Premier League - "Olyan lesz, mint három karácsonyi időszak egymás után" - őrült tempó és rengeteg sérülés jöhet a visszatérő Premier League-ben
"Olyan lesz, mint három karácsonyi időszak egymás után" - őrült tempó és rengeteg sérülés jöhet a visszatérő Premier League-ben
Fotó: Europress/AFP

"Olyan lesz, mint három karácsonyi időszak egymás után" - őrült tempó és rengeteg sérülés jöhet a visszatérő Premier League-ben

Szabó BenceSzabó Bence
2020/06/20 16:46
A járvány miatt hozott biztonsági intézkedések számos ponton alakítják át az újrainduló Premier League mindennapjait, ennek és a fokozott meccsterhelésnek köszönhetően példátlan fizikai kihívással néznek szembe a csapatok a következő hetekben. Most szakértők mesélik el, hogy az étkezéstől a regeneráción át a meccsnapi rutinig milyen változásokkal küzdenek majd a játékosok, hogy elkerüljék a sérüléseket.   


Június második felében végre újraindult az élet Európa nagy bajnokságainak többségében, nem kivétel ez alól Anglia és a Premier League sem. A topfutball tehát visszatért, csak épp nem egészen úgy, ahogy eddig ismertük. A nézők nélküli lelátók csak a dolog egyik oldala, a csapatoknak és a játékosoknak számos egyéb változáshoz is alkalmazkodniuk kell. 

Komoly kihívás jelenthet például, hogy a focisták nincsenek hozzászokva a nyári sorozatterheléshez. Persze a legtöbb nyáron rendeznek valamilyen válogatott tornát, ami egy hosszú szezon után próbára teszi az elit játékosok állóképességét. Egy topbajnokság nyári befejezése viszont, ráadásul ilyen zsúfolt menetrenddel, mint ahogy ez most kényszerűségből megvalósul, mindenkinek teljesen új fizikai kihívás lesz. 

Angliában alig 47 nap leforgása alatt 92 mérkőzést rendeznek majd. Ehhez az elképesztően erőltetett menethez a játékosoknak ráadásul megszokott rutinjuk nélkül kell alkalmazkodniuk, hiszen a járvány miatt hozott biztonsági intézkedések számos változást hoztak a csapatok felkészülésében és meccsnapi menetrendjében is. Tom Little, sporttudós és táplálkozási szakértő szerint ezen tényezők kombinációja komoly próbatétel elé állítja majd a klubokat.

"Az emberek gyakran emlegetik a karácsonyi időszak nehézségét, ahol minden csapat 3-4 meccset játszik kevesebb, mint két hét alatt. Ahhoz viszont, hogy a szezon most időben véget érjen, ez olyan lesz, mint három karácsonyi időszak egymás után."

pl-kontakt.jpgA kontakt nem lett kevesebb a Premier League-ben, a játékosok állapota viszont kérdéses - Fotó: Europress/AFP

"Ennek hatására a focisták máshogy kell majd, hogy edzenek és egyenek. Alapesetben például a játékosok 3000 kalóriát fogyasztanak egy normális edzésnapon és 3700-at meccsnapokon. Most legalább 4000 kalóriára lesz szükségük, hogy a meccsek után biztosítsák az izmok megfelelő regenerálódását. Ezt ráadásul maguknak kell intézni, mert a Covid-szabályok miatt nem étkezhetnek a csapatnál. A megfelelő oktatásuk erre a feladatra nagyon fontos lesz."

Little jelenleg egy Championshipben szereplő klub teljesítményért felelős vezetője, de korábban dolgozott a Manchester City és a Burnley csapatánál is. Táplálkozással foglalkozó alkalmazását több PL klubnál is használják. A szakember úgy látja, a játékosok az utóbbi években egyre inkább tudatában vannak a helyes étkezés fontosságának, most viszont az jelenti majd a kihívást, hogy a csapatok szakácsai nélkül is helytálljanak.

"A táplálkozás nagyon fontos, ezért is biztosítanak a csapatok reggelit és ebédet az edzésnapokon és ételt a meccsek előtt. A játékosoknak ezt most mind nélkülöznie kell, de ha az egyszerűségre törekednek, így is ehetnek a helyes módon."

