeleket. Ennek az előnynek az elvesztése a kiesés ellen küzdő csapatot viselné meg jobban, a manchesteriek hazai és idegenbeli teljesítménye között minimális a különbség. Az Aston Villára ráadásul nehéz meccsek várnak: a Sheffield, a Chelsea, az MU, a Crystal Palace és az Arsenal ellen is otthon játszana.

sheffield-arsenal-min.jpgFotó: Europress/AFP 

A két nagy nyertes az Arsenal és a Sheffield lenne, ezekre a csapatokra ugyanis hat idegenbeli mérkőzés vár az idény hátralévő részében, vagyis a semleges helyszín akár még segíthet is nekik az európai kupahelyekért folytatott küzdelemben. Chris Wilder csapata elkerülheti a Newcastle, az MU, a Burnley, a Leicester, a Southampton és a Villa elleni idegenbeli meccseket, a Spurs és a Wolves ellen viszont hiányozhat a hazai közönség támogatása. Azt is hozzá kell tenni, hogy a Sheffield hazai és idegenbeli teljesítménye között minimális volt a különbség.

Ugyanez nem mondható el az Arsenalról, amely most már szezonok óta nehezen találja a fogást az ellenfeleken, ha idegenben lép pályára. A Liverpool elleni hazai meccset buknák az Ágyúsok, viszont a ManCity, a Wolves és az ősi rivális Tottenham otthonába sem kellene ellátogatniuk. A hazai rangadók elvesztése miatt a Chelsea és a Tottenham egyaránt bosszankodhatna. Előbbi pályára lép a Manchester City és a Wolverhampton ellen is, utóbbinak pedig hátra van még a Manchester Uniteddel és az Arsenallal szembeni összecsapás.

Nehéz mérkőzések várnak a Crystal Palace-ra és a Bournemouth-ra is: 8,2 a leendő ellenfeleik átlagos helyezése, de nem dőlhet hátra az Aston Villa és a Sheffield sem. Nincs irigylésre méltó helyzetben a Brighton, mert nem elég, hogy a kiesés ellen küzd a csapat, de a hátralévő fordulók során mindkét manchesteri csapattal, a Liverpoollal és az Arsenallal is játszania kell. Ráadásul valószínűleg hazai pálya nélkül. Sorsolás tekintetében a Manchester United áll a legjobb helyzetben, mivel az ellenfeleinek csak 12,3 az átlagos helyezése.

via Sky Sports

Hozzászólások