Premier League - Reszkessetek, itt van Kevin! A Manchester City belgája a világ legjobb támadó középpályása
Reszkessetek, itt van Kevin! A Manchester City belgája a világ legjobb támadó középpályása
Fotó: Europress/AFP

Reszkessetek, itt van Kevin! A Manchester City belgája a világ legjobb támadó középpályása

Takács MártonTakács Márton
2019/12/17 16:28
A Manchester City a hétvégén 3-0-ra lemosta a pályáról idegenben az Arsenalt a Premier League 17. fordulójában. A siker fő letéteményese Kevin De Bruyne volt, a City támadó középpályása két pazar gólt szerzett, és gólpasszt is adott. A belga válogatott élete talán legjobb formájában játszik, és ez elég is ahhoz, hogy a világ jelenlegi két legkiválóbb középpályása között emlegessék őt.

Kevin De Bruyne mesterien játszott a londoniak ellen, ő lett a mezőny legjobbja. A belga játékos hétvégi eredményessége azt jelenti, hogy 16 szezonbeli Premier League-mérkőzésén már 16 gólban játszott főszerepet, ugyanis hatszor volt eredményes és tíz asszisztot jegyez. Tehát ez lehet a legjobb idénye a Manchester City mezében.

"Azóta nem láttam ilyen markáns teljesítményt, amióta Zidane úgy uralta a 2000-es Európa-bajnokság döntőjét." - a BBC Sport szakértője, Garth Crooks szavai ezek, az egykori futballista szerint De Bruyne olyan briliáns teljesítményt nyújtott az Emirates-ben vasárnap, hogy csaknem egyedül hatástalanította az Ágyúsokat.

A szezonban már nem ez az első alkalom, hogy megállíthatatlannak bizonyult, és felmerül a kérdés - vajon ez karrierje legjobb évadja-e? A statisztikák mindenesetre arra utalnak, hogy ez lehet a helyzet.

Már most több gólja és gólpassza van, mint a korábbi szezonjainak bármelyikében ebben az időszakban. 10 assziszttal áll, ez csak nyolccal kevesebb, mint eddigi legjobb évében, a 2017/2018-as idényében. És pontosan a fele annak, mint Thierry Henry egy évadban elért rekordja, a 20 gólpassz a Premier League-ben. És még csak december közepe van. 

Ha összehasonlítjuk De Bruyne számait Európa topbajnokságainak legjobban teljesítő játékosaival, míg gólszámban van nála jobb - viszont kizárólag csatárok előzik meg -, gólpasszokban csak Jadon Sancho említhető vele egy lapon, a Borussia Dortmund angol szélsője kilenc asszisztot jegyez a Bundesligában. 

Beszélnünk kell Kevinről - Guardiola szerint legjobb formájában fog visszatérni a Citybe a belga klasszis | Hosszabbítás

Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere azt várja, hogy az igazi Kevin De Bruyne fog viszatérni az új szezon kezdetére, miután a belga középpályásnak az előző évadban sokat kellett kihagynia sérülés miatt. A City büntetőkkel kikapott a Wolverhampton Wandererstől a Premier League Asia Trophy döntőjében, miközben De Bruyne első félidőben nyújtott teljesítménye nagy erősítést jelent Guardiola csapatának.

A csapata játékára gyakorolt hatása viszont mindezeken felül óriási. Állandóan játékban és lendületben van, David Silvától szépen lassan átvette a marsallbotot, ő szabja meg a City játékát, Pep Guardiola együttesének metronómjaként. Keresztpasszai, beívelései látványosak, ahogy góljai többsége is az.

Több korábbi nagynevű labdarúgó is odáig van De Bruyne játékáért. A Liverpool Bajnokok Ligája-győztes egykori védője, Jamie Carragher ezt mondta róla a Sky Sportsnak: "Támadó középpályásként jelenleg ő a világ legjobbja. Ha a Premier League legnagyobb külföldi játékosaira gondolunk, akkor felmerülhet (Dennis) Bergkamp, (Gianfranco) Zola és (Eric) Cantona neve. Nos, így fogunk beszélni (David) Silváról, és De Bruyne-ről is akkor, amikor elhagyják az angol bajnokságot. A belga per pillanat mindenki felett áll posztján a Premier League-ben és az egész világon."

Egyetértett vele Jamie Redknapp, a Liverpool korábbi középpályása is, szerinte De Bruyne a világ két legjobb középpályásának egyike: "A nemzetközi futball mezőnyéből számomra két középpályás emelkedik ki a teljesítményével, az egyik a Manchester Cityből Kevin de Bruyne, a másik Frenkie de Jong a Barcelonából. Mindketten klasszisok, de különbözőképpen azok. Agyuk harmonikusan illeszkedik a modern futballhoz. Mozgásuk intelligenciája, ahogy olvassák a játékot, tudják, mi fog történni, olyan, mintha a zoknijukba lenne elrejtve egy kristálygömb."

Kollégánk, Mártha Bence pedig a harmadik helyen rangsorolta őt az idei házon belüli Aranylabda-szavazásunkon: "Egy angol bajnoki cím már önmagában elég lehet a listára kerüléshez, ám a belga középpályás elsősorban azért került fel, mert véleményem szerint jelen pillanatban ő a világ legjobb középpályása. Egyszerűen fogalmazva az összes készsége bőven átlagon felüli, nincs olyan összetételű középpálya, amin ne lehetne kiválóan alkalmazni De Bruyne bőséges készségkészletét, ráadásul kimondottan intelligens játékos is."

Beckhamhez és Gerrardhoz hasonlította a Manchester City klasszisát a Manchester United egykori jobbhátvédje | Hosszabbítás

A Manchester United Bajnokok Ligája-győztes hátvédje, a Sky Sports jelenlegi szakértője, Gary Neville a Manchester City belga középpályását, a szezont parédés formában kezdő Kevin De Bruyne-t méltatta. Gary Neville elképesztőnek nevezte Kevin De Bruyne játékát, valamint David Beckhamhez és Steven Gerrardhoz hasonlította a Manchester City irányítóját.


Hozzászólások