Egy másik fontos kérdés a játékosok fizikai állapota lesz. A csapatok a kontaktok csökkentése végett legfeljebb 75 perces edzésekkel készültek az előttük álló zsúfolt hónapra, ráadásul Little elárulta, hogy a megszokott teljes csapatos gyakorlást is felváltották az öt-az-öt-elleni szituációk, hogy jobban elkülönítsék a játékosokat. Ez, és az éles meccsek bő három hónapos szüneteltetése komoly aggályokat vet fel a futballisták fittségével kapcsolatban.

A jelenlegi helyzetre egy jó példa lehet a tengerentúli amerikai futball bajnokság, az NFL 2011-es szezonja, amikor a kollektív szerződés újratárgyalása körüli viták azt eredményezték, hogy a játékosok 18 hétig nem használhatták a csapatok edzőközpontjait. Utóbb egy kutatás megállapította, hogy a kihagyás példátlanul sok Achilles-ín sérüléshez vezetett a szezonban. Vajon ez a kockázat most a Premier League-ben is fennáll? 

chelsea-edzés.jpgA teljes csapatos gyakorlást felváltották a kis csoportos feladatok az edzéseken - Fotó: Europress/AFP

Figyelembe véve, hogy az első hétközi fordulóban az Arsenal játékosai közül máris ketten dőltek ki sérüléssel, úgy tűnik az aggodalom jogos. Patrick Bradley fizikaterapeuta így indokolja ezt a jelenséget: 

"A futball és az edzések nagyon fontos része a robbanékonyság. Akár csak egy labda megrúgása olyan erőt és sebességet igényel, amit a játékosok hetek óta nem tapasztaltak. Az edzéseken persze megpróbálták újra felépíteni a szükséges izmokat, de így nem lehet imitálni az éles meccshelyzeteket. Bár a játékosok személyre szabott edzésprogramot kaptak a karantén alatt, így is a szokottnál több boka, térd és térdszalag problémára számítok."
"Időt vesz igénybe, amíg a játékosok mindent a megfelelő módon újra felépítenek. A probléma viszont, hogy a lerövidített előszezon és a sok meccs miatt igazán csak a találkozókon kapnak esélyt a meccsfitnesz felépítésre, mert minden más a regenerációról fog szólni."

A regenerációs folyamatot viszont szintén komolyan befolyásolják a meghozott intézkedések. Az edzések és meccsek után a csapatok legfeljebb egy rövid, 15 perces kezelést adhatnak a játékosoknak, minden mást maguknak kell megoldaniuk. 

"A játékosok nem kaphatnak masszázst, és a jégfürdő használata is nagyon limitált lesz. Ezek egyszerű dolgoknak tűnhetnek, de a rehabilitáció egy nagyon fontos dolog minden sportoló számára. Megvan a kockázat, hogy emiatt megnő majd a sérülések száma, különösen, ha a focistáknak azonnal haza kell buszozniuk egy-egy idegenbeli meccs után." - mondja el Little.

pl-tempó.jpgA játékosoknak őrült tempóhoz kell alkalmazkodniuk a nehéz körülmények között - Fotó: Europress/AFP

Bradley, aki korábban dolgozott az angol rögbi válogatott mellett is, úgy látja, hogy megszokott rutin megváltozása már önmagában kihívás elé állítja a focistákat.

"Véleményem szerint az elit sportolók ragaszkodóak, kicsit talán megszállottak is a szokásaik kapcsán. Mentálisan és fizikailag egyaránt felfrissülnek egy masszázstól vagy nyújtástól, ha ezeket a dolgukat elveszik tőlük, az lelassíthatja a regenerációjukat."

A szakember szerint a játékosok különös odafigyelése lesz szükséges a probléma megoldásához:

"Ha a meccs után rögtön autóba kell, hogy üljenek, én azt mondanám a játékosaimnak, hogy vezessenek haza és vegyenek egy forró fürdőt. Utána nyújtsanak 20-30 percet, hogy ellazítsák az izmaikat és meggátolják az elmerevedést, ezáltal csökkentve a sérülésveszélyt.

Hogy ezek a megoldások elégségesek lesznek-e a sérülések elkerüléséhez, az egyelőre kérdéses. Az viszont biztosnak tűnik, hogy amelyik csapat megfelelő módon tud alkalmazkodni a nehéz körülményekhez a szezon zsúfolt befejezéséig, az komoly versenyelőnyre tehet szert a többiekkel szemben.

via ESPN

Hozzászólások